Ugledni demograf Stjepan Šterc: Demografska politika vladajućih je katastrofa i nitko ne mari za nestanak Hrvatske i hrvatskog naroda!

Predsjednica je, podsjeća, imala mnogo drugih tema s kojima je mogla u političkom kontekstu krenuti u kampanju te na tome skupljati poene međutim, ona je povukla kvalitetan potez i prepoznala gdje leži ključni hrvatski problem. ”Ona je krenula s pravom problematikom...

Predsjednica je, podsjeća, imala mnogo drugih tema s kojima je mogla u političkom kontekstu krenuti u kampanju te na tome skupljati poene međutim, ona je povukla kvalitetan potez i prepoznala gdje leži ključni hrvatski problem. ”Ona je krenula s pravom problematikom.

Ugledni demograf Stjepan Šterc prokomentirao je demografske mjere koje je hrvatskoj javnosti predstavila predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. Kako je kazao, predsjednica je za razliku od svih ostalih predstavnika hrvatske političke scene povukla kvalitetan i dobar potez.

-INTERVJU: Dr.sc. Stjepan Šterc otvorio dušu za Braniteljski portal…Stručnost i osobnost ne odgovaraju političkom sustavu u cjelini!…

”Nakon što je Bernardić izjavio da je najvažnija demografska mjera visoka plaća, takvi otkrivaju Ameriku, ja sam poludio i napisao odgovor na Karduma, njega, Grmoju, ministricu Murganić, a sada ću to reći i vama. Predsjednica Republike Hrvatske formalno je najviša politička pozicija u Hrvatskoj. Nebitno ima li ovlasti ili nema. Ona je predsjednica države. Ne možeš biti predsjednik države i mirno promatrati nestanak vlastite zemlje. Ne možeš. Imali su prilike do sada koliko god puta su htjeli, ne mogu govoriti da nisu znali, da nisu ništa vidjeli, ni pročitali. Tu temu su imali na klauzurama, na izbornim stožerima, na razgovorima. Osobno sam im pisao program iz demografske problematike, razgovarao s njima. Dakle, sve su znali. I sad nakon svega čude se zašto netko drugi poteže kada oni nisu htjeli. Ovo je s političke razine najozbiljniji koncept demografske obnove Hrvatske iz nekoliko razloga. Prije svega, zato što potvrđuje razumijevanje ozbiljnosti teme vezane za budućnost.

Zatim, zato što se ta problematika stavlja na razinu strateškog interesa i na razinu ugrožavanja nacionalne sigurnosti na što ona ima pravo reagirati. Po kojoj bi to logici ona trebala pitati nekog birokrata iz Vlade, oprosti mogu li ja izaći s mjerama i najprije s vama razgovarati?”, pita se Šterc te napominje kako je Grabar-Kitarović razgovarala sa strukom. Sve što je šefica države izrekla stav je struke.

”Nitko nijednoj političkoj opciji nije branio da tu istu struku angažira i da to isto javno izjave”, ističe Šterc.

Posebno se osvrnuo na tvrdnje ministrice Nade Murganić koja tvrdi da dio mjera koje je predsjednica predstavila vladajući već provode te da za dio mjera naprosto nema financijskih sredstava.

”Ma što oni rade? Provode socijalne umjesto demografskih mjera. Oni nemaju državnog tajnika. Oni tamo nemaju ni jednu osobu koja se time bavi. Oni su dio političkog sustava biranog da ne kažem po kakvim kriterijima. Oni su politika koja nije htjela prihvatiti ključni problem države. Sada kad je predsjednica to učinila vrlo ozbiljno referirajući se na čitav niz radova i programa u samoj izradi, na koncu ima i savjetnika koji je vrh u Hrvatskoj u demografiji, sad bi Murganić htjela nešto. Ma što bi htjela? Ovo je najozbiljniji pristup demografskoj politici s bilo koje razine do sada. A to je najveća, ona ima pravo na to. Mi kao struka zahvalni smo joj što je s time izašla, jer je između ostaloga konzultirala struku prije toga”, napominje demograf. I on sam primijetio je kako je predsjedničin program dočekan ”na nož”ne samo među političarima već i u dijelu medija.

”Čitam sve portale, znate tko to piše, to pišu svi oni kojima nije ozbiljno stalo do budućnosti hrvatske države. A hrvatsku budućnost mogu spasiti jedino mladi ljudi. Djeca i mladi. Sve to ismijavanje rade oni koji nemaju blage veze o zakonitostima i logici”, oštar je Šterc koji otkriva da i novac za provedbu demografskih reformi itekako postoji. ”Govorio sam im to nebrojno puta. Ok, uđite u proračun stavku po stavku. Tamo ćete vidjeti koliko ima potpuno iracionalnih stavaka za budućnost Hrvatske, te su stavke usmjerene na nekakve dohotke njihovih financijera, političke funkcije i ostalo, to je na razini 13,14 milijardi kuna godišnje. Ok, donesi odluku i shvati najvažniju problematiku pa preusmjeri taj isti novac u ovo što između ostalog predsjednica predlaže. To je samo jedna politička odluka. Neka sami pogledaju što piše u proračunu. Koliko ima stavaka za autorske honorare, poljoprivredne poticaje, razne udruge? Je li to važnije od ovoga? Naravno, oni svi sada razgovaraju među sobom. Ja stvarno sam čak i molio dajte mi nekog od njih dovedite. Znam da im se ne sviđa ono što govorim. Slobodan sam čovjek. Bavim se znanošću, vi znate da sam ja bio na kongresu Živog zida gdje sam izložio tu problematiku koju su oni htjeli razumjeti i što je tu problem? Krenite i počnite donositi odluke. Svi ekonomisti će vam to reći, ali postoji milijardu i pol kuna za udruge, šest milijardi za poljoprivredne poticaje, a poljoprivreda se srozala na 30 posto otkako su poticaji počeli. Zašto to ne kažu? Zašto između ostaloga ekonomisti izlaze sa stavovima da je ljudska populacija najvažniji faktor gospodarstva”, napominje Šterc.

-Dr. Stjepan Šterc: ‘Sistemska’ pogreška u vladanju…

Predsjednica je, podsjeća, imala mnogo drugih tema s kojima je mogla u političkom kontekstu krenuti u kampanju te na tome skupljati poene međutim, ona je povukla kvalitetan potez i prepoznala gdje leži ključni hrvatski problem. ”Ona je krenula s pravom problematikom. Mogla je mirne duše krenuti u neke druge teme. Ona je ušla u demografski nestanak Hrvatske i u blokirane građane. Neka kaže netko da to nije najvažnije”, kaže Šterc napominjući da vladajući, uključujući Plenkovića, vrlo dobro sve znaju o ovoj problematici. No, evidentno je kako njih to previše ne zanima. Ne samo njega, nego okruženje oko njega. Demografska politika vladajućih je katastrofa i nitko ne mari za nestanak Hrvatske i hrvatskog naroda.

T.H.

INTERVJU: Dr.sc. Stjepan Šterc otvorio dušu za Braniteljski portal…Stručnost i osobnost ne odgovaraju političkom sustavu u cjelini!

Comments are closed.