Četvrtak, 23. svibnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

U NATO-ovu misiju u Poljsku otišlo 100 pripadnika Gardijske oklopno-mehanizirane brigade…VIDEO…

U sklopu NATO-ove ojačane prednje prisutnosti (2. HRVCON eFP) u Republiku Poljsku danas je upućeno 100 pripadnika Gardijske oklopno-mehanizirane brigade, a na svečanom ispraćaju u vojarni 5. gardijske brigade “Slavonski sokolovi” u Vinkovcima uspješnu misiju poželjeli su im potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević te zapovjednici s načelnikom Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske, generalom zbora Mirkom Šundovim na čelu, donosi HRT.

“Hrvatska vojska mora biti prožeta simbolima i vrijednostima Domovinskog rata, koji je temelj moderne hrvatske države, a hrvatski branitelji su kamen-temeljac”, rekao je potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević te dodao da je u godinama nakon Domovinskog rata “oduzimanjem materijalnih prava, staražarskog dodatka, naknade za terenski rad i zapuštanjem sustava” dopuštena erozija pobjedničkog duha Hrvatske vojske.

“Izravna posljedica takvih mjera bio je smanjen interes naših mladih za vojsku”, usvrdio je Krstičević i dodao kako se polako vojnicima vraćaju oduzeta materijalna prava.

Po njegovim riječima, vojnicima će se nakon odrađenoga dvogodišnjeg ugovora ponuditi ugovor na neodređeno vrijeme. Uz to, vojska se vraća u gradove, gdje joj je, kako je ustvrdio, i mjesto, te će do kraja godine u Varaždin biti vraćeni pripadnici legendarnih Puma, a ustrojit će se i satnija mornaričko-desantnog pješaštva u Pločama.

Krstičević je spomenuo i kupnju zrakoplova F16 od Izraela, rekavši kako je riječ o povijesnoj odluci Vlade.

“Naš san je 2020. godine, kada prvi put predsjedamo Europskom unijom i slavimo 25. godina vojno-redarstvene akcije ‘Oluja’, na hrvatskom nebu vidjeti prva dva aviona u rukama hrvatskih pilota, 2021. šest i godinu dana iza toga još četiri”, poručio je, dodajući kako odluka o kupnji zrakoplova pokazuje odgovornost vlasti prema budućim generacijama i ima značenje za cijelo hrvatsko društvo te ne znači samo dobitak za sigurnost i obranu, već otvara vrata intentiviranju gospodarske, znanstvene i starteške suradnje s Izraelom.

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske, general zbora Mirko Šundov rekao je kako je cilj odlaska 2. hrvatskog kontigenta u Poljsku jačanje kolektivnog odvraćanja i obrane Saveza na istočnom krilu NATO-saveza.

“Ojačana pojačana prednja pristutnost NATO-oa potvrđuje i pokazuje zajdništvo i jedinstvo država članica te snažnu transantlantsku vezu”, rekao je general Šundov, dodajući kako Republika Hrvatska svojim sudjelovanjem u tim aktvinostima potvrđuje solidarnost prema partnerima i dokazuje da je vjerodostojna članica Saveza predana zajedničkim ciljevima.

Govorili su i zapovjednik Gardijske oklopno-mehanizirane brigade, brigadni general Denis Tretinjak te zapovjednik Hrvatske kopnene vojske, brigadni general Siniša Jurković, koji je vojnicima 2. hrvatskog kontigenta poručio kako će kroz obnašanje zadaća u sklopu multinacionalne borbene grupe pod vodstvom SAD-a u Poljskoj pridonijeti kolektivnoj obrani NATO-saveza te kako vjeruje da će svi pripadnici kontigenta pritom dati maksimalni doprinos.

Istom prigodom obilježena je i 11. obljetnica ustroja Gardijske oklopno-mehanizirane brigade, a tim su povodom položeni vijenci kod spomen-obilježja poginulim pripadnicima 5. gardijske brigade. U kapelici u krugu vojarne vojni kapelan don Marko Medo služio je misu, a blagoslovio je i temeljni kamen koji je na kraju svečanosti u krugu vojarne položen za novu kapelicu.  Dodijeljene su i nagrade, priznanja i promaknuća, a u krugu vojarne postavljen je i taktičko-tehnički zbor oružja i opreme, javlja HRT.

Na svečanosti su bili članovi obitelji i rodbina vojnika koji odlaze u misiju u Poljsku te predstavnici lokalnih vlasti s vukovarsko-srijemskim županom Božom Galićem na čelu.

VIDEO-OVDJE

A.K.

Najnovije

Ivan Turudić otkrio boji li se da možda dolazi u osinje gnijezdo

‘S ogromnim brojem njih sam u korektnim i profesionalnim odnosima. Ne moraju se oni bojati mene niti ja njih. Ja sam došao tamo da...

Penava: Izađite na europarlamentarne izbore, idemo zajedno suverenističke politike pokrenuti i na razini EU

Foto:Domovinski pokret   Ivan Penava, predsjednik Domovinskog pokreta, na konferenciji za medije predstavio je kandidate Domovinskog pokreta za nadolazeće izbore za Europski parlament. ”Pozivam sve birače Domovinskog...

Biblijska poruka 23.5.2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Zavoditi i navoditi na grijeh

Foto:Radiopostaja Mir Međugorje   Mk 9,41-50 Reče Isus svojim učenicima: »Tko vas napoji čašom vode u ime toga što ste Kristovi, zaista, kažem vam, neće mu propasti...

Glavni urednik teleskopa: Plenković želi u Bruxelles, ali ne na bilo koju poziciju

Foto:Narod.hr   Glavni urednik Teleskopa Dražen Ćurić gostovao je kod Tihomira Ladišića na N1 televiziji. Komentirao je aktualnu političku situaciju i sve češće špekulacije o tome...

Milanović: Ima elemenata za priznanje Palestine

Foto:Screenshot/HRT   Predsjednik Republike Zoran Milanović sudjelovao je na svečanoj sjednici Senata povodom Dana Sveučilišta u Rijeci – Dies Academicus. Nakon sjednice Milanović je dao izjavu...