UMAG: VELIKO FINALE Ruski tinejdžer od sretnog gubitnika do presretnog pobjednika u samo tjedan dana i prve ATP titule u mladoj karijeri

Umaški turnir ima novog kralja. Ruski tinejdžer Andrej Rubljev pobjednik je Plava Laguna Croatia Opena Umag, 28. izdanja jedinog hrvatskog ATP turnira i jedan od najnevjerojatnijih slavljenika u njegovoj povijesti. U finalnom dvoboju, koji je bio intrigantan zbog činjenice da je predstavljao sudar najmlađeg i najstarijeg tenisača u ždrijebu turnira, tek 19-godišnji Moskovljanin nadigrao je 35-godišnjeg Paola Lorenzija sa 6:4, 6:2.

Za Rubljeva je to prvi ATP turnir u karijeri, a put do titule bio je posve neobičan. Jer ispao je već u kvalifikacijama, ali je zbog odustajanja našeg Borne Ćorića od turnira u posljednji čas uletio kao zamjena. Teniski izraz za takvog tenisača je “sretni gubitnik” (lucky loser) jer iako je izgubio imao je sreće nastaviti dalje. Dobio je drugu priliku, a nju je maksimalno iskoristi te u razmaku od samo šest dana od sretnog gubitnika postao presretni pobjednik.

“Nemam riječi za opisati osjećaje. Još prije tjedan dana sam bio gotovo s turnirom, a evo me sada držim pehar pobjednika. Nevjerojatno je koliko samo jedan tjedan može promijeniti život”, naglasio je plavokosi Rus dok je iz ruku Gorana Ivaniševića, izaslanika Predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović, primao veliki plavi pehar.

Rubljev je u Umagu ispisao povijest na nekoliko načina. Prije svega postao je najmlađi osvajač turnira ikada. S vrha liste najmlađih pobjednika “skinuo” je legendarnog i istinskog Kralja Umaga, peterostrukog pobjednika Carlosa Moyu, kojem je 1996. godine nedostajalo svega devet dana do 20. rođendana. Rubljev je na tron stigao sa 19 godina, 9 mjeseci i 4 dana. Trenutak i podatak za pamćenje.

Ovim trijumfom Andrej Rubljev potvrdio je status jedne od nadolazećih zvijezda svjetskog tenisa, takozvane generacije Next Gen. Drugi je tinejdžerski osvajač turnira ATP razine u ovoj sezoni, jedini uz Nijemca Alexandera Zvereva, a s ovim rezultatom ušao je ujedno i u Top 50 na svijetu.

G.S.