Četvrtak, 20. lipnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

U Zadru se okupilo više od 400 braniteljica

Foto:Zadarska županija

 

Više od 400 hrvatskih braniteljica iz cijele Hrvatske i pripadnica Hrvatskog vijeća obrane okupilo se u Zadru na 6. susretu hrvatskih braniteljica iz Domovinskog rata.

Prije mimohoda središtem grada, u kojemu su žene nosile 30 metara dugu hrvatsku zastavu, te mise u Katedrali sv. Stošije, s potpredsjednikom Vlade i ministrom hrvatskih branitelja Tomom Medvedom, zadarskim županom Božidarom Longinom i gradonačelnikom Zadra Brankom Dukićem položile su cvijeće i zapalile svijeće pokraj spomenika poginulim braniteljima u Jazinama, piše Dalmatinski portal.hr.

Zadarska županija

‘Iznimno mi je bitno da čujem od njih ono što smatraju bitnim da možemo zajedno dalje učiniti. Zahvaljujem im na svemu što su činile u Domovinskom ratu, ali i što čine danas okupljene u ovu izvrsnu organizaciju Žene u Domovinskom ratu’, rekao je ministar Medved.

U Domovinskom ratu žene nisu imale svoju postrojbu, ali nije bilo postrojbe u kojoj nije bilo žena, istaknuto je na susretu.

‘Statistički brojevi nam sada ništa ne znače, radujemo se jedna drugoj jer nas je svake godine sve manje. Nama su prošle godine u Zadru, u našoj županiji, umrle dvije braniteljice. Susret je nešto najljepše što možemo u ovom trenutku imati’, poručila je predsjednica Udruge Žene u Domovinskom ratu Zadar Ivana Haberle.

Svečana akademija 6. susreta hrvatskih braniteljica Domovinskog rata održana je u Hrvatskom narodnom kazalištu.

Tom prigodom župan Božidar Longin je rekao:

‘Ravnopravno ste stajale uz bok svojih muških suboraca. Stražarile, pucale, smrzavale se i znojile po velebitskim goletima, strpljivo podnosile nedostatak higijenskih uvjeta, glad, nedostatak sna, stalnu opasnost od neprijateljskog oružja.

Čuvale ste Domovinu dostojanstveno, i junački, i nježno. I uspjele pobijediti.

Gledajući vas danas ovdje u ovolikom broju, znajući da iza svakog lica postoji teška životna priča, priča o hrabrosti i žrtvi, pitam se tko li bi se ikada mogao usuditi vas nazvati onom starom sintagmom – slabiji spol.

Pred sobom ne vidim nikog slabog. Vidim samo snažne žene, koje i u miru nose ‘tri kantuna kuće’, a počesto i četvrti, i koje su se u najtežim godinama novije hrvatske povijesti dokazale kao pravi, istinski junaci. Hvala vam na tome’.

Nazočnima se obratio i gradonačelnik Branko Dukić koji se prisjetio svojih ratnih dana koje je na ratištu proveo kao liječnik i koji je, kako je kazao, i svoju suprugu upoznao u vojničkoj odori, a u Domovinskom ratu su mu sudjelovali i roditelji.

Na svečanoj akademiji govorila je i Ana Vukojević, kći ‘majke hrabrosti’ Kate Šoljić.

Ana Vukojević je došla u Zadar 1991. s dvojicom sinova, kosti svog supruga Ivana Vukojevića još nije pronašla, kad je počeo rat javila se u ZNG i postala prva žena-mornar u Odredu naoružanih brodova.

 

Najnovije

Prof. dr. Josip Vrandečić: Naš konzervativizam jači je i otporniji nego na zapadu

Foto:Slobodna Dalmacija   Razgovor s povjesničarom prof. dr. Josipom Vrandečićem “Premda se pitanje krize kršćanskoga identiteta u suvremenoj Europi, dio koje je i hrvatski narod, često...

Hitrec: Prvu smo namjerno izgubili da zavaramo protivnike

Piše: Hrvoje Hitrec, Hrvatsko kulturno vijeće   Napokon se vrijeme malo stabiliziralo, sve dok nas ne destabiliziraju toplinski valovi. U vrtu jedna hitrecdobra vijest i jedna...

Biblijska poruka 20.6.2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Očenaš – molitva nad molitvama

Foto:Radiopostaja Mir Međugorje   Mt 6, 7-15 Reče Isus svojim učenicima: »Kad molite, ne blebećite kao pogani. Misle da će s mnoštva riječi biti uslišani. Ne nalikujte...

Konzervativci prestigli liberale, sad su treća snaga u Europskom parlamentu

Foto:Pixabay   Zastupnički klub Europskih konzervativaca i reformista (ECR) narastao je na 83 zastupnika, prestigao liberalni klub i postao treći po snazi u Europskom parlamentu. Zastupnički klub...

Penava: Znam tko je izvor iz Domovinskog pokreta koji širi laži o meni

Predsjednik Domovinskog pokreta i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava komentirao je u HRT-ovoj emisiji ‘1 na 1’ političke aktualnosti i situaciju u Domovinskom pokretu.   – Stranka...