Petak, 14. lipnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

U Mihovljanu Spomen-ploča za poginule hrvatske branitelje

Foto:Ministarstvo branitelja

 

U Mihovljanu je otkrivena Spomen-ploča poginulim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata, a ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved poručio je da će težište Ministarstva biti na skrbi o zdravlju branitelja i izgradnji veteranskih centara, a jedan će biti i u Krapini.

Spomen-ploča je za trojicu poginulih hrvatskih branitelja iz općine Mihovljan u Krapinsko-zagorskoj županiji.

Općina Mihovljan oplemenjena je ovim spomen-obilježjem kao trajnim znakom vremena stvaranja i obrane samostalne i suverene Hrvatske. To je i podsjetnik na iznimno teško razdoblje, kada su sinovi Hrvatskog zagorja odlazili u baš sve postrojbe Hrvatske vojske i policije, i na tome im hvala, poručio je na svečanosti ministar Tomo Medved, priopćeno je iz Ministarstva hrvatskih branitelja.

Najavio je da će se ovakvi projekti realizirati i u iduće četiri godine, u suradnji s jedinicama lokalne samouprave i udrugama iz Domovinskog rata, prenosi HRT.

Težište će biti i na skrbi o zdravlju branitelja, izgradnji veteranskih centara, od kojih će jedan biti i u Krapini, te ustanova za trajni boravak hrvatskih branitelja kojima je takva potpora potrebna, istaknuo je Medved.

Spomen obilježje je za Stjepana Haraminu, pripadnika MUP-a, 204. brigade HV-a i 1. gbr Tigrovi, Mladena Plukaveca, pripadnika 7. gbr Puma, i Stjepana Vuđana, pripadnika 1. i 7. gbr ali i za sve hrvatske branitelje kojima je ovim simboličnim činom odana počast i zahvala za žrtvu koju su podnijeli za hrvatsku domovinu, rečeno je na svečanosti.

Haramina, Plukavec i Vuđan tri mihovljanska i hrvatska junaka

To su tri mihovljanska, zagorska i hrvatska junaka koji su zajedno s još 11.000 Zagoraca sudjelovali u obrani Hrvatske. Doprinos naših Mihovljančana u Domovinskom ratu je nemjerljiv. Tri junaka svoje mlade živote položili su na oltar Domovine i na tome ćemo im mi Mihovljančani, žitelji Krapinsko-zagorske županije i cijela Hrvatska biti vječno zahvalni, istaknuo je načelnik Općine Zlatko Bartolić.

Ovo spomen obilježje je trajno sjećanje da je država Hrvatska stvorena krvlju, trajni spomen na one koji su poginuli u Domovinskom ratu, koji su ostali bez dijelova tijela, oni koji su ranjeni i svim braniteljima kojima zahvaljujemo današnju Hrvatsku. Oni su bolja Hrvatska, istaknuo je ratni zapovjednik 103. brigade Žarko Miholić, ujedno predstavnik Lokalne akcijske grupe Zeleni bregi i udruge branitelja.

Saborski zastupnik i gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović, rekao je kako je Mihovljan mjesto koje je uvijek disalo hrvatski i živjelo vjeru, a ovo spomen obilježje čuvat će sjećanje na one koji su dali život za domovinu.

Ovakvo iskazivanje zahvalnosti je garancija da će i kada nas više ne bude, a koji smo sudjelovali u tim povijesnim trenucima, ostati trajan spomen na ljude koji su najzaslužniji za stvaranje hrvatske države, poručio je kapinsko-zagorski župan Željko Kolar. Dodao je da trebamo nastaviti i dalje kroz obrazovni program učiti djecu istinu o Domovinskom ratu.

Spomen-obilježje su sufinancirali Ministarstvo hrvatskih branitelja i Općina Mihovljani u suradnji s LAG-om Zeleni bregi, a osmislila je domaća projektantica Martina Petrač, koja je pojasnila da oblikom simbolizira suze prolivene u Domovinskom ratu.

Postavljeno je ispred župne crvke sv. Mihaela arkanđela, u Parku hrvatskih branitelja, otkrili su ga ministar Medved i načelnik Bartolić sa članovima obitelji poginulih hrvatskih branitelja iz Mihovljana, a blagoslovio ga je vlč. Matija Vragović, navodi se u priopćenju.

Najnovije

Anici Jurić je Armija BiH pred očima ubila trojicu sinova i muža

Foto:Večernji.ba   „Ove godine nisam mogla otići. To je prvi put otkako su sahranjeni na našeg groblju u Kaknju, u Grmačama. Put iz Čapljine gdje sad...

U sjeni napada na Bartulicu ostala izmjena Zakona o grobljima koja će donijeti micanje četničkih spomenika

Foto:Narod.hr   U sjeni napada na Domovinski pokret ostala je izmjena Zakona o grobljima koja će donijeti micanje četničkih spomenika. Predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava održao...

Analiza: Je li Jordan Bardella (28) budući francuski predsjednik?

Foto:Screenshot   Izbori za Europski parlament u Francuskoj jasno su pokazali da je balon moći predsjednika Emmanuela Macrona ispuhan, nova francuska politička zvijezda zove se Jordan...

Biblijska poruka 14.6.2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Srce – izvorište grijeha

Foto:Radiopostaja Mir Međugorje   Mt 5,27-32 Reče Isus svojim učenicima: »Ćuli ste da je rečeno: Ne čini preljuba! A ja vam kažem: Tko god s požudom pogleda...

Ilija Cvitanović: Svesrpski sabor je nešto najlošije za srpski narod

Održavanje tzv. svesrpskog sabora je nešto najlošije po srpski narod i ni na koji način ne može izazvati implikacije po status BiH i njenu...