U povodu 29. godišnjice pogibije 19 hrvatskih branitelja iz Pakraca i okolnih naselja otkriveno spomen obilježje!

Spomen-obilježje autorice Tatjane Đuranec na Trgu bana Jelačića izrađeno je kao gradska fontana, a oblikovana je u formi staroga grada Pakraca...

06.10.2020. Pakrac - Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved te izaslanik predsjednika umirovljeni general-pukovnik Marijan Marekovic u Pakracu na otkrivanju spomen-obiljezja poginulim hrvatskih braniteljima u Domovinskom ratu na podrucju Pakraca i Lipika. Photo: Ivica Galovic/ PIXSELL

U povodu 29. godišnjice pogibije 19 hrvatskih branitelja iz Pakraca i okolnih naselja, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i predsjednica Udruge roditelja poginulih branitelja Pakrac-Lipik Silvija Svjetličić u utorak su im na glavnome gradskom trgu otkrili spomen-obilježje.

U Gornjoj Obriježi danas je obilježena obljetnica pogibije 19 hrvatskih branitelja u Batinjanima i Gornjoj Obriježi poginulh u samo jednom danu, a potom je u Pakracu otkriveno spomen-obilježje svim poginulima na području Pakraca i Lipika.

Jedan od najtragičnijih dana Domovinskog rata na pakračkom ratištu obilježen je komemoracijom za 19 poginulih hrvatskih branitelja koja je započela minutom tišine i polaganjem vijenaca u Gornjoj Obriježi kod Memorijalne spomen-kapelice.

Spomen-obilježje autorice Tatjane Đuranec na Trgu bana Jelačića izrađeno je kao gradska fontana, a oblikovana je u formi staroga grada Pakraca. Kako je rečeno, svi elementi spomenika – voda kao izvor života, križ – simbol mučeništva i beton – tvrdi postojan element – šalju poruku “bili smo, jesmo i bit ćemo tu”.

Svoj obol današnjoj svečanosti dali su i članovi Udruge maratonaca Virovitičko-podravske županije „Glasnici istine“, zajedno s HVIDRA-om Virovitičko-podravske županije odvezavši ovom prigodom biciklistički maraton Voćin-Pakrac.

Nakon odavanja počasti poginulim hrvatskim braniteljima u Gornjoj Obriježi, u Pakracu je otkriveno spomen-obilježje poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu na području gradova Pakraca i Lipika.

Spomen-obilježje otkrila je predsjednica Udruge roditelja poginulih hrvatskih branitelja Domovinskog rata uz potpredsjednika Vlade Medveda.

Nakon što je otkrio spomenik, potpredsjednik Vlade i ministar Tomo Medved podsjetio je nazočne na žrtve koje su građani Pakraca i Lipika dali u obrani domovini, a spomenik, istaknuo je, neka “bude putokaz i podsjetnik na žrtve koje smo kao narod podnijeli u obrani domovine”.

Pozvao je mlade da ne odlaze iz Hrvatske, pogotovo iz zapadne Slavonije, te da ostanu tu i svoju budućnost potraže kod svoje kuće.

“Ministar Tomo Medved je istaknuo da je u proteklom mandatu Vlada za obnovu Pakraca osigurala 700 milijuna kuna i da je donijela Zakon o braniteljima, a priprema i zakon o civilnim žrtvama Domovinskog rata”.

Na komemoraciji i otkrivanju spomenika bili su i izaslanik predsjednika Republike Hrvatske, umirovljeni general pukovnik Marijan Mareković te u ime Hrvatskoga sabora Ante Deur.

Marijan Mareković uručio je Vinku Šircu, bratu poginulog zapovjednika obrane Pakraca Stjepanu Šircu Stipi, odličje Reda bana Jelačića, kojim ga je za vojne zasluge, organizaciju Hrvatske vojske i obranu Pakraca posmrtno odlikovao predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović.

General Marijan Mareković, izaslanik Predsjednika, je govoreći o 1991. godini rekao da je Pakracu bila namijenjena uloga slavonskog Knina, ali je umjesto toga postao „Vukovar prije Vukovara“ što svjedoči i podatak da je tadašnja općina Pakrac 4. po razrušenosti u Domovinskom ratu u Hrvatskoj. On je podsjetio na pokojne dr. Ivana Šretera i pukovnika Stjepana Širca, ali i pozvao prisutne da se okrenu budućnosti, našoj domovini i razvoju ovog prekrasnog kraja jer nas na to obvezuje žrtva naših branitelja.

Odlikovan zapovjednik obrane Pakraca

Poginulom zapovjedniku obrane Pakraca, Stjepanu Šircu Stipi posthumno je dodijeljeno odlikovanje Red bana Josipa Jelačića. Njegovom bratu, Vinku Šircu odlikovanje su uručili potpredsjednik Vlade Medved te izaslanik predsjednika Republike, savjetnik predsjednika Marijan Mareković.

Novac za spomenik osigurali su Ministarstvo hrvatskih branitelja i grad Pakrac.

G.S.