U OVAKVIM MUZEJSKIM PRIMJERCIMA VATROGASCI IDU NA INTERVENCIJE Građani zgroženi: ‘Dajte nam broj računa, mi ćemo vam obnoviti vozni park!’

Nakon što su nadljudskim naporima obranili Split i okolna mjesta od požara kakve Dalmacija ne pamti, hrvatske vatrogasce ponovno su proglasili nacionalnim herojima, i to s punim pravom, ali neizmjernu zahvalnost i ponos zbog svega što su napravili za ‘male ljude’ brzo su zamijenili tuga, šok i nevjerica.

Zašto? Zbog fotografija zastarjele vatrogasne opreme i vozila mnogobrojnih dobrovoljnih vatrogasnih društava koje su ovih dana preplavile društvene mreže.

Tako je DVD Zadvarje zbog kvara na motoru ostalo bez cisterne, a da stvar bude još gora, izgorjela im je i većina crijeva za gašenje požara.

Javna vatrogasna postrojba Benkovac također muku muči s voznim parkom. Oni i danas na intervencije idu u TAM-u, starom kamionu slovenske proizvodnje koji je bio iznimno popularan u vojničkim krugovima još u vrijeme stare Jugoslavije.

Ova dva momka zajedno imaju manje godina od ‘tamića’ koji je svaki dan u pogonu, samo je pitanje vremena do kada – napisali su vatrogasci na Facebooku. Korisnici te društvene mreže odmah su primijetili da kamion na haubi ima BMW-ov znak, a gasitelji su u komentaru objasnili i zašto: ‘ Ugradili smo BMW-ov motor u njega pa smo i znak stavili’.

Ništa boljom situacijom ne mogu se pohvaliti ni u DVD-u Kučiće iz omiškog zaleđa. Njihovi vatrogasci na teren, naime, ‘jure’ u Zastavi 750 legendarnom ‘fići’.

Unatoč oskudnoj te zastarjeloj opremi i tehnici, društvo se popunjavalo novim članovima i s vremenom izraslo u najjače i najaktivnije dobrovoljno vatrogasno društvo na području bivše Omiške općine. Važan doprinos kučićki vatrogasci dali su i tijekom Domovinskog rata djelujući u stožeru civilne zaštite grada Omiša. Vozilima DVD-a Kučiće služili su se i naši branitelji, a 20-tak članova DVD-a Kučiće sudjelovalo je tijekom rata u postrojbama Hrvatske vojske – piše na službenoj internetskoj stranici Kučića.

Građani diljem Hrvatske zgroženi su katastrofalnim uvjetima u kojima rade naši gasitelji pa predlažu organiziranje humanitarnih koncerata, aukcija, otvaranja bankovnih računa… – u obzir dolazi sve, samo kako bi se vatrogascima nabavila adekvatna oprema.

– Dajte nam broj računa, mi ćemo vam obnoviti vozni park! Glavešine hodaju po svijetu i troše pare, još dobiju dnevnice i voze luksuzne aute, a naši heroji imaju stara vozila koja je još Tito kupio. Sramota od države. Neće sigurno ostati u kvaru limuzine naših političara… Treba hitno na dražbu staviti sva njihova vozila da bi se herojima kupila nova – samo su neki od komentara zgroženih građana.