U lipnju 1990. – Otto von Habsburg posjetio Hrvatsku. Kada sam rođen, rođen sam i kao Hrvat!

20. lipnja 1990. - Otto von Habsburg posjetio Hrvatsku...Otto von Habsburg posjećivao je Hrvatsku u najkritičnijim trenucima Domovinskog rata, a mnogo je napravio i za njezino priznanje na međunarodnoj sceni. Imao je moralne snage ispraviti i stari habsburški grijeh: prigodom prvog posjeta Zagrebu nadvojvoda se u zagrebačkoj Katedrali iskreno pomolio pred grobnicom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana za duše pokojnih mučenika, boraca koji su željeli uspostaviti hrvatsku samostalnost. Njegov ih je predak Leopold habsburški 1671. smaknuo u Bečkom Novom Mjestu!..

20. lipnja 1990. – Otto von Habsburg posjetio Hrvatsku

Tijekom povijesti malo je okrunjenih glava vladajuće dinastije Habsburg posjetilo Zagreb, glavni grad tadašnje Trojedne Kraljevine. Za razliku od prinčeva, koji su bili česti gosti u prijestolnici, samo su tri vladara došla na Grič – sin Marije Terezije Josip Drugi i carevi Franjo Drugi i Franjo Josip…

Sljedećih 90 godina Habsburgovci se nisu pojavljivali u Hrvatskoj. Tu je praksu prekinuo nadvojvoda Otto von Habsburg, najstariji sin posljednjeg austrijskog cara Karla I. i doživotni predsjednik Paneuropske unije, koji je 20. lipnja 1990. posjetio demokratsku Hrvatsku i postao prvi Habsburg koji je to učinio poslije raspada Austro-Ugarske monarhije.

Tom je prigodom izjavio kako Hrvatsku i dalje doživljava kao svoju domovinu, i uvijek se predstavlja i kao Hrvat. ”Kada sam rođen, rođen sam i kao Hrvat”. Otto von Habsburg rođen je 1912., a prestolonasljednikom je postao 1916. poslije smrti cara Franje Josipa. Dvije godine poslije, njegov otac car Karlo I. abdicirao je nakon raspada Austro-Ugarske. Carska je obitelj protjerana iz Austrije. Posebnim zakonom austrijska vlada ukinula je Habsburgovcima sva dotadašnja prava i oduzela svu imovinu. Sudbina progona i izbjeglištva pratit će Otta Habsburga sve do sredine šezdesetih godina kada su ukinuti antihabsburški zakoni i kada je napokon dobio austrijsku putovnicu. U međuvremenu je doktorirao sociologiju i političke znanosti te postao član Paneuropske unije, a s vremenom i njezin predsjednik.

Otto von Habsburg se u zagrebačkoj Katedrali iskreno pomolio pred grobnicom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana za duše pokojnih mučenika, boraca koji su željeli uspostaviti hrvatsku samostalnost. Njegov ih je predak Leopold habsburški 1671. smaknuo u Bečkom Novom Mjestu!

Sedamdesetogodišnji Otto von Habsburg posjećivao je Hrvatsku u najkritičnijim trenucima Domovinskog rata, a mnogo je napravio i za njezino priznanje na međunarodnoj sceni. Imao je moralne snage ispraviti i stari habsburški grijeh: prigodom prvog posjeta Zagrebu nadvojvoda se u zagrebačkoj Katedrali iskreno pomolio pred grobnicom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana za duše pokojnih mučenika, boraca koji su željeli uspostaviti hrvatsku samostalnost. Njegov ih je predak Leopold habsburški 1671. smaknuo u Bečkom Novom Mjestu!

T.H.