U Omišu predstavljena knjiga „Svjedoci Radosne vijesti u hrvatskom narodu“

Svetost je najdublji poziv svakog kršćanina, a po sebi nije drugo doli poziv da se od Boga primi i živi punina života i ljubavi koju Otac nebeski nudi svojoj posinjenoj djeci po svome Sinu i Duhu Svetom...

Centar za kulturu Omiš upriličio je u srijedu 1. srpnja u prostorijama Ilirskog sjemeništa predstavljanje knjige „Svjedoci Radosne vijesti u hrvatskom narodu“, autora Tomislava Krušlina i Sabine Marunčić, u izdanju Glasa Koncila…

Knjigu su predstavili prof. dr. sc. Mladen Parlov i prof. dr. sc. Ante Mateljan, recenzenti, a u glazbenom dijelu nastupila je violinistica Marija Babić. Program je moderirao ravnatelj Centra za kulturu profesor Petar Buljević koji je program predstavljanja počeo izvrsnom interpretacijom „Pjesme stvorova“ sv. Franje Asiškog.

Dr. Parlov predstavio je prvi dio knjige koji pruža uvid u samu bit kršćanskog poimanja svetosti te svetost kao zadaću svih kršćana koja kao svoj konačni cilj ima autentičnu povezanost s Bogom u Isusu Kristu. „Svetost je najdublji poziv svakog kršćanina, a po sebi nije drugo doli poziv da se od Boga primi i živi punina života i ljubavi koju Otac nebeski nudi svojoj posinjenoj djeci po svome Sinu i Duhu Svetom. Zato je svetost najveća istina i ljepota svih kršćana koji po vlastitom posvećenju, tj. životu sjedinjenja s Isusom Kristom pridonose izgradnji Božjega kraljevstva u srcima ljudi. Svakog zrelog kršćana mora radovati sve ono što pridonosi svetosti Crkve ili dijela Crkve, a posebno kad je riječ o nečemu što potencijalno može donijeti velike plodove u živote brojnih mladih kršćana. Zato je jako dobrodošao i novi ‘priručnik o svetosti’ pod naslovom ‘Svjedoci Radosne vijesti u hrvatskom narodu’, istaknuo je dr. Parlov.

Dr. Mateljan predstavio je poglavlja posvećena svecima, najprije onima koji se štuju od ranih kršćanskih vremena i upućuju na trajnu prisutnost kršćanske vjere na hrvatskom prostoru od apostolskih vremena, a nakon toga poglavlja o Božjim ugodnicima iz hrvatskog naroda. Naglasio je da je govor o svetosti i danas potreban i poželjan, a upoznavanje svetaca korisno za ispravno kršćansko usmjeravanje vlastitoga života. „Budući da se tema svetosti tiče svih vjernika, a primjer i zagovor svetih autentično osvjetljava put kršćanskoga života i pomaže u izgradnji Crkve i društva po mjeri čovjeka, prikladno je i korisno da ovaj rad bude dostupan širem vjerničkomu krugu, a ne bi bilo zgorega da dođe u ruke i onima koji iz neznanja ili zlobe još uvijek krivo prosuđuju, pa i osuđuju, svjedoke kršćanske vjere u hrvatskom narodu“, zaključio je dr. Mateljan.

Uime autorskog tima nazočnima se obratio Tomislav Krušlin, prof. koji je ukratko podsjetio da je tekst „Svjedoci Radosne vijesti u hrvatskom narodu“ u izvornoj verziji bio pripremljen kao materijal za Vjeronaučnu olimpijadu učenika osnovnih i srednjih škola u 2018./2019. školskoj godini, a potom dopunjen i proširen. Potom je potaknuo prisutne na otkrivanje novih putova svetosti u likovima velikana vjere hrvatskog naroda koji nam poručuju da naš život ima smisla samo onda ako ga živimo u perspektivi neba. A put do neba jest – srcem prionuti uz Boga kako bismo bližnjega mogli voljeti više od materijalnih dobara.

Na samom kraju okupljenima se obratila Sabina Marunčić, prof. koja je zahvalila najprije dragome Bogu, a potom svima koji su pridonijeli u kreiranju i promociji knjige „Svjedoci Radosne vijesti u hrvatskom narodu“ poželjevši prisutnima da ih duhovni velikani napaćenog hrvatskog naroda još više približe Isusu Kristu koji je „Put, Istina i Život“ te im budu nadahnuće, poticaj i pomoć u ostvarenju osobnog puta svetosti. Program promocije završio je druženjem i okrepom na platou ispred crkvice sv. Petra, bisera hrvatske kulturne baštine iz 11. stoljeća, donosi IKA.

Knjiga je prošlog mjeseca svečano predstavljena u Pregradi.

L.K. / M.M.