Subota, 20. travnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

U Vukovaru identificirana braniteljica: Nestala je ’91 u Bogdanovcima, evo o kom se radi

U Nacionalnoj memorijalnoj bolnici „Dr. Juraj Njavro“ u Vukovaru identificirane su dvije ženske osobe nestale u Domovinskom ratu, objavilo je Ministarstva hrvatskih branitelja.

Hrvatska braniteljica Marija Ceranac (1962.) nestala je 10. studenoga 1991. u Bogdanovcima, a ekshumirana je iz asanacijske grobnice na Novom groblju u Vukovaru 1998. godine.

Druga, civilna osoba stradala je 27. kolovoza 1991. od neprijateljske granate u dvorištu obiteljske kuće, a ekshumirana je 1999. na Starom katoličkom groblju.

Uz njihove obitelji, identifikaciji je nazočio potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

“Potvrda je ovo naše usmjerenosti i ustrajnosti, našeg profesionalnog pristupa, dobre suradnje i koordinacije sa svim nadležnim tijelima i službama u Republici Hrvatskoj, kao i s obiteljima i udrugama koje ih okupljaju. Moja poruka i poziv svim obiteljima koje traže svoje bližnje da daju uzorke krvi jer sin civilne žrtve koju smo danas identificirali dao je krv prošle godine”, poručio je ministar Medved.

Pojasnio je da, unatoč velikom proteku vremena, modernizacija opreme DNA laboratorija i ulaganje u ljudske kapacitete unaprjeđuje cjelokupan proces te zahvalio obiteljima na povjerenju i strpljenju, kao i svima koji sudjeluju u tom procesu.

Riječi potpore obiteljima identificiranih uputila je i predsjednica Udruge roditelja i obitelji zarobljenih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja Madna Patko, zahvalivši Ministarstvu hrvatskih branitelja i svima koji sudjeluju u traganju za osobama nestalim u Domovinskom ratu.

I ovom prilikom pozvali su sve koji mogu pomoći u pronalasku nestalih osoba da svoja saznanja podijele s Ministarstvom hrvatskih branitelja ili drugim nadležnim tijelima Republike Hrvatske kako bi pridonijeli rješavanju ovog prioritetnog humanitarnog pitanja.

Ministarstvo tvrdi da je u mandatu ministra Medveda, od 2016. godine proces traženja osoba nestalih u Domovinskom ratu intenzivirao se i ojačao u svim segmentima, posebno u pogledu institucionalnog pristupa i osnažene međuresorne suradnje, kao i kroz partnerstvo s udrugama koje okupljaju obitelji nestalih osoba.

Tako su u proteklih sedam godina provedena terenska istraživanja na 367 lokacija, pronađene su tri masovne i niz pojedinačnih grobnica, organizirana 51 završna identifikacija te je u tom razdoblju sveukupno identificirano 257 osoba, hrvatskih branitelja i civila.

Sve tri masovne grobnice pronađene su na širem vukovarskom području, i to: kod Marinaca (2018.) iz koje su ekshumirane i identificirane četiri osobe, kod Bobote (2022.) iz koje je ekshumirano 13, a identificirano 12 osoba, te Šarviz Dola (2023.) iz koje su ekshumirani i identificirani posmrtni ostaci 11 osoba.

Na području Vukovara već duže vrijeme pretražuje se i sumnjivo područje na Petrovačkoj Doli, a česte pretrage terena provode se i na području Banovine te zapadne Slavonije.

Nakon današnje identifikacije, Republika Hrvatska putem Ministarstva hrvatskih branitelja traga za 1803 osobe nestale i smrtno stradale tijekom Domovinskoga rata, pri čemu najveći udio čine osobe s područja Vukovarsko-srijemske županije, njih 500, od kojih je 374 nestalih i smrtno stradalih na području Vukovara i prigradskih naselja.

Najnovije

Radić: DP će ostati jedinstven, neće sudjelovati u vlasti pod svaku cijenu

Foto:HRT   U poslijeizbornim kombinacijama najviše se, kao onaj koji bi mogao donijeti prevagu u sastavljanju nove Vlade, spominje Domovinski pokret, čija je koalicija na parlamentarnim...

Velimir Ponoš objašnjava što nam to donosi budućnost kroz digitalni novčanik i apsolutnu kontrolu

Foto:Screenshot/Youtube   Novinar i kolumnist Velimir Ponoš u svom se gostovanju na podcastu Mrežnica između ostaloga osvrnuo i na to što nam donosi budućnost ako se...

Planiran atentat na Zelenskog: U Poljskoj uhićen muškarac

Poljski tužitelji objavili su da su u četvrtak uhitili muškarca pod optužbama za špijunažu u korist ruske vojne obavještajne službe. Tvrde da je bio...

Milanović: Nemojte se bojati, Ustavni sud ne može ništa; Ovo nije državni udar, ovo je priprema. Ovakav Ustavni sud će nestati

Foto:Screenshot/HRT   Predsjednik Zoran Milanović obratio se javnosti nakon objave Ustavnog suda kojom mu se brani da bude mandatar. “Želio bih umiriti građane koji su ljuti, a...

Stier progovorio o koaliciji s DP-om i žestoko kritizirao Pupovca

Foto:Hercegovina.info   Davor Ivo Stier, bivši HDZ-ov ministar vanjskih poslova u Vladi RH, bivši zastupnik u Hrvatskom saboru te nekadašnji zastupnik u Europskom parlamentu za Jutarnji...