Umro Hrvatski atletičar i olimpijac Joško Alebić

Državnu nagradu za sport Franjo Bučar dobio je 2013. godine, a godinu dana ranije je za “iznimna športska dostignuća, te doprinos splitskoj i hrvatskoj atletici” dobio i nagradu za životno djelo Grada Splita....

U ponedjeljak je iznenada u 75. godini u obiteljskoj kuću u Krilu Jesenicama preminuo hrvatski atletičar i olimpijac Joško Alebić…

Alebić je rođen 7. siječnja 1947. u Hrvacama kod Sinja, a nastupio je na čak trima olimpijskim igrama. U Munchenu 1972, godine je nastupio u prednatjecanju utrke na 400 metara te u štafetnoj utrci 4 x 400 metara, u Montrealu 1976., nastupio je u četvrtfinalu u utrci na 400 metara, da bi na Igrama u Moskvi 1980.,nastupio u četvrtfinalu utrke na 400 metara te u prednatjecanju štafetne utrke na 4 x 400 metara.

Na Europskom dvoranskom prvenstvu, održanom 1975. u poljskim Katovicama, osvojio je srebrnu medalju u utrci na 400 metara, a srebrno odličje dobio je i kao član štafete Europe na 4 x 400 metara na prvom Svjetskom atletskom kupu u Dusseldorfu 1977. godine.

Dvije zlatne medalje Alebić je osvojio na Mediteranskim igrama 1975. u Alžiru i to u utrci na 400 metara i štafeti 4 x 400 metara. Četiri godine kasnije, na Mediteranskim igrama u Splitu, osvojio je broncu na 400 metara te srebro u štafeti 4 x 400 metara.

Bio je član splitskog ASK-a i rekorder Mediterana i ex Jugoslavije, a najbolji rezultat na 200 metara od 21.31 sekundu istrčao je 1977. u Novoj Gorici, dok je u Ankari 1977. istrčao osobni rekord na 400 metara od 45,86 sekundi.

Godine 1977. proglašen je Sportašem godine u izboru Sportskih novosti, a 1983. godine je dobio Republičku Nagradu fizičke kulture tadašnje SR Hrvatske.

Državnu nagradu za sport Franjo Bučar dobio je 2013. godine, a godinu dana ranije je za “iznimna športska dostignuća, te doprinos splitskoj i hrvatskoj atletici” dobio i nagradu za životno djelo Grada Splita.

Joško Vlašić: Jozo je bio primarni autoritet u ono vrijeme kada sam ja uzlazio, počinjao s atletikom. U mojim počecima Jozo je bio uzor svima, onaj koji je vukao splitsku atletiku. Bio je mjerilo po mnogočemu, što se tiče rezultata. U ovo vrijeme njegove sportske mirovine nevjerojatno je duboko shvaćao sve oko Blanke i uživao je u svemu tome. Tako je iskreno navijao i razumio svaki aspekt situacije kroz koju je Blanka prolazila. Bio je jako pozitivan u svemu tome, stvarno je uvijek zračio nekim optimizmom. Bio je žustar u kretanju, promišljanjima, pokretima, govoru, ideje su mu uvijek bile pozitivne. U tom sam ga smislu ostavio u zadnjem susretu s njim. Kad se ovako dogodilo, baš me zateklo…

Ivan Veštić, predsjednik HAS-a: Teško mi je pronaći riječi u ovim trenucima. Jozo je bio, jednom riječju, legenda. U vrijeme kada sam ja ulazio u svijet atletike on je već bio olimpijac, prekaljeni sportaš. Izgubili smo velikog čovjeka.

Mjesto i vrijeme sahrane biti će naknadno objavljeno.

D.K.