U Vukovaru obilježen spomen stradanja grkokatolika u Domovinskom ratu…Grkokatolici Hrvati, Rusini i Ukrajinci ovoga kraja podnijeli su velike ljudske i materijalne žrtve u agresiji na Hrvatsku

„Okupili smo se na molitvu za sve žrtve Domovinskoga rata, a na poseban način svih naših grkokatoličkih župa ovoga grada i kraja koje su svojim stradanjem kao branitelji i civil dale veliki doprinos za slobodu naše domovine Hrvatske“

VLADIKA STIPIĆ SLUŽIO LITURGIJU ZA POGINULE BRANITELJE I CIVILE U VUKOVARU I OKOLICI

Križevački vladika Milan Stipić služio je Božansku liturgiju u spomen na sve poginule branitelje i civile Vukovara i okolice, s naglaskom na grkokatolike koji su podnijeli velike ljudske žrtve u Domovinskom ratu, u ponedjeljak, 21. studenoga, na blagdan Uvoda (Prikazanja) presvete Bogorodice u Hramu, u vukovarskoj grkokatoličkoj župnoj crkvi Krista Kralja.

Grkokatolici su stradali kako u samom gradu Vukovaru, tako i u okolnim grkokatoličkim župama Petrovci, Mikluševci, Vinkovci, Berak, Rajevo Selo te Donji i Gornji Andrijevci.

S biskupom Milanom suslužili su vukovarski župnik o. Oleg Zakaljuk, umirovljeni župnik o. Vladimir Magoč, dekan i župnik Mikluševaca i Berka o. Roman Stupjak, o. Kornelije Jaremak, redovnik bazilijanac iz Lavova te fra Mislav Lukačević, župnik vikar rimokatoličke Župe sv. Josipa u Vukovaru. Liturgiji su uz brojne vjernike nazočili Franjo Orešković, dožupan vukovarsko-srijemske županije, Ivana Mujkić, izaslanica gradonačelnika Vukovara, Dalibor Bajči, zapovjednik obrane grada Osijeka, Milan Grubač, načelnik Općine Tompojevci, Anđelko Dobročinac, načelnik Tovarnika i Darko Dimić, pročelnik Ureda za branitelje, sport i kulturu Grada Vukovara.

Osvrćući se na blagdan Uvoda presvete Bogorodice u Hram, vladika Stipić je naglasio kako je Bog u svojoj dobroti i ljubavi za čovjeka ušao u ljudsku povijest po svom sinu Isusu Kristu da bude „s nama Bog“’ te njegov dolazak pripremio unaprijed izabranjem Marije, posebno kada je dovedena u Hram na posvećenje da ona sama postane Hramom utjelovljenoga Bogočovjeka. „Bog u svojem čovjekoljublju uvijek čini ono najbolje za čovjeka, i stoga je čovjekova dužnost i privilegij činiti ono najbolje što može za Boga. A upravo to čini onda kada je i on sam čovjekoljubac, kada se s ljubavlju odnosi prema bližnjemu. Bog je pravedan i traži od čovjeka pravednost, a pravednost znači i vratiti pravdu obespravljenima i posebno nevinim žrtvama nepravde kao što je bio slučaj u našem Domovinskom ratu gdje su toliki nevini ljudi stradali“, naglasio je biskup Stipić, piše IKA.

„Okupili smo se na molitvu za sve žrtve Domovinskoga rata, a na poseban način svih naših grkokatoličkih župa ovoga grada i kraja koje su svojim stradanjem kao branitelji i civil dale veliki doprinos za slobodu naše domovine Hrvatske“, istaknuo je vladika Milan, pozvavši sve vjernike na kršćanski oprost i pomirenje, a to uvijek započinje i pokajanjem za vlastite grijehe i propuste. „Kao što je i od Petra i od Jude tražio pokajanje, tako isto Gospod i od nas traži. Za razliku od nesretnoga Jude, Petar se pokajao i spasio i postao miljenikom Božjim, na što smo i mi pozvani“, rekao je vladika. Grkokatolici Hrvati, Rusini i Ukrajinci ovoga kraja podnijeli su velike ljudske i materijalne žrtve u agresiji na Hrvatsku, kao branitelji, prognanici i zatočenici srpskih logora te su mnoge župe pale brojim vjernika i stanovnika.