UREDNIŠTVO BRANITELJSKOG PORTALA: POTPORA RADNICIMA DA USTRAJU U SPAŠAVANJU ULJANIKA

Kad smo pomislili da je afera Lex Agrokor prošla i da će se sve normalizirati i hrvatsko gospodarstvo napokon prodisati, kako su nam nasmiješeno obećavali naši političari, od premijera, predsjednice, ministarstva gospodarstva i svih ostalih čimbenika koji su sudjelovali u sređivanju ove afere užasavajućih razmjera za smrt hrvatskog gospodarstva, ista se ponovo probudila i kao velika zvijer koja je u svom brlogu krila grupu Borg i sve ostale koji su izvlačili ogroman novac iz Agrokora (oko 60 milijardi!) ponovo se vraćamo na istu, ali još goru problematiku. Trebaju se utvrditi sve činjenice i razotkriti svi akteri koji su obmanjivali i svjesno lagali hrvatski narod koji ih je birao da ga zastupaju, pošteno, ponizno i zakonski. Nadamo se da će tako i biti.

Međutim, ovih nekoliko dana svjedočimo još jednoj aferi, ništa manjoj od afere Agrokor. Aferi Brodogradilišta Uljanik u Puli i 3 Maj.

Što se događa sa samostalnom, neovisnom i demokratskom državom Hrvatskom?

Dok se u školama i na fakultetima obrazuju kadrovi za stručni rad u našim brodogradilištima mi danas svjedočimo raznim pokušajima interesnih nakupina koji i ovu našu brodograđevnu tradiciju u kojoj smo među najboljima u svijetu, žele uništiti.

Bez obzira na udjele i dionice kao i vlasničku strukturu Uljanika, Uredništvo Braniteljskog portala daje svaku potporu upravo radnicima brodogradilišta, koji vape za svojim plaćama koje im zapravo uskraćuju mnogi koji godinama sišu novac iz ovog brodogradilišta kao i iz 3 Maja.

Nas ne zanima tko je tu za što kriv, a sigurni smo da radnici koji pošteno obavljaju svoj težak posao, za ne baš velike plaće u odnosu na stravične cifre raznih menadžera i ostalih čije premije prelaze i 120 ooo kn. Nas jako zanima što će sad uraditi relevantne hrvatske institucije MUP, DORH i USKOK, koje će se morati jako žurno uključiti u traženje pravih krivaca, zašto je tomu tako i zbog čega je nastala šteta, koja se zasigurno mjeri u ogromnim ciframa, a donedavno se javno govorilo da su oba brodogradilišta solventna i da nema problema.

Gdje je sad odjednom nastao problem da svi radnici moraju na ulici tražiti kakvu takvu zadovoljštinu, upravo od onih koji su ih uvjeravali da sve štima?

U Hrvatskoj više ništa ne štima, niti se više može vjerovati najvišim političkim strukturama kao ni pravosuđu, jer smo poučeni stravičnim lažima iz afere Lex Agrokor u koju su svi pobrojani bili uključeni, naučili da hrvatskim političarima i ostalim elitama ne možemo vjerovati, jer im čovjek i radnik ništa ne znači.

U Uljaniku nema plaće za 4 400 zaposlenika. Radnici štrajkaju! Tko je kriv?

Radnici nisu, oni rade, ne upravljaju, oni već nekoliko dana na ulici traže svoje zarađene osobne dohodke.

Nesposobna uprava Uljanika !

Pala je i prva ostavka predsjednice Uprave Uljanika. Pita li se netko zašto.

Uprava je znala  kakvo je stanje,a ipak su sebi dijelili  astronomske menadžerske plaće i od 125 000 kuna,bonuse u milijunskim iznosima i to za prošlu godinu iako su poslovali sa gubitkom, a poznato je da se bonusi daju samo za uspjeh u poslovanju. Uprava se ponašala kap pijani milijarder, koristeći sredstva iz jamstva koja im je Vlada dala za poslovanje, za podjelu bonusa!!!

IDS koji je vladajuća stranka u Istri!

IDS, stranka na vlasti u Istri, ne zanima proizvodnja, brodogradnja! Njih zanima samo turizam. Ivan Jakovčić još je 90-tih govorio da je Uljanik smetnja turizmu u pulskoj luci. Ideja mu je bila preseljenje Uljanika u Plominski zaljev, ali sada više ni ta ideja nije dovoljno dobra, sada treba Uljanik likvidirati, i na pomorskom dobru graditi hotele i marine. Svi će u konobare i kuhare, a stranci će biti gazde.Tko će to sve objasniti gladnim radnicima , nihovim obiteljima i onima o kojima radnici skrbe?

Stoga poštovani radnici, držite se sad zajedno i ne dajte da vas izmanipuliraju bezdušnici i pohlepni, jer zajedno ste jači. zajedno ste velika snaga. Ne dajte se da vas zastraše. Bit će tu sigurno svakakvih manipulacija, provokacija i zastrašivanja.

Ujedinite se, velik je novac u igri i bezdušnici se neće olako odreći kolača koji godinama jedu na vašoj grbači i oni neće tako lako odstupiti. A vama i vašim obiteljima je egzistencija u pitanju, borite se, ali pametno, organizirano! Ne dozvolite da Vas izmanipuliraju.

Umjesto da Uljanik opstane, da se restrukturira, racionalizira proizvodni proces, smanje troškovi proizvodnje, ugovaraju i proizvode konkurentni brodovi, sa školovanim stručnjacima, koji se stručno obrazuju u Uljanikovom učilištu, inženjerima koje je Uljanik stipendirao, radnicima je sudbina konobariti za stranog vlasnika! „Genijalna ideja“ Ivana Jakovčića! Uništiti, rasprodati, poniziti Istrane ili Istrijane i svesti ih na konobare i pomoćno osoblje, “to je IDS-ovo uspješno upravljanje Istrom”.

I sada kada je očito njihova sramotna autonomaška politika nepriznavanja hrvatskog suvereniteta, ni nad istarskom zemljom, ni nad istarskim nebom, došla do dna, sada je ipak hrvatska Vlada ta kod koje traže spas za Uljanik. Sada je Istra u Hrvatskoj, sada je  Hrvatska  Vlada ta koja treba ispravljati njihovu promašenu politiku.

SindikatI koji djeluju u Uljaniku nisu ništa poduzeli da se ukaže na nepravilnosti u poslovanju, da se Upravu upozori na neracionalno trošenje novca, naprotiv držali su  „ svijeću „ Upravi. Nih treba maknuti iz svih procesa koji će se neminovno dogoditi.

Postoji i udruga hrvatskih branitelja u Uljaniku koja je osnovana formalno i koja ne radi ništa.

Ne čudi nas što se braniteljske udruge iz Istre, Pule i Udruge branitelja Uljanika kojoj je predsjednik Ž. Brčić(119 brigada HV) do čijeg je telefona nemoguće doći, nigdje se nisu oglasile po pitanju opstanka Uljanika. One se ustvari uopće ne oglašavaju po niti jednom pitanju. Umuknule su potpuno! Njih je (čast iznimkama) ukrotio Miletić. Uostalom kao što svaka politička vladajuća garnitura ukroti sve do jedne tzv krovne Udruge branitelja i stave ih pod svoju kontrolu. Sve one mogu dati svoja priopćenja ili prosvjedovati jedino onda kad im aga kaže i dozvoli ili će im računi udruga i bisage biti prazne.

Uljanik je od 1856 godine kada je počela njegova izgradnja, hranio generacije i generacije Puljana, gradio stanove i razne objekte po Puli i okolici, Uljanik je sljubljen sa Pulom, a Puljani sa Uljanikom i stoga uljanikovcine dajte Uljanik.

Poštovani radnici Uljanika, budite ustrajni, ne samo za isplatu plaće, već i za opstanak Uljanika, za vas i buduće generacije.

Uredništvo Braniteljskog portala

Comments are closed.