U Sabor se više ne može bez maski: Nošenje maski biti će obvezno.”To više nije preporuka”

Predsjedništvo Sabora jednoglasno je odlučilo da će nošenje maski biti obvezno, a ne više samo preporuka...

Zastupnici Hrvatskoga sabora sutra se vraćaju na Trg svetog Marka. Počinje druga izvanredna sjednica novog saziva Sabora, ali pod nekim drugim, epidemiji prilagođenim uvjetima. Održana je sjednica predsjedništva Sabora na kojoj je dogovoreno kako će zastupnici raditi u nadolazećem razdoblju…

Predsjedništvo Sabora jednoglasno je odlučilo da će nošenje maski biti obvezno, a ne više samo preporuka. Zastupnici koji ne budu nosili masku, a s tim je dosad problem imala zastupnica Karolina Vidović Krišto iz Domovinskog pokreta – riskiraju opomenu s isključenjem iz rasprave za taj dan.

Još jedna novost je uvođenje mogućnosti elektroničkog glasovanja za zastupnike koji su bolesni ili u samoizolaciji. Poznato je kako je saborski zastupnik Hrasta Hrvoje Zekanović pozitivan na Covid-19.

– Svi koji ulaze u Sabor od sutra moraju nositi maske – to više nije preporuka, nego obveza, naglasio je predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković uoči sutrašnjeg izvanrednog zasjedanja.

– Nećemo biti agresivni, ali moramo štititi zdravlje zastupnika. Još jednom ponavljam – maska se ne nosi samo zato da zaštitiš sebe, već masku nosimo zato da zaštitimo i druge i to je razlog zašto ćemo tu biti rigorozniji nego do sada, poručio je Jandroković.

Potpredsjednik Hrvatskog sabora Miroslav Škoro (Domovinski pokret) rekao je da će onaj tko se ne bude pridržavao nošenja maski biti udaljen sa sjednice.

Saborska straža ispratit će one koji se ogluše na upozorenja o nošenju maske. Raspravi može prisustvovati najviše 41 zastupnik, a glasat će u više prostorija, ali i elektronički.

– Vlada je predložila Zakon o obnovi Grada Zagreba i okolnih županija od potresa, to je glavni razlog zašto smo sazvali izvanrednu sjednicu. Na njoj ćemo imati i još nekoliko drugih točaka koje su u prijedlogu Vlade. One nisu hitne poput ove, ali ćemo iskoristiti priliku i ovaj i sljedeći tjedan ćemo raditi na izvanrednoj sjednici, a od 16. rujna počinjemo s redovitim radom, imat ćemo redovitu sjednicu Sabora, rekao je Jandroković.

U snažnom potresu, koji je u ožujku pogodio Zagreb i njegovu okolicu, poginula je jedna osoba, oštećeno je 25.000 objekata, šteta se procjenjuje na 86 milijardi kuna, a po svim procjenama obnova će trajati godinama.

O spomenutom zakonu u utorak će raspravljati matični Odbor za prostorno uređenje i graditeljstvo, javlja HRT-VIDEO

T.H.