U HRVATSKOJ SJEDI U VLADI, U SRBIJI PLJUJE PO NJOJ: “USTAŠE OPET UDARILE NA SRBE!”

“Razbijaju vozila sa srpskim tablicama, psuju srpsku majku i kliču ustašama”, uz nadnaslov “Talas mržnje”: To je tekst jučer objavljen u srpskom Kuriru. Ništa čudno, ništa novog, osim što se radi o – razgovoru s Miloradom Pupovcem!

“Pupovac za Kurir objašnjava da se, za razliku od ovogodišnje ceremonije u Kninu kada su ekstremni desničari stavljeni pod kontrolu, u Vukovaru desio izliv ustaštva”, piše u tekstu.

– Stvar je preuzeo gradonačelnik Vukovara koji vodi stranku s elementima desnog ekstremizma. Očito je odlučio otvoriti prostor za ekstremiste, a vlast i vlasti nisu našli načina da to stave pod kontrolu. Sva je sreća da to nije preraslo u još gore stanje. Političko korištenje stradanja u Vukovaru 1991. u stranačko-političke svrhe i poticanje na mržnju i nasilje nad predstavnicima Srba u Hrvatskoj i samim Srbima, bilo kroz političke govore, bilo kroz natpise, pjesme i pozdrave iz repertoara ustaške desnice, nešto je što se ne bi smjelo tolerirati na taj dan, ali ni na bilo koje druge dane u Hrvatskoj. To se ne smije uvoditi u sportske, političke ili bilo koje druge javne događaje. Ono što je posebno važno ne bi se smjelo pokrivati ​​nekim komemorativnim događajem ili praksom, već treba unaprijed reći gdje je tome mjesto i unaprijed razlučiti što je navijanje, što sjećanje, a što poticanje na mržnju i nasilje – kaže Pupovac za Kurir.

U emisiji Kurir TV-a je gostovao i “Predsjednik Saveza Srba iz regiona” Miodrag Linta, koji kaže da je to jedan od brojnih primjera gdje se vidi da se Hrvatska nije suočila s ustaškom prošlošću.

– Opet smo imali veličanje ustaštva, veliki broj ljudi koji su dizali ruke u nacistički pozdrav, uzvikivali “Za dom spremni”, mnogo zastava sa ustaškim grbom, čuli su se čak i uzvici “Ubij Srbina”. Nažalost, Hrvatska nije moderna demokratska država, EU dugi niz godina šuti na ove manifestacije ustaštva, fašizma i nacizma u Hrvatskoj. Očigledno da to ohrabruje na nesmetanu rehabilitaciju i veličanje zločinačke ideologije i genocidne NDH. Ovim se Srbima u Hrvatskoj šalje jasna poruka mržnje, netrpeljivosti i poruka da nisu dobrodošli i da je bolje da se što prije isele. Građanima Srbije se šalje poruka da ne dolaze u Hrvatsku i da će biti dočekani kao što su dočekani ovi građani Srbije koje su napali sljedbenici Ante Pavelića – kaže Linta.

Dakle, Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac govori za srpske medije nešto drugo od onog što govori Hrvatskoj. Napada Vladu u kojoj sjedi kao proustašku, kritizira u srpskom tisku svoje koalicijske partnere iz HDZ-a, zbog izostanka reakcije na protekla zbivanja vezana za Vukovar. Između ostalog, Pupovac i njegovi suradnici iz Srpskog narodnog vijeća odustali su 17. studenog od odlaska u Vukovar, nakon što im je iz Domovinskog pokreta poručeno da će ih se fizički onemogućiti u tradicionalnom bacanju vijenaca u Dunav.

Naravno, da je Hrvatska ustaška, Pupovac, za početak, ne bi sjedio u Vladi, kamoli bio jedan od ključnih čimbenika u njoj. No nekakav minimum korektnosti koji bi se od njega očekivao, upravo zato jer je dio vladajuće koalicije, je da ono što ima za reći o hrvatskoj vladi – kaže u Hrvatskoj, a ne da njegovo mišljenje saznajemo iz srpskih medija, i to onih Vučićevih pročetničkih.