U NSK otvorena izložba HKD “Napredak” 1990.-2015.”

Stipendisti HKD Napredka bili su i mnogi slikari, pjesnici te osobe koje su doprinijele kulturnom i znanstvenom razvoju, napomenuo je podsjetivši kako je društvu 1949. bio zabranjen rad...

Foto/Fah

Izložba “Napredak 1990.-2015.” u povodu 115. obljetnice utemeljenja Hrvatskoga kulturnog društva Napredak otvorena je u utorak u u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK) Zagrebu.

Predsjednik HKD Napredak Franjo Topić podsjetio je kako je Napredak utemeljen 1902. godine radi pružanja pomoći potpore obrazovanju mladih ljudi. “Napredak je do 1949. školovao ili potpomagao školovanje oko 16 tisuća đaka i studenata, podsjetio je Topić dodavši kako su među hrvatskim đacima stipendistima bili glasoviti dobitnici nobelovci – književnik Ivo Andrić i kemičar Vladimir Prelog”, istaknuo je Topić.

Stipendisti HKD Napredka bili su i mnogi slikari, pjesnici te osobe koje su doprinijele kulturnom i znanstvenom razvoju, napomenuo je podsjetivši kako je društvu 1949. bio zabranjen rad.

Naglasio je kako je društvo ponovno pokrenuto 1990. godine te dodao kako je do danas Napredak podijelio više od 2850 stipendija i potpora.

Po Topićevim riječima Napredak je objavio više od 550 knjiga. Društvo ima podružnice u Hrvatskoj, BiH, Austriji, Njemačkoj, Kanadi i SAD-u, istaknuo je Topić.

Autor izložbe Ivan Kosić podsjetio je kako je HKD Napredak razvijao nakladničku i graditeljsku djelatnost, u sklopu koje je od 1908. do 1947. izlazio Hrvatski narodni kalendar.

Napomenuo je kako je u Sarajevu 2003. obnovljena Napretkova knjižnica, u čijem je fondu danas pospremljeno oko 30 000 jedinica tiskane građe.

Izložba je postavljena u prigodi 115. obljetnice utemeljenja HKD Napredak, rekao je Kosić istaknuvši kako je na izložbi postavljen izbor izdanja iz fonda NSK vezanih za djelovanje društva od njegove obnove 1990. do 2015. godine.

Istaknuo je kako je izložba popraćena katalogom u kojem su donesene 63 bibliografske jedinice, odnosno opis izložaka s preslicima korica i naslovnica izdanja.

Tu je, napominje Kosić, i bibliografija Napretkovih izdanja od 19990.  do 2015. godine.

Po Kosićevim riječima HKD Napredak je bio i ostao stjecištem kulturnoga i intelektualnog života bosanskohercegovačkih Hrvata.

Izložba je otvorena do 29. rujna.H

G.S.