U petak pred istražnim povjerenstvom za Agrokor najvjerojatnije samo Mesić

Prema Zakonu o istražnim povjerenstvima, to tijelo ima rok od šest mjeseci za provesti istragu i Saboru predložiti zaključke, zbog čega se, ne prekine li se rad tog povjerenstva, može očekivati intenzivna dinamika sastajanja zbog opsežne dokumentacije i velikog broja svjedoka koji bi trebali iznositi svoja saznanja o nastanku i radu koncerna Agrokor...

Kako je ranije izvijestio predsjednik povjerenstva Orsat Miljenić (SDP), Todorićima nisu uspjeli uručiti poziv na poznatim adresama, dok je Mesić potvrdio dolazak pred saborske istražitelje.

Nakon dvije pripremne, saborsko istražno povjerenstvo za Agrokor u petak će se sastati na prvoj radnoj sjednici, a pema zaključku povjerenstva, kao svjedoci na prvu sjednicu pozvani su vlasnik Agrokora Ivica Todorić i njegov otac Ante Todorić te prvi hrvatski premijer Stjepan Mesić.

Kako je ranije izvijestio predsjednik povjerenstva Orsat Miljenić (SDP), Todorićima nisu uspjeli uručiti poziv na poznatim adresama, dok je Mesić potvrdio dolazak pred saborske istražitelje.

U utorak se pred povjerenstvom očekuju još jedan hrvatski premijer iz devedestih, Josip Manolić, koji je također najavio da će se odazvati pozivu te čelnici nekadašnje Agencije, odnosno, Fonda za privatizaciju Milan Kovač i Ivan Penić. Ostali svjedoci koje će povjerenstvo pozivati, kao i dinamika rada, za sada nisu poznati nego će se na kraju svake sjednice odlučivati o idućim svjedocima.

Osnivanje povjerenstva bio je mukotrpan višemjesečni proces zbog međusobnog nepovjerenja među strankama, pogotovo, dvjema vodećima. Situacija je nakon osnivanja dodatno zaoštrena donošenjem poslovnika rada kojim je propisano da povjerenstvo ne može raditi ako ne sjednici nije nazočna većina članova, odnosno, najmanje petero od ukupno devet zbog čega opozicija strahuje da bi vladajući mogli sabotirati rad povjerenstva.

Također, opozicijski članovi povjerenstva nezadovoljni su tumačenjem po kojemu rad povjerenstva automatski prestaje s radom kada se pokrene istraga i svoj stav brane argumentom da se povjerenstvo može baviti onim pitanjima koje nije obuhvatila DORH-ova istraga, a to su računovodstvena izvješća. I sam glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan nedavno je izjavio kako ne očekuje da bi saborsko povjerenstvo moglo ometati istragu koju provodi DORH.

Najvažniji svjedok koje povjerenstvo iščekuje, Ivica Todorić, trenutačno je nedostupan hrvatskom pravosuđu i trenutačno je u statusu bjegunca za kojim je raspisana međunarodna tjeralica.

Prema Zakonu o istražnim povjerenstvima, to tijelo ima rok od šest mjeseci za provesti istragu i Saboru predložiti zaključke, zbog čega se, ne prekine li se rad tog povjerenstva, može očekivati intenzivna dinamika sastajanja zbog opsežne dokumentacije i velikog broja svjedoka koji bi trebali iznositi svoja saznanja o nastanku i radu koncerna Agrokor.H

I.V.