UMRO BERLUSCONI

U ponedjeljak 12. lipnja u 87. godini života umro je bivši talijanski premijer Silvio Berlusconi. Talijanski mediji javljaju da je preminuo u bolnici San Raffaele u Milanu. U travnju je liječen od infekcije pluća povezane s leukemijom.

Čelnik Forza Italia i osnivač Mediaseta vratio se u San Raffaele prošli petak, nakon duge hospitalizacije – 45 dana – koja je završila prije nekoliko tjedana, zbog upale pluća i jednog oblika leukemije. Ujutro su njegov brat Paolo i njegova djeca odjurili u bolnicu, gdje je već bila Marta Fascina.

Berlusconi je izgradio najveću talijansku mrežu komercijalnih televizija i zadobio međunarodni profil kao vlasnik europskog nogometnog prvaka AC Milana prije nego što je 1994. godine ušao u politiku, nakon što je prethodnu političku klasu srušio korupcijski skandal. No još prije toga, njegovo se ime spominjalo u popisu kontakata zloglasnog Licia Gellija, lidera masonske lože P2 (“Propaganda due”) koja je, kako se ustvrdilo, kontrolirala gotovo sav politički (i dobrim dijelom ekonomski) život italije sedamdesetih godina prošlog stoljeća.

Proteklih godina patio je od lošeg zdravlja. 2016. godine imao je operaciju srca, rak prostate te je opetovano priman u bolnicu nakon što se 2020. godine zarazio covidom.

Berlusconi je dao ostavku na mjesto premijera 2011. godine zbog loše gospodarske situacije i skandala, uključujući i zloglasne “bunga bunga” zabave. Bio je optužen za podmićivanje 24 osobe, uglavnom mlade ženske gošće svojih “bunga bunga” zabava, u suđenju u kojem je optužen da je platio za seksualni odnos sa 17-godišnjom marokanskom prostitutkom. Kasnije je oslobođen optužbi za podmićivanje.