Umro predsjednik Zajednice povratnika Hrvatske Josip Kompanović

Kompanović se 14. srpnja 1991. godine kao dragovoljac priključio Zboru narodne garde, a u prosincu iste godine rješenjem Ministra pravosuđa imenovan je Zamjenikom povjerenika Vlade RH za Baranju...

Predsjednik Zajednice povratnika Hrvatske (ZPH) Josip Kompanović umro je tijekom liječenja u zagrebačkom KBC-u Rebro u 66-godini, izvijestio je u ponedjeljak Upravni odbor Zajednice…

Kompanović se 14. srpnja 1991. godine kao dragovoljac priključio Zboru narodne garde, a u prosincu iste godine rješenjem Ministra pravosuđa imenovan je Zamjenikom povjerenika Vlade RH za Baranju. Nakon novog ustroja lokalne samouprave RH, 1993. godine izabran je na funkciju tajnika grada Belog Manastira, nakon čega je u različitim mandatima obnašao ili tu funkciju ili funkciju dogradonačelnika Belog Manastira. Primio je za svoj rad dva odličja – Spomenicu Domovinskog rata i Odličje domovinske zahvalnosti.

U Zajednici povratnika Hrvatske sudjelovao je u radu od njenog osnutka 1993. godine kao član Upravnog odbora, predsjednik podružnice za Osječko-baranjsku županiju i od 2000. godine do smrti kao predsjednik Zajednice. Pokrenuo je brojne inicijative vezane za stambeno zbrinjavanje povratnika, branitelja, stradalnika Domovinskoga rata i njihovih obitelji na ratom stradalim područjima. Zalagao se za žurno donošenje novog Zakona o stambenom zbrinjavanju koji će vratiti sve upravne poslove oko stambenoga zbrinjavanja u Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje.

Pokrenuo je i projekt tužbe protiv Republike Srbije za naknadu ratne štete koju su pretrpjeli prognanici tijekom rata što ostaje obveza njegovih nasljednika u ZPH. Posebno je bio aktivan u predlaganju donošenja Zakona o statusu prognanika i izbjeglica, Zakona o obnovi, Zakona o zaštiti poduzeća s okupiranih područja, Programa povratka i zbrinjavanja prognanika, izbjeglica i raseljenih osoba, Zakona o područjima posebne državne skrbi, Zakona o područjima posebnog državnog interesa, Zakona o gradu Vukovaru i drugim zakonima.

Josip Kompanović rođen je 20. kolovoza 1955. godine u Topolju, naselju u baranjskoj općini Draž, završio je Pravni fakultet.

Posljednji ispraćaj Josipa Kompanovića bit će na Centralnom groblju u Osijeku u utorak, 29. rujna, u 14.50 sati.

D.K.