Nedjelja, 21. travnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

U Osijeku obilježena 33. godišnjica ”Orlova”

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen- obilježja ispred Policijske uprave Osječko- baranjske u četvrtak je obilježena 33. godišnjica ratne postrojbe Specijalne jedinice policije “Orao” pri čemu je istaknuto da su specijalni policajci bili najspremniji u obrani.

 

Načelnik osječko-baranjske Policijske uprave Ladislav Bece podsjetio je da je policija bila prva naoružana formacija koja je stala u obranu Hrvatske, a po hrabrosti i požrtvovnosti posebno su se istaknuli pripadnici specijalne policije koji su, kao najspremniji, sudjelovali su svim oslobodilačkim akcijama.

Dodao je da je specijalna policija i nakon Domovinskog rata obavljala najzahtjevnije zadaće, a u međuvremenu preustrojena je bivša specijalna jedinica jer su interventna i specijalna policija spojene u jednu postrojbu.

Oni su opremljeni najmodernijom opremom, u njihovim redovima su ronioci, padobranci i snajperisti, a selekcija novih pripadnika je posebno jaka, upravo zato kako bi mogli odgovoriti na sve postavljene zadaće. Oni su najspremniji djelatnici koje policija ima, istaknuo je načelnik Bece.

Predsjednik Udruge specijalne jedinice policije “Orao” Ilija Vidić rekao je da je postrojba sudjelovala u svim bitnim akcijama na cijelom području Hrvatske, u kojima je poginulo je 19 pripadnika postrojbe, a više od 60 ‘Orlova’ je ranjeno.

Predsjednik Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata Josip Slačanin podsjetio je da je u ožujku 1991. Ministarstvo unutarnjih poslova zapovjedilo da se u svim policijskim upravama osnuju specijalne jedinice policije te da je u to vrijeme policija  bila temelj obrane i stvaranja hrvatske države, prenosi Kamenjar.com pozivajući se na Hinu.

Specijalna jedinica policije “Orao” u to vrijeme bila je prva ratna postrojba na području Osječko-baranjske županije, a poslije, kad se bojišnica stabilizirala, sudjelovali su u apsolutno svim operacijama i akcijama u Domovinskom ratu, kazao je Slačanin.

Vijence na spomen- obilježje za poginule Orlove položili su članovi obitelji poginulih branitelja, izaslanstva državnih i lokalnih vlasti, osječko-baranjske policije i udruga proizašlih iz Domovinskog rata.

Najnovije

Ivan Pokupec – Moja analiza izbornih rezultata

Ivan Pokupec/Portal za kulturu komuniciranja Epoha   Napisao sam da HDZ prolazi zbog neozbiljne i kokošarske oporbe. A koliko je neozbiljna i kokošarska se vidi u...

Mislav Kolakušić odlazi, ali Hasanbegović ipak neće u Sabor

Foto:Facebook   Predsjednik stranke Pravo i pravda Mislav Kolakušić je danas izjavio da oni neće podržati pregovore svog koalicijskog partnera Domovinskog pokreta ni sa SDP-om ni...

Prof. dr. Granić: Mesić je uveo pogrešnu praksu oko sastavljanja vlade

Foto:Maxportal   Nikad tako politički agresivni nismo ušli u parlamentarne izbore, a nikada u dramatičnijem i neizvjesnim položaju kao društvo nismo se našli nakon tih izbora....

Plenković ima priliku postati novi Tuđman

Piše: glavni urednik Vlado Kolak   Kada je u izbornu srijedu popodne javljeno da je izlaznost na izborima skoro 30 posto veća nego prije četiri godine,...

Ivana Petrović: Nitko nema pravo udariti na ustavni poredak Hrvatske

Analitičarka Nove TV i urednica redakcije vanjske politike Ivana Petrović komentirala je situaciju u kojoj se našao predsjednik Zoran Milanović nakon odluke Ustavnog suda...