U ODSUTNOSTI! Državno odvjetništvo u Splitu podignulo je optužnicu protiv 73-godišnjeg državljanina Srbije zbog ratnog zločina protiv hrvatskih ratnih zarobljenika 1992. i 1993. na području tada okupiranog Drniša

Splitski ŽDO u optužnici predloženo da se okrivljenom državljaninu Srbije sudi u odsutnosti...

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu podignulo je optužnicu protiv 73-godišnjeg državljanina Srbije zbog ratnog zločina protiv hrvatskih ratnih zarobljenika 1992. i 1993. na području tada okupiranog Drniša, i predložilo da se okrivljeniku sudi u odsutnosti jer je nedostupan hrvatskom pravosuđu…

Optužnicu protiv državljanina Republike Srbije (1946.) zbog ratnog zločina, Županijsko državno odvjetništvo (ŽDO) u Splitu podignulo je nakon provedene istrage, priopćilo je u srijedu ŽDO.

Okrivljenika se tereti da je “od 1. prosinca 1992. do 19. srpnja 1993., na širem području tada privremeno okupiranog Drniša (općina Ružić i Promina), tijekom oružanog sukoba između agresorskih snaga tzv. JNA i naoružanih pripadnika srpskih paravojnih postrojba milicije, teritorijalne obrane i vojske protuustavne tvorevine nazvane SAO Krajina i RSK s jedne strane, i regularnih oružanih snaga Republike Hrvatske s druge strane, postupao u svojstvu zapovjednika 75. motorizirane brigade vojske tzv. RSK i počinio navedeno kazneno djelo”.
Protivno odredbama Ženevske konvencije o postupanju s ratnim zarobljenicima okrivljenik je “provodio velikosrpsku agresiju zauzimanja dijela teritorija Republike Hrvatske te protjerivanja građana hrvatske i druge nesrpske nacionalnosti s tog teritorija”, navodi ŽDO.

Okrivljenika se tereti da je znao da u okupiranim drniškim naseljima pod kontrolom njegove brigade, njegovi podređeni čine ratne zločine, i da preostalo hrvatsko stanovništvo ubijaju, zlostavljaju, tuku, maltretiraju, zatvaraju, siluju žene, kao i da pljačkaju, pale, miniraju i uništavaju stambene, gospodarske, kulturne i druge objekte te katoličke vjerske objekte.

Iako je mogao i bio dužan spriječiti svoje podređene, okrivljenik to nije učinio, već je tolerirao nezakonito postupanje svojih podređenih, ističe se u optužnici splitskog ŽDO-a.

Njegovi podređeni nastavili su s činjenjem ratnih zločina. Tako su 3. veljače 1993. oko 19 sati u mjestu Prominski Bogatići (zaseok Popovići) u oružanom sukobu pripadnici njegove brigade iz vatrenog oružja ranili hrvatskog branitelja nanijevši mu strijelnu ranu lopatice, a zatim njega i drugog hrvatskog branitelja zarobili te ih obojicu zlostavljali i tukli nogama, šakama, kundacima pušaka i drugim predmetima.

Prvi je branitelj zadobio prijelom vratne kralježnice i prijelom nosnih kostiju te je od navedenih ozljeda i strijelne rane umro sljedećeg dana. Drugi branitelj zadobio brojne podljeve, nagnječenja i prijelome nakon čega su u njega pucali iz vatrenog oružja nanijevši mu strijelnu ranu glave s oštećenjem mozga od koje je također umro sljedećeg dana.
Splitski ŽDO u optužnici predloženo da se okrivljenom državljaninu Srbije sudi u odsutnosti.H

D.K.