U Gospiću održan sastanak povodom organizacije najvećeg sportskog događaja za djecu u Hrvatskoj…

Sudionici sastanka složni su kako je važno promovirati i ukazivati na važnost svakodnevne tjelesne aktivnosti, sporta i zdravog življenja među djecom...

Danas u Gospiću održan je sastanak organizatora najvećeg sportskog natjecanja za djecu u Hrvatskoj…

Atletsko natjecanje Brže, više, jače– Erste Plava liga osim što su najmasovnije dječje sportsko natjecanje u hrvatskoj pokretači su promjena i promicanja sportskih aktivnosti i razvoja hrvatskog sporta, donosi lickiput.hr.

U Gospiću su se tako sastali svi ključni predstavnici gradova organizatora natjecanja iz Osijeka, Zagreba, Zadra, Knina, Pule, Rijeke, Makarske i Vukovara, predstavnici HOO-a, Hrvatskog atletskog saveza i sportski djelatnici županijskih sportskih organizacija.
Domaćin ovom sportskom skupu Župan Ličko-senjske županije, Darko Milinović zahvalio se gostima na dolasku i istaknuo važnost ovog sastanka za Ličko-senjsku županiju: “Drago mi je da je grad Gospić i Ličko-senjska županija mjesto gdje se događaju ovako bitne stvari za sport. Gospić je sportski grad- imamo košarkašice prvakinje, imamo europska i svjetska odličja naših hrvača, imamo rukometaše, malonogometni klub kao i dizače utega, a u budućnosti ćemo svakako raditi i na razvitku atletike. Također ističem važnost poticanja djece na bavljenje sportom jer nema zdravog života bez sporta. Kao župan mogu reći da ćemo uvijek ulagati u sve sportove jer sportaši Ličko-senjske županije to zaslužuju”

Ivana Brkljačić, organizatorica projekta Erste Plava lige i 60minutaKRENI, istaknula je značaj današnjeg susreta :„Erste plava liga promiče ključne vrijednosti za razvoj hrvatskog sporta, drago nam je da su nas već 8.godinu podržali i prepoznale sve institucije iz područja sporta, zdravstva, obrazovanja. Najviše nas veseli da su nas prepoznali djeca i roditelji, zbog kojih je ovaj projekt i pokrenut.

Ivan Veštić, predsjednik Hrvatskog atletskog saveza, pozdravio je ovaj sportski sastanak: i istaknuo značaj Erste Plave lige za razvoj hrvatske atletike: „HAS podupire razvoj atletike, a zato je posebno važno ulagati u djecu zbog čega zahvaljujem Ivani Brkljačić i svim klubovima suorganizatorima.“

Pomoćnik glavnog tajnika Hrvatskog olimpijskog odbora, Siniša Krajač također je pohvalio organizatore natjecanja: Čestitam vam što ste kroz sve ove godine ustrajali na održavanju i razvijanju ovog važnog projekta koji ima višestruku korist, a posebno se mora pohvaliti rad na promicanju zdravog razvoja djece i poticanja na svakodnevno bavljenje sportom.“

Erste Plava liga osmišljena je kao projekt koji će svoj djeci u Hrvatskoj dati priliku da otkriju svoj sportski talent i ljubav prema sportu. U sklopu Lige, provodi se i projekt 60minutaKRENI koji se temelji na znanstveno dokazanoj činjenici kako je za zdrav psihofizički razvoj djece potrebno minimalno 60 minuta svakodnevne usmjerene tjelesne aktivnosti.

Imajući u vidu činjenicu kako su mladi u Hrvatskoj sve manje fizički aktivni, razgovaralo se i o načinima na koje sportski klubovi, učitelji, treneri i lokalne zajednice mogu motivirati djecu da otkriju i sačuvaju interes za sport i steknu zdrave navike za cijeli život.

Sudionici sastanka složni su kako je važno promovirati i ukazivati na važnost svakodnevne tjelesne aktivnosti, sporta i zdravog življenja među djecom, ulagati u sportsku infrastrukturu, te otvoriti djeci vrata lokalnih sportskih klubova kako bi im se od najranijeg uzrasta usadila ljubav prema sportu i kultura bavljenja rekreacijom i amaterskim sportom.

Erste Plava liga jedinstveno je atletsko natjecanje osmoškolaca u organizaciji atletskog kluba Pro Sport i partnera –  Erste&Steiermärkische banke i Erste Plavih mirovinskih fondova – na kojem je u prvih sedam godina sudjelovalo 26.171 učenica i učenika iz cijele Hrvatske. Cilj natjecanja je privući što veći broj najmlađih sportu i atletici te kroz projekt 60minutaKRENI promicati svijest o važnosti usmjerene svakodnevne tjelesne aktivnosti kod djece u trajanju 60 minuta za zdrav psihofizički razvoj djece.

Pogledajte opširnije u videu:

Tekst: Pro Sport – Marija Pavelić

Foto i video: Marijan Pavletić