U Muzej za umjetnost i obrt vraćena restaurirana slika “Čuda sv. Franje Ksaverskog”

CJELOVITI KONZERVATORSKO-RESTAURATORSKI RADOVI U HRVATSKOM RESTAURATORSKOM ZAVODU TRAJALI SU GODINU DANA POD VODSTVOM KONZERVATORICE-RESTAURATORICE MAŠE ŠTROK...

Nakon cjelogodišnjih konzervatorsko-restauratorskih radova, u Muzej za umjetnost i obrt (MUO) u petak 26. veljače vraćena je restaurirana vrijedna slika “Čuda sv. Franje Ksaverskog” s početka 18. st…


Slika je tijekom godine dana restaurirana u Hrvatskom restauratorskom zavodu.

Ulje na platnu dimenzija većih od 2 x 3 metra stiglo je u nazočnosti ravnateljice Hrvatskog restauratorskog zavoda dr.sc. Tajane Pleše, a dočekali su je ravnatelj MUO Miroslav Gašparović i konzervatorice-restauratorice MUO Jasminka Podgorski i Ksenija Pintar, prenosi IKA.

Izvorno platno je nakon ravnanja podstavljeno novim

Cjeloviti konzervatorsko-restauratorski radovi u Hrvatskom restauratorskom zavodu trajali su godinu dana pod vodstvom konzervatorice-restauratorice Maše Štrok.

Rezultatima konzervatorsko-restauratorskih istraživanja definirana je metodologija rada, a potom je slika konsolidirana te su uklonjeni ranije naneseni neprimjereni materijali te slojevi nataložene nečistoće. Izvedene su nužne rekonstrukcije u sloju oslika, a izvorno platno je nakon ravnanja podstavljeno novim te napeto na drveni podokvir sustavom opruga, stoji u priopćenju.

Sv. Franjo prikazan je u isusovačkom habitu i roketi te sa štolom oko vrata

Na slici „Čuda sv. Franje Ksaverskog”, sv. Franjo prikazan je u isusovačkom habitu i roketi te sa štolom oko vrata, okružen mnoštvom koje traži njegovu pomoć: bolesni koji mole ozdravljenje, mladić kojega je svetac oživio i nekolicina znatiželjnika dio su prizora smještenog na stijene uz more nekog dalekog kraja.

Konzervatorsko-restauratorski radovi dio su dugogodišnje suradnje Hrvatskog restauratorskog zavoda i Muzeja za umjetnost i obrt, priopćili su iz tog muzeja, a prenosi Hina u petak 26. veljače.

L.K.