U Francuskoj ubijen katolički svećenik, počinitelj zasad “nepoznat”. Francuski ministar unutarnjih poslova dao podršku katolicima u Francuskoj!

France Info objavio kako je osumnjičenik za ubojstvo već bio pod istragom zbog paleža katedrale u Nantesu u srpnju 2020. godine...

“Šaljem svu podršku katolicima u našoj zemlji nakon dramatičnog ubojstva svećenika u Vendéeu”, napisao je ministar unutarnjih poslova…

Francuski ministar unutarnjih poslova u ponedjeljak je objavio kako je u zapadnoj Francuskoj ubijen katolički svećenik, piše CNA.

Gérald Darmanin na Twitteru je napisao kako nakon ubojstva putuje u departman Vendée.

“Šaljem svu podršku katolicima u našoj zemlji nakon dramatičnog ubojstva svećenika u Vendéeu”, napisao je.

Darmanin nije ponudio nikakvu daljnju informaciju o incidentu.

Luçonska nadbiskupija, koja obuhvaća departman Vendée, imenovala je ubijenog svećenika. Riječ o ocu Olivieru Maireu, provincijalu Montfortskih misionara.

Na službenom Twitter računu stoji da luçonski biskup i biskupija “izražavaju najdublju tugu i žalost” zbog ubojstva oca Mairea.

“Biskup Jacolin i Luçonska nadbiskupija dijele iznimnu tugu njegove obitelji i cijele obitelji Montfortskih misionara”, stoji u priopćenju.

France Info objavio kako je osumnjičenik za ubojstvo već bio pod istragom zbog paleža katedrale u Nantesu u srpnju 2020. godine.

Drugi francuski mediji pišu kako je šezdesetogodišnji svećenik primio četrdesetogodišnjeg osumnjičenika, po imenu Emmanuel Abayisenga, u zajednicu u Saint-Laurentu-sur-Sèvreu nakon požara u Nantesu.

Reuters je objavio da se osumnjičenik predao policiji.

Incident ima i političke konotacije. Marine Le Pen, čelnica Nacionalnog okupljanja, kritizirala je vlasti jer nisu deportirale osumnjičenika, koji prema navodima s društvenih mreža dolazi iz Ruande.

“U Francuskoj možete biti ilegalni imigrant, zapaliti katedralu u Nantesu, ne biti deportirani, i zatim ponovno prekršiti zakon ubojstvom svećenika”, napisala je Le Pen na Twitteru.

Darmanin joj je odgovorio kako se osumnjičenika nije moglo deportirati jer je istraga nad njim još uvijek bila u tijeku.

Državljanin Ruande osumnjičen za izazivanje velikog požara koji je prošle godine poharao katedralu u francuskom gradu Nantesu u ponedjeljak je ubio katoličkog svećenika u zapadnoj Francuskoj, rekao je izvor blizak istrazi, piše france24.com.

Na ubojstvo su se osvrnuli i vjerski dužnosnici.

Kardinal Robert Sarah, bivši prefekt Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenata, na vijest o ubojstvu zazvao je zagovor sv. Ljudevita Montfortskog i sv. Ivana Pavla II.

“Sv. Ljudevite Montfortski i sv. Ivane Pavle II., ostanite s nama, preklinjemo vas”, napisao je na Twitteru.

L.K.

VEZANE VIJESTI

“Prijetnja”? Policija presrela pismo poslano iz Francuske papi Franji u kojemu su bila tri metka