UN oštro osudio sjevernokorejski raketni pokus

Prihvaćanje izjave u Vijeću sigurnosti svjedoči o 'jasnoj želji članova da jedinstveno reagiraju već danas (utorak)", dan nakon sjevernokorejskog raketnog pokusa'...

Izvor slike: EPA

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda u utorak je “oštro” osudilo sjevernokorejsko ispaljivanje balističke rakete koja je preletjela iznad Japana, u izjavi koju je njegovih petnaest članica jednoglasno odobrilo nakon trosatnog zasjedanja.

Vijeće sigurnosti “poziva sve zemlje članice da dosljedno i u cijelosti” provode UN-ove rezolucije, pa tako i one o uvođenju gospodarskih sankcija Sjevernoj Koreji, dodaje se u izjavi koju je pročitao njegov predsjedatelj, egipatski veleposlanik.

Sjeverna Koreja koja je priznala da je iznad Japana ispalila raketu srednjeg dometa, pozvala se na pravo na samoobranu zbog “neprijateljskih planova” Sjedinjenih Država koje trenutačno sudjeluju u godišnjoj vojnoj vježbi sa Seulom.

Washington je u ovoj prigodi htio sačuvati međunarodno jedinstvo s Moskvom i s Pekingom, glavnim pomagačima Pyongyanga. Početkom kolovoza, nakon mjesec dana teških pregovora, SAD je uspio uvjeriti Kinu i Rusiju da prihvate nove gospodarske sankcije Pyongyangu.

Prihvaćanje izjave u Vijeću sigurnosti svjedoči o “jasnoj želji članova da jedinstveno reagiraju već danas (utorak)”, dan nakon sjevernokorejskog raketnog pokusa, istaknuo je diplomat koji je htio ostati anoniman.

U izjavi koju je SAD napisao i predložio partnerima u Vijeću, govori se o “sramotnom činu i prijetnjama drugoj zemlji članici UN-a” i zahtijeva se “njihov trenutačni prekid”. Sjeverna Koreja takvim postupcima “svjesno potkopava mir i stabilnost u regiji”, ističe se u tekstu.

Vijeće usto opetuje svoju opredijeljenost za mirno diplomatsko i političko rješenje krize sa Sjevernom Korejom. No svaki dijalog je prekinut prije par godina i zasad nema nade u njegovu obnovu.

Zadnje sankcije donesene početkom kolovoza trebaju uzeti Sjevernoj Koreji milijardu dolara godišnjih prihoda a uvedene su kao odgovor na ispaljivanje dviju interkontinentalnih raketa u srpnju za koje je sjevernokorejski vođa Kim Jong-un rekao da su “dar pokvarenim Amerikancima”./H

D.K

Comments are closed.