Uhićen bivši pripadnik srpske paravojske: 1991. zvjerski mučio i ubijao Hrvate u Vukovaru

Sumnja se da je okrivljenik kazneno djelo počinio 15. rujna 1991. u Vukovaru tijekom oružanog napada JNA i srpskih paravojnih formacija na vukovarsko naselje Sajmište, kao pripadnik paravojne formacije odred “Petrova Gora”...

Osječko Županijsko državno odvjetništvo ispitalo je 50-godišnjeg osumnjičenika za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u Vukovaru 1991. godine te je predložilo određivanje istražnog zatvora, izvijestilo je tužiteljstvo u petak…

Sumnja se da je okrivljenik kazneno djelo počinio 15. rujna 1991. u Vukovaru tijekom oružanog napada JNA i srpskih paravojnih formacija na vukovarsko naselje Sajmište, kao pripadnik paravojne formacije odred “Petrova Gora”.

Policija je uhitila 50-godišnjeg hrvatskog državljanina koji se tereti za počinjenje kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva. Prema navodima policije, članovi radne skupine Ravnateljstva policije u suradnji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Osijeku i Sigurnosno-obavještajnom agencijom proveli su kriminalističko istraživanje u više etapa te je utvrđena sumnja da je navedeni hrvatski državljanin, tada 20-godišnjak, 15. rujna 1991. godine kao pripadnik paravojnih formacija na području naselja Sajmište u Vukovaru, grubo fizički zlostavljao civilno stanovništvo, nanosio mu ozljede te sudjelovao u radnjama koje su dovele do usmrćivanja sedam osoba (tada osobe u dobi od 27., 24., 33., 37., 35., 37. i 55. godina).

Policija navodi kako je tijekom kriminalističkog istraživanja utvrđena sumnja da je osumnjičeni u sklopu skupine u podrumu kuće u Vukovaru pronašao civile te uz prijetnju vatrenim oružjem na dvorište prvo izveo žene i djecu, a potom sedmoricu muškaraca. – Muškarce su polegli licem prema tlu te ih tukli rukama, nogama i kundakom puške po cijelom tijelu. Žene i djecu potom su vratili u kuću, a muškarce uz prijetnju vatrenim oružjem vodili ulicom u smjeru grada, gdje su usmrtili šest muškaraca dok je (tada) 55-godišnjak ostao ranjen. Nakon toga su se vratili po žene i djecu te ih također krenuli voditi ulicom u smjeru grada, u čemu ih je spriječio nepoznati oficir srpske vojske te su ih ponovo vratili u podrum kuće kamo se kasnije sam vratio i ranjeni muškarac. Sljedeći dan nepoznati pripadnici srpskih paravojnih postrojbi odveli su ranjenog 55-godišnjaka te ga usmrtili – navodi policija, a prenosi Večernji list.

Dodaju i kako je nakon postupka reintegracije hrvatskog Podunavlja provedena ekshumacija i identifikacija šest osoba iz ovog događaja, dok se jedna osoba, tada 27-godišnjak, još uvijek vodi kao nestala. Osumnjičeni 50-godišnjak (tada 20-godišnjak) uhićen je danas te po dovršetku kriminalističkog istraživanja predan je pritvorskom nadzorniku PU osječko-baranjske. Županijskom državnom odvjetništvu u Osijeku podnesena je kaznena prijava za počinjeno kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Prisjetimo se kako je izgledala Bitka za Vukovar:

D.K.