U Zagrebu se bore za život HEP-ovca na kojeg je pripadnik srpske manjine bacio bombu. Dvojica radnika HEP-a ranjeni…

Policija traži još oružja...

Uska i blatnjava uzbrdica vodi do pakračke ulice Jana Žiške gdje se u srijedu u 9.19 sati dogodila tragedija kada je Milorad A. (71) bacio bombu na tri djelatnika HEP-a koji su došli isključiti struju zbog nepodmirenih dugovanja…

Parkirali su službeni kamion HEP-a ispred Miloradove kuće, odmah pokraj stupova s naponskim kabelima. Nakon što su pozvonili na vrata, Milorad je, navodno, rastrojen izašao iz kuće i na njih bacio bombu. Geleri su pogodili svu trojicu radnika HEP-a, a najgore je prošao Darko. M. (52) kojega su komadići bombe pogodili u glavu i trbuh. Brzo je prebačen u Pakračku bolnicu gdje su utvrdili da mu je stanje kritično, pa su poslije 13 sati počeli organizirati njegov transport za Zagreb, u bolnicu na Rebru, gdje će mu pokušati spasiti život.

Kako neslužbeno doznaje Mojportal.hr, teško mu je stradala glava i trbuh i njegovo je stanje još uvijek jako kritično, dok je drugi radnik prošao nešto bolje. Iako mu je tijelo puno šrapnela od eksplozivne naprave i stradao mu je bubnjić, život mu nije ugrožen. S njima je navodno bio još jedan djelatnik HEP-a koji također ima ozljede od šrapnela, no nije teško ozlijeđen.

Dogradonačelnik Pakraca iz redova srpske nacionalne manjine, Nikola Ivanović, potvrdio je da je napadač pripadnik srpske nacionalne manjine te je osudio njegov čin.

Dogradonačelnik osudio čin

Ivanović u priopćenju izražava najoštriju osudu, kako je ocijenio, “današnjega suludog čina pojedinca koji je iz samo njemu poznatih razloga teško ranio dvojicu radnika HEP-a koji su samo radili svoj posao”.

“Tim činom pojedinca, koji je pripadnik srpske zajednice, ne želimo da se ugroze dobri međunacionalni odnosi među stanovništvom Pakraca znajući činjenicu teškog stradanja ovoga grada” tijekom rata, ističe Ivanović.

Trojica radnika HEP-a došla su ujutro kod Milorada A. (71) s nalogom za isključenjem struje, a kada su mu pokucali na vrata, on je na njih bacio bombu i zaključao se u kuću.

Policija traži još oružja

Detonacija je odjeknula cijelim gradom, a na mjesto događaja odmah je stigla policija i Hitna pomoć koja je teško ozlijeđene radnike prevezla u pakračku bolnicu. Milorad je u međuvremenu uhićen i odveden u postaju na kriminalističko istraživanje,

– Taman sam primila kvaku kako bi izašla na ulicu baciti smeće i onda je grunulo. Strašno sam se uplašila. Muž mi je bolestan, a unuka mi je gore na katu i uči. Odmah me nazvao sin i rekao da ne izlazim iz kuće. Policija je sada tamo, pretražuju kuću da vide jel ima još bombi i ostalog oružja. Miloradu je prije godinu i pol dana umrla žena, a djeca mu žive negdje vani. Nismo imali s njim nikakvih problema iako je malo teže naravi. No, nije mi na kraj pameti bilo da bi mogao napraviti ovako nešto – rekla je za Mojportal.hr jedna susjeda kojoj su šrapneli od ekplozivne naprave završili na fasadi kuće.

Dobar čovjek stradao

Darko. M., za čiji se život liječnici bore je razveden i sam je živio u svojoj kuću u Pakracu, a posljednje vrijeme je provodio s djevojkom u koju se zaljubio i s kojom je u skladnoj vezi našao svoj mir.

Drugi zaposlenik HEP-a Ivica. O. (55), inače sretno oženjeni otac troje djece, pretrpio je lakše ozljede i liječi se u pakračkoj bolnici. Navodno mu je puknuo i bubnjić. U njegovoj kući u Lipiku nije bilo nikoga kada smo došli, a susjedi u šoku pričaju kako ne mogu vjerovati da se tako dobrom čovjeku dogodilo takvo zlo. U kući živi sa svojom suprugom, a jedno dijete mu živi u obližnjim Kusonjama, drugo u Slavonskom Brodu, a treće u Požegi.

– Supruga mu je vjerojatno u bolnici, nikoga vam nema sada u kući. Dobar je to čovjek, visok, stvarno susjed kakav se poželjeti može, o njemu se samo sve lijepo može reći. Eto, tako dobar čovjek da tako nastrada ni kriv ni dužan, samo je radio svoj posao, Bože dragi… – priča nam jedna od susjeda koja nam ne želi reći ni ime, a još manje se fotografirati.

Za trećeg djelatnika HEP-a (53) prvo se govorilo da je srećom prošao neozlijeđen, no i on je naknadno zatražio liječničku pomoć i prema sadašnjim informacijama, pretrpio je, osim velikog šoka, lakše ozljede od šrapnela.

D.K.