U ZAMBIJI RAZOČARANJE PRESUDOM: “Bijela moć! Potplatili su sustav, svi to znamo”

Dok u Hrvatskoj politika i mediji slave “pobjedu pravosuđa”, mnogi Zambijski građani jako su nezadovoljni presudom i smatraju kako se radi o podmićivanju suda. Već ranije, tijekom suđenja, komentari su išli u smjeru toga da za bijelce ne važe zakoni u Africi, i da se oni uvijek izvuku.

“Ovo je Zambija, gdje je zakon mrtav za bogate ljude, a ne i za siromašne”, jedan je od komentara. “Ninshi moja Zambijo oslobađajuća” je nova kazna koju je uvelo pravosuđe”, kaže drugi (ninshi na bemba narječju ima puno značenja, pa je teško reći što je točno autor želio reći, ali intencija je očita). “Zatvori nikada nisu stvoreni za njih, američki, afrički, europski i azijski zatvori su puni crnaca”. “to je riskantno (vratiti im djecu, op. a.) jer to što su oslobođeni ne mora nužno značiti da nisu trgovci ljudima, samo nije bilo dovoljno dokaza.”

“Što novac može učiniti”; “Zatvor je za sirotinju”, “Novac novac novac”; “Zeleni dolari govore”; “Bijela moć!”; “Platili su sustav, svi znamo…”; “Slučajevi koji uključuju puno novca nikad nemaju osuđujuće presude”, još su neki komentari s društvenih mreža.

Jedan od korisnika Facebooka komentira: “Gledajući kako je policajac koji ih je uhitio odgovarao na pitanja na sudu, ne čudi me što su oslobođeni”.

“Imamo li kompetentne odvjetnike ili suce u Zambiji?”; “Od samog početka policija nije dobro obavila posao”; “Oni neće izbjeći Božju osudu, čovjek može pogriješiti, ali Bog nikad!”; “Treba ih oštro kazniti”, samo su neki od komentara na portalima zambijskih medija.