Utorak, 23. travnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

UHIĆENE Irena Miličević i Jasna Kukuljan bile su jedne od najbližih Obersnelovih suradnica. OBERSNEL: “Vjerujem da nisu krive”

“Jedino što mogu reći je da se radi o mojim najbližim suradnicama, koje smatram vrlo ozbiljnima i odgovornima u tom poslu”, rekao je danas Vojko Obersnel, bivši riječki gradonačelnik, na upit novinara o uhićenju dvije njegove bliske suradnice.

“Nisam bio izravno uključen u istragu, radi se o Ireni Miličević i Jasni Kukuljan koje su uhićene. Vjerujem u presumpciju nevinosti, kao i da nisu ni na koji način bile uključene u nečasne radnje. Vjerujem i da će to istraga pokazati i to čim prije”, dodao je.

Irena Miličević, dugogodišnja šefica riječkog komunalnog sustava, danas uhićena u akciji izvedenoj po nalogu Ureda europskog javnog tužitelja, na mjesto Na mjesto pročelnice Odjela gradske uprave za komunalni sustav došla je u studenome 2000. godine. Ranije, u ožujku iste godine, gradonačelnikom Rijeke postao je Vojko Obersnel: Oboje su na tim pozicijama proveli idućih više od 20 godina. Obersnel je u “političku mirovinu” otišao u lipnju 2021. a ona u siječnju iste godine. Kroz tih 20 godina, ona je gradonačelniku Vojku Obersnelu bila jedna od najvažnijih suradnica.

Kad je 2010. podnesena kaznena prijava protiv Vojka Obersnela i njegovih suradnika za ‘pogodovanje’ Tržnicama, kojima su u naplati komunalne i koncesijske naknade i spomeničke rente ‘oprošteni’ kvadrati pa je gradska blagajna oštećena za više od 80 milijuna kuna, također se uz njegovo pojavilo ime Irene Miličević, koja je bila suoptužena. Ono za što ih je policija teretila je Obersnel stavio na dušu odgovornima u Tržnicama i podnio prijavu protiv njih.

Kad je odlazila u mirovinu, Obersnel je rekao:

“Voditi Odjel za komunalni sustav Grada Rijeke velik je posao, to je činjenica. Irena ga je u ovih punih 20 godina obavljala, po meni, odlično. Ona je, prije svega, velik radnik, operativac i uspijevala je, unatoč svoj sili ne uvijek smislenih zakonskih obveza i procedura, naći najbolja rješenja.

Vodi najveći Upravni odjel u Gradu koji k tome, zbog prirode posla, ne trpi zavlačenje odluka i traži učinkovitost, odnosno traži osobu koja zna što radi i ne boji se preuzeti odgovornost. U tom smislu neće biti jednostavno zamijeniti pročelnicu Miličević, definitivno jednog od najboljih suradnika s kojim sam imao čast raditi”.

Ona je pak ustvrdila da za sobom ostavlja “uređen sustav” koji je u službi građana. No, Europsko tužiteljstvo očito ne misli tako.

Uz nju je uhićena još jedna bliska Obersnelova suradnica, Jasna Kukuljan. Ona je bila direktorica Čistoće, a najavila je ostavku već za danas. Kukuljan je na čelno mjesto u Čistoći došla 2017. godine. Njeno ime se našlo u fokusu javnosti kad joj je firma “Čistoća” odlučila platiti doktorat iz “Zdravstvenog i ekološkog inženjerstva” na Medicinskom fakultetu u Rijeci, te joj na leasing nabavila službeni automobil Mazda 6. Obersnel je tada rekao:

– Direktorici je odobren doktorski studij prije nego što je postala direktorica tvrtke, u mandatu prethodne uprave. Riječ je o trošku od 15 tisuća kuna, a kada joj je odobren, gospoda Kukuljan nije bila nikakva iznimka jer svi radnici Čistoće imaju pravo na doškolovanje, obrazovanje, osposobljavanje i usavršavanje, naravno ako zadovolje određene uvjete odnosno ako se obrazuju iz područja vezanog uz njihova radna mjesta u Čistoći.

Dakle, Jasna Kukuljan nije sama sebi odobrila financiranje doktorata kako to pojedinci sada pokušavaju prikazati, pojašnjava Obersnel. A što se tiče automobila, Obersnel navodi da svi direktori komunalnih i trgovačkih društva Grada Rijeke imaju pravo na upotrebu službenog automobila, no ukoliko ga koriste i izvan radnog vremena onda se to smatra dijelom plaće.

Bit će zanimljivo pratiti tijek suđenja, i hoće li se optužnica možda i širiti. HDZ svakako ima razloga za slavlje – ovog puta, za čudo, i za promjenu, nije uhićen nitko od “njihovih”.

Najnovije

Penava: Spremni na sastavljanje većine, na oporbu, ali i na nove izbore

Screenshot: HRT   Predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava izjavio je na konferenciji za novinare da je DP spreman na formiranje vlasti, na četiri godine u oporbi,...

Imamo braniteljsku Hrvatsku

Piše: glavni urednik Vlado Kolak   Hrvatske kockice se polako slažu. Kao što smo u nogometu složili ekipu vatrenih koje uz nogometno znanje resi i ljubav...

IDS okupio neobičnu koaliciju za EU izbore

Foto:Običan.info   IDS-ov europarlamentarac Valter Flego potvrdio je u ponedjeljak Hini da su okupili blok centrističkih stranaka, uz potporu nacionalnih manjina, koji će zajednički nastupiti na...

Rusija upozorava Europu: ako nam uzmete imovinu, odgovor će boljeti

Foto:Pixabay   Saveznica predsjednika Vladimira Putina upozorila je u utorak Europu da je Rusija već napisala zakon za odmazdu ako Zapad zaplijeni gotovo 300 milijardi dolara...

Evo Milanoviću šanse suprotstaviti se Plenkoviću!?

Najava predsjednika HDZa kako će predvoditi listu za Europarlamentarne izbore potez je lidera koji pršti opravdanim samopouzdanjem i pojačava osjećaj pobjedničke atmosfere u stranci!   Svaka...