Subota, 25. svibnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

U Splitu jača desnica, Domovinski pokret ima neviđenu podršku. Poznati analitičar objasnio: ‘Nekoliko je razloga…‘

Foto:Facebook

 

Dok se na državnoj razini već više od dva tjedna pokušavaju skrojiti koalicije koje bi nekome osigurale većinu u Saboru, u čemu važnu ulogu ima i Domovinski pokret (DP), DP-ovci sa splitskog područja hvale se najvećim rastom podrške na području Grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije.

Naime, za njih je na lokalnim izborima 2021. na području Grada Splita glasalo 4,54 posto glasača (njih 2899), na ponovljenim lokalnim izborima 2022. 5,63 posto glasača (njih 2.571), a na ovogodišnjim parlamentarnim izborima 10.93 posto glasača (njih 9.276), piše Slobodna Dalmacija.

Porast bilježe i na razini Splitsko-dalmatinske županije ako usporedimo lokalne izbore iz 2011., na kojima su imali podršku 6,95 posto glasača (njih 12.936), s ovogodišnjim parlamentarnim izborima na kojima su dobili podršku 11.35 posto glasača (njih 27.258).

Pa, iako je teško uspoređivati rezultate lokalnih i parlamentarnih izbora jer “nisu isti par postola”, DP-u se mora priznati da su se na ovim izborima uspjeli izboriti za svoj komad političkog kolača. Unatoč tome što su ove godine osigurali dva mandata manje nego na parlamentarnim izborima 2020., čini se da im podrška na našem području raste.

Zanimalo nas je koji bi mogao biti razlog njihovog rasta: smatraju li ih birači alternativom HDZ-u i Mostu ili je DP uspio pokrenuti neke nove glasače? Za mišljenje smo se obratili Jerku Trogrliću, splitskom političkom analitičaru.

Trogrlić smatra da je nekoliko razloga za rast opcija desnijih od HDZ-a u dijelovima Hrvatske u kojima oduvijek postoji taj potencijal. Prvi je višegodišnja centristička pozicija HDZ-a koja se pokazuje najboljom opcijom za HDZ, kako u vrijeme Sanadera, tako i u vrijeme Plenkovića.

– Čak i nakon osam godina centristička pozicija donijela je HDZ-ovoj koaliciji 61 mandat, no ostavila je i prostor za rast desnih opcija koje su se koncentrirale u DP, Most i Suvereniste. Ovisno o kampanji i kandidatima u pojedinoj izbornoj jedinici rastao je i rezultat, no činjenica je da su Most i Domovinski pokret postale nacionalne stranke – kazao nam je.

Dodaje i da bi bilo pogrešno situaciju u Splitu gledati odvojeno od ostatka države. Činjenica je, kaže, da su kroz Stipu Mlinarića u 10. izbornoj jedinici imali izrazito autentičnog i vidljivog nositelja liste koji je uvelike doprinio dodatnoj podršci u toj izbornoj jedinici, pa tako i u Splitu.

– Bazen tih glasača postoji, tome je i HDZ pokušao doskočiti kandidirajući ponovno generala Damira Krstičevića i dožupana Antu Šošića, dok je Most potpuno zapostavio Split. Naprotiv, svjedočili smo tome da najprepoznatljivija lokalna lica kao što je Josip Markotić nisu bila na listi, dok je Ivana Ljulj zbog nove dužnosti već neko vrijeme van stranke – objašnjava Trogrlić.

Doduše, dodao je jednu zanimljivost vezano za rezultate Domovinskog pokreta – u 9. Izbornoj jedinici imali su preko 10 posto podrške, praktički bez prepoznatljivog kandidata na listi. Smatra da je to još jedna potvrda teze da su postali nacionalna stranka.

Smatra da nije vjerojatno da će se rezultati ovih parlamentarnih izbora preslikati na iduće lokalne izbore u Splitu. Za uspjeh na lokalnoj razini trebaju vidljive lokalne kandidate u Saboru, kaže.

– Nikako se podrška na parlamentarnim izborima ne može preslikati na lokalne jer bi tom logikom glavni kandidat za sljedećeg gradonačelnika Splita bio Ranko Ostojić, što znamo da nije realno. No, nacionalna vidljivost kroz lokalne zastupnike u Saboru, uz financije i logistiku koju to donosi, vrlo je korisna za razvoj lokalne priče koja ipak traži jaka lica na terenu. U tom smislu Ivan Penava ili Mlinarić Ćipe iz Slavonije nisu dovoljni da bi se u Splitu polučio značajan rezultat – tvrdi Trogrlić.

Smatra da lokalna i nacionalna organizacija mogu biti zadovoljne rezultatima u Splitu. Kako će stvari izgledati lokalno, ovisit će o njihovim budućim potezima i razvoju suradnje s HDZ-om.

Najnovije

Biblijska poruka 25.5.2024. (Kvatrena subota) i tumačenje fra Tomislava Pervana: Iziđe božanski sijač

Foto:Radiopostaja Mir Međugorje   Mt 13,1-9 Onoga dana Isus iziđe iz kuće i sjede uz more. I nagrnu k njemu silan svijet te je morao ući u...

Pupovac: Glasanje o Odboru odgođeno dok se ne stišaju strasti

Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac izjavio je da je Klub zastupnika nacionalnih manjina odlučio odgoditi glasanje o izboru članova i predsjednika saborskog Odbora za ljudska...

Sramotan istup vijećnice: ‘Neka ministar demografije bude Rom, nemaju problema s natalitetom’

Foto:Klikni.hr   Vijećnica Vrbanić je predložila da ministra demografije bude iz redova romske nacionalne manjine, s obzirom da 'oni (Romi) nemaju problema s natalitetom'. Koordinacija vijeća i...

Prvi dan jubilarne proslave 10 godina “Progledaj srcem”: Radost, ljubav, zajedništvo, molitva i slavljenje u prepunoj Areni Zagreb

Foto: LaudatoTV/Andrej Bunić   Prepuna Arena Zagreb sinoć je bila mjesto najvećeg slavljenja, pjesme i molitve u ovom dijelu Europe. Razlog tomu prvi je od dvaju...

Izjava Jadranke Kosor o Srebrenici privukla pažnju medija u BiH: ‘Možete vrijeđati…’

Foto:Screenshot/N1   Bivša hrvatska premijera Jadranka Kosor komentirala je usvojenu Rezoluciju o genocidu u Srebrenici. "Možete vrijeđati, mrzitelji. Rezolucija o genocidu u Srebrenici je usvojena. Hvala svima...