Utorak, 18. lipnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

U hrvatske domove stiže 2,2 milijuna novih brojila za struju… Evo što se konkretno mijenja

Riječ je o brojilima s daljinskim očitavanjem, kojih je dosad ugrađeno oko 100.000. U postupku nabave je novih 120.000 brojila za kupce kategorija kućanstvo i poduzetništvo snage do 20 kW

HEP-Operator distribucijskog sustava (HEP-ODS) ima obvezu do 2030. godine o svom trošku ugraditi napredna brojila na oko 2,2 milijuna obračunskih mjernih mjesta u cijeloj Hrvatskoj, pa tako i u sva kućanstva.

Riječ je o brojilima s daljinskim očitavanjem, kojih je dosad ugrađeno oko 100.000, od čega polovica kod kupaca kategorije poduzetništvo, priključne snage iznad 20 kilovata, a druga polovica kod kupaca kategorije poduzetništvo i kupaca kategorije kućanstvo priključne snage ispod 20 kW.

U postupku nabave je, odgovaraju nam iz HEP-a, novih 120.000 brojila, koja će koristiti za početak masovnog opremanja obračunskih mjernih mjesta kupaca kategorije kućanstvo.

Četiri dobavljača, jedan od njih i domaći RIZ

 

Na ponovljeno pitanje zbog čega se uskraćuje informacija o tome tko su proizvođači, odnosno dobavljači dosad ugrađenih sto tisuća brojila te ukupnom trošku te ugradnje, iz HEP-a su nam dostavili popis skraćenih tipova brojila i naziv proizvođača koji se trenutno daljinski očitavaju. »Napominjemo kako se u postojećem sustavu nalaze i brojila za industriju, poduzetništvo i kućanstvo i teško je uspoređivati cijene ovih brojila s budućim naprednim brojilima za kućanstvo čiji je postupak javne nabave u tijeku«, dodali su. Iz popisa je moguće vidjeti, osim tipova nabavljanih brojila, samo to da su ona dosad nabavljana od četiri dobavljača, među kojima je i jedan domaći, RIZ.

Postupak tajan

Budući da je postupak nabave druge ture naprednih brojila od 120.000 komada u tijeku, on je do svog okončanja tajan, no u HEP-u nismo uspjeli doznati ni koliko je ukupno na prvih sto tisuća brojila do sada novaca potrošeno. I HEP-ova služba za odnose s javnošću, kao i njihov povjerenik za informiranje, otkrivaju samo očekivani prosječni trošak po obračunskom mjernom mjestu, odnosno raspon cijena pojedinačnih brojila, ne i ukupnu svotu potrošenu na brojila unatrag desetak godina.

»Ugrađivana su jednofazna i trofazna brojila sa PLC komunikacijom i GPRS komunikacijom nekoliko proizvođača. Trenutno je u tijeku postupak javne nabave za oko 120.000 naprednih brojila za kupce kategorija kućanstvo i poduzetništvo priključne snage do 20 kW. Napominjemo kako je trošak samog brojila neodvojiv od sustava za umrežavanje i ostalih troškova po obračunskom mjernom mjestu koje omogućavaju korištenje funkcionalnosti brojila. Prema izvješću Europske komisije, očekivani prosječni trošak uvođenja napredne mjerne infrastrukture iznosi oko 223 eura po obračunskom mjernom mjestu«, odgovoreno je našem listu nakon prvog upita o naručivanju i trošku pametnih brojila.

Od HEP-ovog povjerenika za informiranje dobili smo desetogodišnji plan razvoja distribucijske mreže (2018-2027.), koji se ažurira jednom godišnje, i prema kojem će HEP od ove do 2027. godine na zamjenu starih brojila novima, i na ulaganja u unapređenje procesa s mjernim uređajima i mjernim podacima, potrošiti nešto više od 1,32 milijarde kuna. Kad su u pitanju dosad zamijenjena brojila, njih oko sto tisuća, povjerenik odgovara kako su se ona nabavljala u razdoblju od zadnjih desetak godina.

Veća točnost

»Budući se radi o obračunskim mjernim mjestima s većom potrošnjom za koje je propisano korištenje brojila većih razreda točnosti te brojila koja mjere i radnu i jalovu energiju, cijena ovih brojila je i nešto viša, od 2.500 – 4.000 kuna.

Unutar ovih 100.000 brojila nalazi se oko 50.000 brojila kupaca kategorije kućanstvo i malo poduzetništvo priključne snage manje od 20kW koja se daljinski očitavaju, ali se radi o nabavama manjih količina brojila za pojedine pilot-projekte i brojila za koja je provedeno žično povezivanje brojila unutar objekata kako bi se omogućilo njihovo daljinsko očitavanje (obično noviji objekti koji su već kod gradnje napravili ovu pripremu). Iz same cijene ovih brojila nije vidljivo da postoje dodatni troškovi koji omogućuju da se brojila daljinski očitavaju (potrebno je dodati troškove ožičenja i troškove vanjskih modema za komunikaciju). Cijene brojila za ugradnju kod kupaca kategorije kućanstvo, koja imaju mogućnost daljinskog očitavanja, kod nabave manjih količina kreću se prosječno u granicama od 800 do 1.500 kuna, ovisno o tehnologiji«, stoji u odgovoru povjerenika.

B.M.P.

Najnovije

Biblijska poruka 18.6.2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Oni koji ljube – sinovi su Božji

Foto:Radiopostaja Mir Međugorje   Mt 5,43-48 Reče Isus svojim učenicima: »Čuli ste da je rečeno: Ljubi svoga bližnjega, a mrzi neprijatelja. A ja vam kažem: Ljubite neprijatelje, molite...

Iako postupak nije završen, B2 Kapital oglasio prodaju Žižićeve kuće – skupa sa stanarima

Foto: Nacional.hr   Nakon što je Nacional objavio priču o Zagrepčaninu Marku Žižiću, nekad uspješnom poduzetniku koji tvrdi da mu je Agencija za naplatu dugovanja B2...

Je li antifašizam ikada postojao?

Foto:Ilustracija   Piše:Egon Kraljević, Hrvatsko kulturno vijeće Ako u internetsku tražilicu upišemo pojam antifašizam pojavit će se mnoštvo rezultata. Među brojnim poveznicama koje gotovo u cijelosti potječu...

Europa bi se 8. srpnja mogla probuditi u drugačijem svijetu, teško se sjetiti kada si je neki lider ovako pucao u nogu!

Foto:Pixabay   Oko 250 tisuća prosvjednika izašlo je na ulice diljem Francuske kako bi prosvjedovali protiv uspona krajnje desnice i pozvali sugrađane da spriječe dolazak stranke...

Vučemilović o bolnoj istini za ljevicu: “SDP je molio DP za koaliciju, a sad su im crna desnica”

Foto:HRT/Arhiva   Nezavisna saborska zastupnica Vesna Vučemilović  komentirala je ulogu predsjednika Republike u parlamentarnim izborima koji su održani u travnju, a dotaknula se i vladajuće koalicije...