Četvrtak, 18. travnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

U Tajvanu potres jačine 7,4 po Richteru, poginulo devet ljudi

Foto:Screenshot/HRT

 

U najvećem potresu na Tajvanu u zadnjih 25 godina u srijedu je poginulo devet ljudi, a ozlijeđeno ih je više od 900, dok je 50 hotelskih radnika nestalo na putu prema nacionalnom parku, priopćile su vlasti.

Televizijske postaje objavile su snimke zgrada kako se ljuljaju u gusto naseljenom istočnom gradu Hualienu, blizu epicentra potresa.

Podrhtavanje tla osjetilo se sve do glavnog grada Taipeia. Epicentar je zabilježen oko 18 km južno od grada Hualiena, prema američkom Geološkom institutu, prenosi HRT.

U udaljenoj, planinskoj regiji Hualien nastala su ogromna klizišta, prouzročivši štetu za čiju sanaciju bi mogli biti potrebni tjedni.

Na video snimkama vide se spasioci koji koriste ljestve kako bi pomogli ljudima da izađu kroz prozore, dok se drugdje vide ogromna klizišta.

Snažno podrhtavanje osjetilo se i u sustavu podzemne željeznice u Taipeiju, koja je nakratko zatvorena radi evakuacije putnika, iako je ubrzo nakon toga nastavila s radom na većini linija.

Naknadni potresi još su se mogli osjetiti u Taipeiju, s više od 50 registriranih naknadnih potresa, prema tajvanskoj središnjoj meteorološkoj upravi.

Upozorenje za tsunami, poslije je ukinuto

Japanska meteorološka agencija, koja je procijenila magnitudu potresa na 7,7, rekla je da je nekoliko malih valova tsunamija doseglo dijelove južne prefekture Okinawa.

Filipinska seizmološka agencija izdala je upozorenje za stanovnike u obalnim područjima nekoliko pokrajina, pozivajući ih da se evakuiraju na viša područja.

Tajvan je također izdao upozorenje na tsunami, ali je izvijestio da nije bilo štete od njega, a Pacifički centar za upozoravanje na tsunami na Havajima kasnije je rekao da je rizik od valova prošao.

Kineski državni mediji navode da se potres osjetio u kineskoj pokrajini Fujian, dok je Reutersov svjedok rekao da se potres osjetio i u Šangaju.

Elektroprivreda Taipower rekla je da je većina struje ponovno uspostavljena, dodajući da dvije nuklearne elektrane na otoku nisu bile pogođene potresom.

Tajvanski operater brze željeznice priopćio je da nema izvješća o šteti ili ozljedama na njegovim vlakovima, ali je rekao da će vlakovi kasniti dok obavlja inspekcije.

Državna novinska agencija navodi da se radi o najjačem potresu od 1999. kada je Tajvan pogodio potres magnitude 7,6 u kojem je poginulo oko 24.000 ljudi a uništeno ili oštećeno 50.000 kuća.

Najnovije

DIP: HDZ 64, ‘Rijeke pravde’ 42, Domovinski pokret 13, Most 9 mandata

DIP je objavio preliminarne rezultate parlamentarnih izbora na uzorku od 58,78% obrađenih biračkih mjesta.   Prema prvim preliminarnih rezultatima HDZ osvaja 64 mandata,  SDP-ova koalicija “Rijeke...

Mario Radić: Mi smo zadovoljni, ali mislim da ćemo dobiti  i još koji mandat više

Foto:Screenshot/HRT   Prema prvim izlaznim anketama, Domovinski pokret i partneri osvajaju 13 mandata. Kada su izašli prvi rezultati, u dvorani se prolomio pljesak. - Mi smo zadovoljni,...

Nove izlazne ankete: HDZ 59, ‘Rijeke pravde’ 43, DP 13, Most 11, Možemo 10…

Točno u 19 sati zatvorena su birališta u Republici Hrvatskoj, a u isto vrijeme objavljene su i prve izlazne ankete koje je provela agencija...

Rakitić: ‘Hajduk je uvijek uz mene, fantastičan bi bio povratak Modrića u Dinamo’

Foto:Instagram   Legendarni bivši hrvatski reprezentativac Ivan Rakitić dao je zanimljiv intervju za Zagreb.info. Rakitić, koji je s reprezentacijom Hrvatske na Svjetskom prvenstvu u Rusiji 2018....

Dubai pogodila najveća olujna kiša u povijesti

Foto:Screenshot/HRT   Dubai, financijsko središte Bliskog istoka, paralizirala je najveća olujna kiša u povijesti. Poplave koje su pogodile Ujedinjene Arapske Emirate odnijele su jedan život, a...