Četvrtak, 18. travnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

U Gospiću pokopani ostaci 253 žrtve iz Drugog svjetskog rata

Foto:Ministarstvo hrvatskih branitelja

 

Posmrtni ostaci 253 žrtve Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja pokopani su u srijedu u zajedničku grobnicu na groblju sv. Marije Magdalene u Gospiću.

Antropološkom obradom utvrđeno je da se radi o posmrtnim ostacima 249 muških i četiri ženske osobe u dobi od 20 do 50 godina. Kod gotovo polovice žrtava utvrđene su strijelne ili traumatske ozljede lubanje te prijelomi kostiju, što ukazuje na nasilnu smrt. Žrtve su ubijene u razdoblju od travnja do kasne jeseni 1945. godine.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved poručio je da svaka nevina žrtva zaslužuje pijetet i dostojanstven pokop.

– Svaka nevina žrtva zaslužuje pijetet i dostojanstven pokop, a ovim današnjim činom odajemo počast za 253 žrtve komunističkog režima, čiji će posmrtni ostaci napokon počivati u miru. Ispraćajući ih na njihovo posljednje počivalište, ujedno pružamo utjehu njihovim obiteljima i potomcima, koji su desetljećima tragali za posmrtnim ostacima svojih bližnjih, a da nisu bili ni svjesni koliko su im blizu, rekao je ministar Tomo Medved, prenosi HRT.

Medved je ustvrdio da su “žrtve zvjerski mučene i ubijene samo zato što su bili Hrvati i katolici, a nad njihovim posmrtnim ostacima u srcu Gospića asfaltirana je cesta te su sagrađeni objekti”.

– Ostalo je još mnogo žrtava stradalih u bezumlju totalitarnih i autoritarnih režima koje ni do danas nisu pronađene. I ovaj današnji ispraćaj pokazatelj je našeg primjerenog odnosa i dužnog poštovanja prema žrtvama, dodao je Medved.

Posmrtni ostaci pokopani su u zajedničku grobnicu na groblju sv. Marije Magdalene, koju je Gospić izgradio za žrtve Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja s tog područja. Na istom su mjestu prije tri godine pokopani ostaci 102 žrtve ranije ekshumirane na širem području Gospića.

Ministarstvo hrvatskih branitelja u proteklih je osam godina ekshumiralo posmrtne ostatke 2064 žrtve Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja na području Hrvatske, a traga se i za 1797 nestalih osoba u Domovinskom ratu.

Kada je riječ o hrvatskim braniteljima i civilima, od 2016. pronađene su tri masovne i niz pojedinačnih grobnica u kojima su identificirane 263 osobe.

– Još mnoge obitelji ne znaju sudbinu svojih najmilijih. Njima poručujem da nećemo stati dok ne pronađemo sve naše žrtve i nestale, rekao je Medved i pozvao sve koji imaju saznanja o sudbini nestalih u Domovinskom ratu da ih podjele s nadležnim institucijama.

Najnovije

Plenković: HDZ po treći put zaredom uvjerljivo pobijedio na izborima

Foto:Screenshot/HRT   Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković obratio se iz izbornog stožera stranke. - Dopustite da na kraju ove izborne večeri prije svega zahvalim svim našim biračima, svim...

DIP: HDZ 60, ‘Rijeke pravde’ 42, Domovinski pokret 14, Most 11 mandata

Foto:HRT   Državno izborno povjerenstvo na svojim stranicama objavljuje privremene rezultate parlamentarnih izbora. Do 02.30 prebrojani su gotovo svi glasovi. Glasovalo je 62,25 posto birača. Rezultati u...

Mario Radić: Mi smo zadovoljni, ali mislim da ćemo dobiti  i još koji mandat više

Foto:Screenshot/HRT   Prema prvim izlaznim anketama, Domovinski pokret i partneri osvajaju 13 mandata. Kada su izašli prvi rezultati, u dvorani se prolomio pljesak. - Mi smo zadovoljni,...

Nove izlazne ankete: HDZ 59, ‘Rijeke pravde’ 43, DP 13, Most 11, Možemo 10…

Točno u 19 sati zatvorena su birališta u Republici Hrvatskoj, a u isto vrijeme objavljene su i prve izlazne ankete koje je provela agencija...

Rakitić: ‘Hajduk je uvijek uz mene, fantastičan bi bio povratak Modrića u Dinamo’

Foto:Instagram   Legendarni bivši hrvatski reprezentativac Ivan Rakitić dao je zanimljiv intervju za Zagreb.info. Rakitić, koji je s reprezentacijom Hrvatske na Svjetskom prvenstvu u Rusiji 2018....