U Sisku obilježena 15. godišnjica smrti stožernog generala Janka Bobetka…FOTO…

Prvi načelnik Glavnog stožera Janko Bobetko je došao u ključnim trenucima Hrvatske vojske...

Foto/radio-banovina.h

Cvijećem i svijećama 29. travnja je na  grobu generala Janka Bobetka na Gradskom groblju Viktorovac u Sisku obilježena 15. godišnjica njegove smrti...

Generalu se, kao izaslanik predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, poklonio načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH, general pukovnik Mirko Šundov koji je istaknuo kako je, kao zapovjednik 4. gardijske brigade, imao prilike tijekom Domovinskog rata surađivati s generalom Jankom Bobetkom na južnom bojištu u deblokadi Dubrovnika.

„Uvjeren sam da Hrvatska ne bi bila ista s Dubrovnikom ili bez njega, tako da je to zaista jedna od zasluga generala Bobetka, ne samo profesionalna, već i ljudska. Siguran sam da svi mi koji smo imali tu čast sudjelovati zajedno s njim, oslobađati svoju domovinu, braniti svoju domovinu, da ćemo ga pamtiti cijeli život kao jednog vrhunskog profesionalca, prije svega vojnika, koji je kovao i koji je ta svoja vojnička znanja i iskustva umio tako lijepo prenijeti na nas mlade zapovjednike. Ja bih rekao još nešto što možda i nije toliko poznato, on se jako zalagao da zapovjedništva preuzmu mladi zapovjednici tako da daju jednu dodatnu energiju tom cjelokupnom procesu u toj fazi 1992. godine koja je bila vrlo teška u procesu obrane i oslobađanja domovine. Zaista mi je drago da sam danas ovdje i da sa svojim kolegama koji su umirovljeni ili su još djelatni možemo odati poštovanje generalu Bobetku zajedno s njegovom obitelji “, rekao je Šundov.

Počast je generalu Bobetku, uz njegovu obitelj, prijatelje i suborce, odao i zamjenik sisačko – moslavačkog župana Ivan Celjak koji je ovom prigodom bio i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića.

„General Janko Bobetko jedna je od najznačajnijih osoba u modernoj hrvatskoj povijesti. S više od 70 godina života aktivno se uključio i dao nemjerljiv doprinos u ustrojavanju obrane na području sisačke bojišnice. Nakon toga preuzeo je  odgovornost za zapovijedanjem južnim bojištem, a zatim i zapovijedanje Hrvatskom vojskom kao načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske. Sigurni smo da će budući naraštaji, mlađe generacije, o generalu Janku Bobetku učiti kao o jednom od najvećih vojskovođa u hrvatskoj povijesti“, ustvrdio je Celjak.

Zahvalnost generalu Bobetku na svemu što je učinio za ustroj i vođenje Hrvatske vojske u najtežim danima Domovinskog rata izrazio je izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

„General Bobetko je imao iznimno veliki autoritet, čovjek s ogromnim iskustvom poznavanja vještine ratovanja, ali ono što je kod njega bilo posebno je što je imao iznimno veliku energiju iako je bio u visokoj starosti kada je vodio Glavni stožer. Posebno ga se sjećam i ponosan sam na razdoblje ’92. godine, deblokadu Dubrovnika i oslobađanja juga Hrvatske. S tom je energijom obilazio sve položaje, uvijek je bio među vojnicima, sa svakim od njih se pozdravio i bio im je uvijek dostupan. Bio je iznimno poštovan kod vojnika i kod svih razina zapovjednika. Stoga mu neizmjerna hvala za svu tu energiju, za sav trud i sve što je dao u ustrojstvu, u vođenju i zapovijedanju postrojbama Hrvatske vojske“, rekao je Medved.

Vijencem i svijećama počast je generalu Bobetku odalo i izaslanstvo Hrvatskog generalskog zbora čiji se glavni tajnik, umirovljeni general bojnik Marinko Krešić prisjetio Bobetkove značajne uloge u Domovinskom ratu.

Prvi načelnik Glavnog stožera Janko Bobetko je došao u ključnim trenucima Hrvatske vojske. To je bilo vrijeme kada je Hrvatska tražila mir i primirje jer nije bila spremna za oslobađanje domovine. Upravo pod njegovim vodstvom i prvog hrvatskog predsjednika i ratnog ministra, Janko Bobetko je igrao ključnu ulogu pogotovo na južnom bojištu gdje smo oslobodili velike prostore i dali nadu Hrvatskoj vojsci za budućnost. I dalje je ostao ustrajan, voljela ga je vojska, čovjek koji je iznikao iz naroda i koji je s vojskom provodio dosta vremena te zbog toga je bio jako popularan među vojskom. Janko Bobetko je napravio i strategiju obrane, a i zapravo oslobađanje domovine, operacije Bljesak i Oluju, i svakako mu pripada posebno mjesto, uz prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana i Gojka Šuška, najzaslužniji čovjek za obranu hrvatskih prostora i oslobođenje“, rekao je Krešić.

Generala Bobetka prisjetio se i glinski gradonačelnik Stjepan Kostanjević koji je nazočio obilježavanju 15. godišnice smrti stožernog generala Janka Bobetka.

„Čovjek i general s jednim velikim iskustvom koji nas je vodio kroz Domovinski rat. Sjećam se tada kao mladić njegovih riječi „Pazite na ljude, pazite dobro, moramo stvoriti Hrvatsku!“. Danas smo ovdje da mu odamo počast i zahvalimo na svemu onome što je pružio u Domovinskom ratu“, kazao je Kostanjević donosi,radio-banovina.hr.

Dodajmo kako su molitvu na grobu generala Janka Bobetka u zajedništvu predvodili policijski kapelan u Policijskoj upravi sisačko-moslavačkoj don Ivo Borić i fra Roko Bedalov, župnik Župe sv. Josipa Radnika Galdovo.

M.M.