Udruga hrvatskih umjetnika dragovoljaca Domovinskog rata: Ogorčeni smo presudama u Haagu

"Lažno se svjedočenje sankcionira po hrvatskom kaznenom zakonu, pa oni koji su tako svjedočili na međunarodnom sudu također potpadaju pod zakonske sankcije, to više što su neki od njih bili na najvišim položajima u hrvatskoj državi", stoji u priopćenju koje je potpisao predsjednik Udruge hrvatskih umjetnika dragovoljaca Domovinskog rata Drago Asić, zapovjednik Satnije hrvatskih umjetnika Josip Palada i dozapovjednik Satnije hrvatskih umjetnika Hrvoje Hitrec...

Hrvoje Hitrec (Foto: Igor Kralj/PIXSELL)

Iz Udruge hrvatskih umjetnika dragovoljaca Domovinskoga rata u nedjelju su izvijestili kako su hrvatski umjetnici koji su sudjelovali u Domovinskom ratu u sklopu Satnije hrvatskih umjetnika ogorčeni presudama hrvatskim vojnim i političkim zapovjednicima iz Herceg-Bosne na Žalbenom sudu MKSJ u Haagu te zahtijevaju da kazneno odgovaraju svi iz Hrvatske koji su lažnim svjedočenjima pridonijeli takvom raspletu.

U priopćenju, kako navode, izražavaju prijezir prema sudištu koje je unazadilo međunarodno kazneno pravo i pretvorilo se odavno u sluge političkih središta moći koje hrvatski narod, ma gdje se nalazio, u Hrvatskoj, Herceg-Bosni ili raseljen svijetom, smatraju drugorazrednim narodom koji ne bi trebao opstati u povijesti, što se odnosi i na hrvatsku državu, Republiku Hrvatsku, kao i na bilo koji oblik organiziranja Hrvata u BiH.

Tragičan čin generala Slobodana Praljka koji je pripadao ne samo vojnom nego i umjetničkom krugu držimo junačnim prosvjedom protiv nepravde i laži s kojim  se godinama borio, ne pristajući da bude obilježen kao ratni zločinac jer to nije bio niti mu je bilo što dokazano, navode u priopćenju.

Također zahtijevaju da kazneno odgovaraju svi iz Hrvatske koji su lažnim svjedočenjima pridonijeli takvom raspletu.

“Lažno se svjedočenje sankcionira po hrvatskom kaznenom zakonu, pa oni koji su tako svjedočili na međunarodnom sudu također potpadaju pod zakonske sankcije, to više što su neki od njih bili na najvišim položajima u hrvatskoj državi”, stoji u priopćenju koje je potpisao predsjednik Udruge hrvatskih umjetnika dragovoljaca Domovinskog rata Drago Asić, zapovjednik Satnije hrvatskih umjetnika Josip Palada i dozapovjednik Satnije hrvatskih umjetnika Hrvoje Hitrec..

Iz arhiva o udruzi: 18.10.2004. godine u nastavku…

Promicat ćemo vrijednosti Domovinskoga rata, istaknuli su danas članovi Udruge hrvatskih umjetnika dragovoljaca Domovinskoga rata na Izbornoj godišnjoj skupštini u predvorju Dramskog kazališta “Gavelle” u Zagrebu.

Udruga je utemeljena 4. listopada 1991. u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu, a okuplja 120 dragovoljaca, među kojima su ugledni pisci i likovni, dramski, glazbeni i filmski umjetnici.

U tijeku rata iz Udruge je osnovana Ratna satnija hrvatskih umjetnika. Osim statusa članstva dogovoreno ja da će Satnija obilježiti 15. obljetnicu utemeljenja tiskanjem opsežne monografije i snimanjem dokmentarnog filma o ratnom putu svoje postrojbe.

Drže da je zanimanje za Domovinski rat slabo, osobito među mladeži i školskom djecom, pa predlažu obilazak negdašnjih ratišta i organiziranje tribina o najvažnijim nadnevcima Domovinskog rata.

Na današnjoj skupštini  ponedjeljak, 18.10.2004.  predsjedniku Dragi Asiću i članovima Predsjedništva Udruge produljen je mandat na još dvije godine, objavila je tada Hina priopćenje iz te udruge.

A.G.