ŽRTVE SRPSKOG AGRESORA: U Taborištu otkriveno spomen-obilježje za 12 ubijenih hrvatskih branitelja i civila…

Naše su rane još duboke i nisu zacijelile. Za nas rat nije završio sve dok se ne pronađu posmrtni ostaci posljednjih žrtava. Nažalost, oni koji su bili očevici zločina ne žele otkriti njihova imena, kako bi se okončala agonija onih koji tragaju za svojim najbližima. Kome onda i kako oprostiti? Prije svega je potrebno priznanje krivnje srpskog agresora i pokajanje počinitelja, a toga nema...Sisačko-moslavačka županija druga je iza Vukovarsko-srijemske po broju masovnih grobnica i ovakvih stradanja....

U Taborištu otkriveno spomen-obilježje za 12 ubijenih branitelja i civila iz masovne grobnice

Spomen-obilježje na mjestu masovne grobnice žrtava iz Domovinskog rata u Taborištu nedaleko od Petrinje otkriveno je u subotu u organizaciji Ministarstva hrvatskih branitelja.

Na području Taborišta iz jedne masovne i više pojedinačnih grobnica ekshumirano je 12 žrtava, branitelja i civila, od kojih tri nisu identificirane. “Golubicu”, 77. jedinstveno spomen-obilježje u zemlji, otkrili su izaslanik predsjednika Vlade RH i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i Davorka Tutić, kći jedne od ekshumiranih žrtava iz masovne grobnice.

Kao izaslanik Predsjednice RH svečanosti je bio nazočan predsjednik Udruge ratnih veterana 2. Gardijske brigade Gromovi, pukovnik Ivan Krupec, koji je spomenuo kako bez žrtava, poput ovih za Taborišta, koje su bile spremne na najveću žrtvu, danas ne bi bilo Hrvatske. Upozorio je da su mnogi zločinci ostali do danas nekažnjeni.

“Naše su rane još duboke i nisu zacijelile. Za nas rat nije završio sve dok se ne pronađu posmrtni ostaci posljednjih žrtava. Nažalost, oni koji su bili očevici zločina ne žele otkriti njihova imena, kako bi se okončala agonija onih koji tragaju za svojim najbližima. Kome onda i kako oprostiti? Prije svega je potrebno priznanje krivnje srpskog agresora i pokajanje počinitelja, a toga nema”, kazao je Ivan Krupec.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, koji je nazočne pozdravio u ime predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, izrazio je duboku sućut članovima obitelji pogubljenih mještana i podsjetio da su u Taborištu ubijani i stariji civili te da je i ovdje srpski agresor i neprijatelj još jednom bešćutno dehumanizirao žrtve.

Nakon sloma obrane Petrinje, srpski neprijatelj je iza sebe ostavio pustoš. Ubili su velik broj civila, a mnogima je izgubio svaki trag. U Taborištu su ubijani i stariji civili, o čemu svjedoči masovna grobnica otkrivena tek 2012. godine. I ovdje je neprijatelj još jednom bešćutno dehumanizirao žrtve. Ovim spomen-obilježjem obilježavamo 123. mjesto masovne grobnice u Hrvatskoj. Iako je od srbočetničkih zločina prošlo više od četvrt stoljeća, svima su nam živa sjećanja na tu tragediju, na stradanja, a posebno članovima poginulih”, rekao je ministar Medved.

Nažalost, podsjetio je, Sisačko-moslavačka županija druga je iza Vukovarsko-srijemske po broju masovnih grobnica i ovakvih stradanja.

Nazočnima su se još obratili sisačko-moslavački župan, inače izaslanik  predsjednika Hrvatskog sabora, te petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović, koji su spomenuli kako pokapanje nevinih žrtava u masovnu grobnicu na mjestu petrinjskog odlagališta otpada dovoljno govori o besšćutnosti počinitelja.

To je sedma obilježena masovna grobnica na petrinjskom području.

Nekoliko svećenika predvodilo je zajedničku molitvu za sve pobijene te blagoslov spomenika.  Uz vojne počasti, brojna izaslanstva i članovi obitelji žrtava su uz spomen-obilježje položila vijence i zapalila svijeće.H

G.S.