Utorak, 25. lipnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

U njemu je 20 vitamina i minerala, a kalija ima više nego banana…jedinstveno voće nutritivno najbogatije…

Obično se poslužuje i tretira kao povrće, no avokado je voće, i to prilično jedinstveno, a stručnjaci ga smatraju jednim od nutritivno najbogatijih.

Avokado, namirnica čiji korijeni potječu iz Južne i Središnje Amerike, sve je češće na domaćim jelovnicima. Specifičnog je, bogatog okusa, a tekstura mu je glatka, kremasta poput maslaca. Obično se poslužuje i tretira kao povrće, no avokado je u botaničkom smislu voće, i to prilično jedinstveno, a stručnjaci ga smatraju jednim od nutritivno najbogatijih.

Mnogo je vrsta avokada, razlikuju se oblikom, koji varira od kruškolikog do okruglog, bojom – od zelene do crne, okusom i težinom. Među najpoznatije se ubraja hass avokado, koji je i najzastupljeniji na našem tržištu.

Aligatorska kruška

Često se naziva aligatorska kruška jer oblikom nalikuje ovoj voćki, a kora mu je neravna poput aligatorove. Dok se većina voća sastoji od ugljikohidrata, avokado se ističe po udjelu zdravih masnoća. Bogat je izvor oleinske kiseline, jednostruko nezasićene masti koja čini gotovo 60 posto ukupnog sadržaja masnoće u njemu, izuzetno korisne za zdravlje srca.

U njemu je i 20 vitamina i minerala, a posebno se ističe po udjelu kalija, sadrži ga više od banana, za koje se uobičajeno smatra da su jedna od namirnica najbogatijih ovim mineralom.

Kalij pomaže u regulaciji krvnog tlaka, a njegov redovit i odgovarajući unos važan je za zdravlje jer pomaže u zaštiti od krvožilnih bolesti, bolesti srca i moždanog udara.

Avokado je dobar izvor bakra i vitamina C, snažnih antioksidansa koji štite stanice od oštećenja, te vitamina K, koji ima važnu ulogu za krv te u procesu mineralizacije kostiju.

Manje trbušne masti

Jedna je studija proučavala zdravlje ljudi koji jedu avokado. Pokazalo se da u prosjeku imaju znatno manje trbušne masti, niži ITM (indeks tjelesne mase) i viši HDL (dobar) kolesterol. Zasebno istraživanje pokazalo je pak da se osobama koje su u redovitu prehranu uključivale mnogo avokada znatno smanjila razina ukupnog i LDL kolesterola, a povisila razina HDL kolesterola. To su samo neke od korisnih specifičnosti ove voćke, a važno je istaknuti i da ima visok udio vlakana, od kojih je 75 posto netopivih – koja ubrzavaju probavu i 25 posto topivih – koja daju osjećaj sitosti.

Vitamini B skupine

Ujedno ima malen udio ugljikohidrata, a sve je to važno u kontekstu zdravlja i pravilne prehrane. Koncentrirani je izvor dvaju vitamina iz B-skupine važnih za zdravlje srca, a to su folna kiselina i vitamin B6. Nije samo zdrav nego je i vrlo ukusan te se lako kombinira s drugim namirnicama. Može se pripremati i koristiti u jelima na razne načine.

Osjetljiv je na oksidaciju

Treba imati ma umu da je narezani avokado vrlo osjetljiv na oksidaciju pa kad se oguli, brzo posmeđi. To se može spriječiti tako da se polije sokom limuna ili limete, jer antioksidansi u tim agrumima sprečavaju oksidaciju, piše zivim.hr . No, najbolji način da se spriječi nepovoljan utjecaj oksidacije i od njega dobije najviše nutritivne koristi jest da avokado pojedete odmah. Poželjno je prije jela ukloniti sve potamnjele dijelove, jer to je znak da su se stvorili slobodni radikali. Nije naodmet znati i da se nezreli avokado treba čuvati na sobnoj temperaturi i pustiti da dozre, a kako dozrijeva, kora tamni. Nezreli nije dobro spremati u hladnjak jer nikada neće dozreti, samo će sagnjiti.

G.S.

Najnovije

Deseci tisuća vjernika na proslavi 43. godišnjice Gospinih ukazanja u Međugorju

Deseci tisuća vjernika iz svih krajeva svijeta proslavljaju danas 43. godišnjicu Gospinih ukazanja u Međugorju, koje je jedno od najvećih hodočasničkih odredišta u svijetu.   Od...

Dan neovisnosti – povijesna odluka Sabora o pokretanju postupka razdruživanja od ostalih jugoslavenskih republika

U Hrvatskoj je danas spomendan na Dan neovisnosti, kojim se obilježava povijesna odluka Sabora o pokretanju postupka razdruživanja od ostalih jugoslavenskih republika, donesenu 25....

Biblijska poruka 25.6.2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Obljetnica Gospinih ukazanja u Međugorju

Foto:Radiopostaja Mir Međugorje   Lk 1,39-56 Tih dana usta Marija i pohiti u Gorje, u grad Judin. Uđe u Zaharijinu kuću i pozdravi Elizabetu. Čim Elizabeta začu...

 Pronađena još jedna masovna grobnica: Najmanje je deset tijela, nađena su na odlagalištu

Foto:Branimir Bradarić/Večernji list   Na komunalnom odlagalištu "Petrovačka dola", nedaleko od Vukovara, pronađena je još jedna masovna grobnica. Prema dosadašnjim informacijama, riječ je o najmanje deset...

Stipo Mlinarić Ćipe: U Domovinskom pokretu nema razdora

Foto:HTV/HRT   Gost emisije "Nedjeljom u dva" je zastupnik Domovinskog pokreta Stipo Mlinarić Ćipe. Kako se DP snalazi u vlasti? Zašto su često akteri političkih afera...