U Đurđinu, selu nadomak Subotice, po 111 put održana je tradicionalna manifestacija u organizaciji bunjevačkih Hrvata “Dužijanca 2021” i natjecanje risara, koji se ove godine održava 53 put za redom.

Natjecanje risara je dio "Dužijance", koju organizira Udruga bunjevačkih Hrvata "Dužijanca" na polju u blizini  katoličke crkve Svetog Josipa Radnika u Đurđinu...

U Đurđinu, selu nadomak Subotice, po 111 put održana je tradicionalna manifestacija u organizaciji bunjevačkih Hrvata “Dužijanca 2021” i natjecanje risara, koji se ove godine održava 53 put za redom…

U okviru 111. Dužijance, u Đurđinu je u subotu 10. srpnja 2021. održano tradicionalno natjecanje kosaca u ručnoj kosidbi žita…

Pobjednički par risara i ove godine su Stipan Kujundžić i Ruža Juhas.

Ovaj najatraktivniji dio manifestacije žetvenih svečanosti Dužijanca 2021. ima tradiciju dugu više od pola stoljeća i  protkan je etnografskim sadržajem prikazanim na tradicionalan način od risa do vršidbe, s ciljem da se ljudima pokaže kako se nekad radio ris, bez strojeva koje imamo danas.

Risari i njihove pratilje okupili su se na polju u šest ujutro, odmah zasukali rukave i počeli pletenje užadi. Sat vremena kasnije, u okićenim karucama počeli su stizati gosti i svi zajedno su potom sjeli za stol od slame, gdje je postavljen tradicionalni risarski doručak – slanina, luk, kiselo mlijeko, domaća pogača i voda iz bunara.

Kao što stari običaj nalaže, risari i njihove pratilje okupili su se na njivi već oko šest sati ujutro, odmah zasukali rukave i počeli pletenje užadi. Sat vremena kasnije, u okićenim karucama počeli su stizati gosti i svi zajedno su potom sjeli za stol od slame, gdje je postavljen čuveni risarski doručak – slanina, luk, kiselo mlijeko, domaća pogača i voda sa bunara.

Nakon doručka, natjecatelji su zauzeli svoja mjesta, obučeni u radnu nošnju i opremljeni tradicionalnim alatima za žetvu, a u 9 sati zvonjava zvona označila su početak risa.

Natjecanje risara je dio “Dužijance”, koju organizira Udruga bunjevačkih Hrvata “Dužijanca” na polju u blizini  katoličke crkve Svetog Josipa Radnika u Đurđinu, a domaćini su ove godine bili Marina i Marin Skenderović. Žiri je ocjenjivao brzinu risara, ali i njihovu urednost, izgled polja, kako je vezano snoplje i kako su složene krstine. Pobjednički risarski par i ove godine su Stipan Kujundžić i Ruža Juhas.

Dvadeset ekipa iz Vojvodine pokazalo je i kako se nekada radilo na starim strojevima i vršilici, a organizirano je i natjecanje  u kuhanju tarane.

Dužijanca je svetkovina završetka žetve koja se u Subotici slavi više od 100 godina. Ona je izričaj vjere i kulture, svojevrsni spoj molitve i zahvale, običaja i kulturnih vrednota Hrvata-Bunjevaca. Dužijanca ima svoj izvorni oblik, koji označava svršetak sretno obavljenog posla, risa na njivi, gdje je bandaš glavni nositelj posla u žetvi, koji se završava veseljem. Radni dan risara počinjao je u rano jutro pletenjem uža, zatim se kosilo žito, vezalo u snoplje, te „dilo u krstine“, pri čemu su risarima pomagale risaruše koje su ih pratile u ovim poslovima.

T.H.