Nedjelja, 14. travnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Umro Hrvat povratnik pretučen u Republici Srpskoj

U bolnici u Slavonskome Brodu preminuo je hrvatski povratnik Marko Mišić kojega su dvojica nasilnika prije mjesec dana napala i pretukla na obiteljskome imanju nedaleko Dervente na području bosanskohercegovačkog entiteta Republike Srpske.

Mišića (68) su teško pretukle dvije osobe, od kojih je jedan bio maloljetnik, u mjestu Brezici 12. listopada nakon što je pokušao spriječiti krađu drva. Policija ih je uhitila nedugo nakon napada.

“Zastrašujući je bio napad na Marka Mišića, povratnika u Derventu. Tokom noći, prebačen je na odjel intenzivne njege bolnice u Slavonskom Brodu. Nanesene su mu povrede glave, pluća i polomljena rebra. U ovom trenutku, njegovo zdravstveno stanje, glavna je briga supruge Lucije. Malobrojni povratnici hrvatske nacionalnosti s razlogom su uznemireni. Upravo su povratnici najlakša meta za kradljivce šume, što je na ovom području odavno preraslo u biznis. Lokalne vlasti dužne su garantirati sigurnost svima, a posebno ranjivim grupama. Napadi na povratnike nakon slučaja u Derventi, alarm su za Visoko sudsko i tužilačko vijeće, koje ima obavezu nadzirati i sankcionirati tužioce. Njihovo nepostupanje ohrabrenje je za počinioce”, kazala je nakon napada Zamjenica ministra za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Duška Jurišić, na slici sa suprugom preminulog, Lucijom.

Nakon ukazane prve pomoći u Domu zdravlja u Derventi hrvatski je povratnik prebačen u bolnicu u Slavonskome Brodu gdje su konstatirane ozljede opasne po život. Na žalost, nije preživio.

Hrvatski potpredsjednik Republike Srpske Davor Pranjić izrazio je sućut obitelji. Izrazio je očekivanje da će počinitelji biti kažnjeni te biti spriječeni slični slučajevi nasilja prema povratnicima.

„Želim izraziti nadu da je ovo posljednji slučaj da je povratnik stradao, iako je vjerovao u bolju budućnost i suživot, a stradao je štiteći svoju imovinu. Razgovarao sam s predstavnicima institucija i dobio uvjerenja da se ovako nešto neće ponoviti“, izjavio je za Hinu potpredsjednik RS-a Pranjić (HDZ BiH).

Zamjenica ministra za ljudska prava i izbjeglice Duška Jurišić rekla je kako su povratnici često meta nasilnika, a da izostanak reagiranja institucija rezultira novim slučajevima.

„Tužiteljstvo ne funkcionira i nema sankcija, zbog toga se nasilnici osjećaju slobodnije. Da su na vrijeme dizali optužnice, to bi bio jasan znak i poruka nasilnicima“, rekla je Jurišić.

Marko Mišić sa suprugom se 2008. godine vratio na svoje prijeratno ognjište. I ranije je imao problema, kao i brojni drugi povratnici s napadima, zastrašivanjem i krađom imovine.

Hrvatske se vlasti za sad nisu oglasile o ovom slučaju.

Najnovije

Domovinski pokret: Hasanbegović zlata vrijedi (Video spot)

Domovinski pokret prenio je na svojoj youtube stranici promotivni spot Zlatka Hasanbegovića, 2. na njihovoj listi u I. izbornoj jedinici. Uz spot poručuju -...

Vričko: Ide Vaskrs – pomolimo se!

Foto:Katolički tjednik   Dobro je, dakako, što je Zapadni Balkan u mislima pape Franje. Još bi, međutim, bolje bilo da bude i u molitvama. Naročito oko...

Programi DP-a i Mosta: Identitet, sigurnost, borba protiv korupcije i razvitak

Foto:Narod.hr   Izborni programi Domovinskog pokreta i Mosta, svaki na svoj način, težišta stavljaju na aktualne izazove kao i na dugoročna pitanja identiteta hrvatskog društva. Dok Domovinski...

Petrov: ‘Za mene je rodna ideologija smrt za društvo’

  Božo Petrov doktor je medicine, psihijatar, saborski zastupnik i predsjednik stranke Most.  U intervjuu za Narod.hr ističe glavne točke predizbornog programa za parlamentarne izbore,...

Fra Mario Knezović: Politički izborni kompas za vjernike!

 Foto:Facebook     Jutros me Facebook podsjetio da smo na današnji dan 2018. bili na prosvjedu protiv izglasavanja Istanbulske konvencije. Tada su naše potpise proglasili nedostatnim, nevaljanim,...