Utorak, 28. svibnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

U Vukovaru se održavaju VIII. susreti ratnih izvjestitelja HRT-a

U organizaciji Zbora ratnih izvjestitelja Hrvatske radiotelevizije (HRT) u Vukovaru se u subotu održavaju VIII. susreti ratnih izvjestitelja HRT-a s kojih je upozoreno na potrebu uključivanja ratnih izvjestitelja te medijske kuće u arhiviranje brojnih snimljenih materijala iz Domovinskog rata.

Riječ je o tradicionalnom godišnjem okupljanju ratnih izvjestitelja HRT-a koje se održava u Vukovaru, a čiji su sudionici, po dolasku u Vukovar, obišli mjesta stradanja iz 1991. godine, položili vijence i zapalili svijeće na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata i mjestu masovne grobnice na Ovčari.

“Naša uloga u Domovinskom ratu bila je da pokažemo istinom tko je agresor, a tko je žrtva. Mislim da smo uspjeli s autentičnim snimkama dokazati i pokazati istinu.  Nismo okaljali ime hrvatskog novinarstva jer se nismo, kao kolege s suprotne strane, služili snimkama zarobljenih i izmišljenim pričama”, kazao je predsjednik Zbora ratnih izvjestitelja HRT-a Marinko Ćavar.

Također je upozorio na potrebu uključivanja ratnih izvjestitelja u arhiviranje arhivske građe iz Domovinskom rata kako ona ne bi propala.

Po riječima pomoćnika ravnatelja programa HRT-a Dražena Miočića, priča o novinarima i izvjestiteljima u Domovinskom ratu jedna je od tragičnijih priča.

“Tragičan je podatak da je tijekom 1991. i 1992. godine u Hrvatskoj poginulo više novinara nego u cijelom Vijetnamskom ratu”, kazao je Miočić rekavši kako su Vukovarci 1991. godine branili svoj grad, a tragično stradali urednik i novinar tadašnjeg Radija Vukovar Siniša Glavašević i tehničar Branimir Polovina ubijeni jer su širili istinu.

VIII. susretima ratnih izvjestitelja HRT-a koji se održavaju pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović i Vlade nazočan je ministar branitelja Tomo Medved koji je zahvalo novinarima za sve što su učinili u Domovinskom ratu.

“Prije svega zahvala za ono što su učinili tijekom Domovinskog rata širenjem istine o agresiji na Republiku Hrvatsku, doprinosu koji je bio iznimno važan i bitan”, poručio je Medved.

U vukovarskom hotelu Lav bit će održana i godišnja izvještajna skupština Zbora ratnih izvjestitelja HRT-a.Autor-Hina

A.K.

Najnovije

Diljem zemlje obilježava se Dana Hrvatske vojske

Foto:MORH   Diljem zemlje počelo je obilježavanje Dana Hrvatske vojske, Dana Hrvatske kopnene vojske i 33. obljetnice ustrojavanja Hrvatske vojske. Položeni su vijenci i zapaljene svijeće na...

28. svibnja 2015. – dramatični događaji na Trgu Svetog Marka, policija krenula silom na branitelje

Foto:Fah   28. svibnja obilježava se godišnjica dramatičnih događanja na Trgu Svetog Marka, kada je hrvatska policija 2015. krenula silom na hrvatske branitelje, invalide iz Domovinskog...

Biblijska poruka 28.5.2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Nemjeriva nagrada nasljedovanja

Foto:Radiopostaja Mir Međugorje   Mk 10,28-31 Petar reče Isusu: »Evo, mi sve ostavismo i pođosmo za tobom.« Reče Isus: »Zaista, kažem vam, nema ga tko ostavi kuću,...

Milanović će se uskoro povući iz javnosti: Kuje plan o novom mandatu, ali jedan detalj je čudan

Foto:Screenshot/HRT   Parlamentarni izbori su za nama, pred vratimo smo europskih izbora, a ovu superizbornu godinu privesti ćemo kraju s prvim krugom predsjedničkih izbora koji se...

Turudić: Plenković je donio ispravnu odluku kad me odabrao; Baš me briga za pritiske, pritisak je bio medijski

Jutros je u uredu Glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske obavljena primopredaja dužnosti između dosadašnje Glavne državne odvjetnice Zlate Hrvoj Šipek i novoimenovanog Glavnog državnog...