Uskok ih tereti za gotovo 40 milijuna kuna: S Uskokom se nagodilo četvero Šostarovih suoptuženika u aferi “suhi led”

Kako bi prikazali da je iznos od najmanje 38,9 milijuna kuna stečen zakonito Ljubić je s još pet osumnjičenih dogovorio ispostavljanje fiktivnih računa, nakon čega su ostali okrivljenici u više navrata osobno podizali ili nalagali podizanje gotovine na ime navodnih pozajmica, putnih i materijalnih troškova ili su vršili daljnja neosnovana međusobna plaćanja i potom podizali gotovinu, sumnjaju u Uskoku...

Nagodbu s tužiteljstvom sklopili su Muhamed Demirović, Štefica Ivanušić, Roko i Goran Ljubić. Oni su priznali sve za što ih Uskok tereti pa su nakon nagodbe sporazumno osuđeni na uvjetne kazne, doznaje se na sudu.

Zbog nagodbe četvero suoptuženika zagrebački Županijski sud u ponedjeljak nije raspravljao o osnovanosti optužnice protiv bivšeg pročelnika zagrebačkog Ureda za zdravstvo Zvonimira Šostara kojega Uskok tereti da je sa ‘suradnicima’ Grad Zagreb oštetio za gotovo 40 milijuna kuna fiktivnim čišćenjem klimatizacijskih i ventilacijskih sustava gradskih sportskih dvorana tzv. suhim ledom.

Nagodbu s tužiteljstvom sklopili su Muhamed Demirović, Štefica Ivanušić, Roko i Goran Ljubić. Oni su priznali sve za što ih Uskok tereti pa su nakon nagodbe sporazumno osuđeni na uvjetne kazne, doznaje se na sudu.

Muhamed Demirović osuđen na uvjetnu kaznu i povrat preko 90 tisuća kuna te da je Roko Ljubić osuđen na 10 mjeseci zatvora koji mu je zamijenjen radom za opće dobro.

U optužnici podignutoj sredinom prosinca zatraženo je da se od svih okrivljenika oduzme protupravno stečena imovinska korist, izvijestio je Uskok koji je predložio da se na Šostara primjeni tzv. prošireno oduzimanje imovinske koristi, jer je nesrazmjer između njegovih zakonitih prihoda i rashoda procijenjen na čak 10,6 milijuna kuna.

Uz Šostara su na vrhu popisa optuženih i njegova nekadašnja stručna suradnica iz gradskog Ureda za zdravstvo Mirta Lončar te direktori tvrtke Ekotours Davor Ljubić i Goran Žonja čija se tvrtka, među ostalim, bavi dezinfekcijom, dezinsekcijom, deratizacijom i čišćenjem klimatizacijskih sustava.

Nakon pokretanja istrage, u travnju prošle godine, njih četvero završilo je u istražnom zatvoru, zajedno s osumnjičenim Mladenom Gojkovićem i Muhamedom Demirovićem, a svima je omogućena obrana sa slobode uz polaganje jamčevine.

Istražitelji sumnjaju da je Šostar od početka 2006. do kolovoza 2013. odobravao “neosnovana plaćanja” tvrtki čiji su vlasnici Ljubić i Žonja, iako je znao da čišćenje metodom ‘suhog leda’ neće biti izvršena.

Šostarova suradnica Mirta Lončar je nakon dogovora tadašnjeg pročelnika i vlasnika kooperantske tvrtke zaprimala zapisnike, specifikacije izvedenih radova i račune u kojima je, po tvrdnjama tužiteljstva, bilo neistinito navedeno da je čišćenje obavljeno metodom ‘suhog leda’.

Dokumentaciju je potom i potpisivala, potvrđujući tako da su ugovorene usluge čišćenja dvorana navedene u računima, u ukupnom iznosu od preko 52 milijuna kuna, i izvršene iako to nije bilo istinito, jer je stvarna vrijednost obavljenog bila tek nešto viša od 13,4 milijuna kuna, tvrti Uskok.

Kada su neistiniti računi isplaćeni Zagreb je oštećen za najmanje 38,9 milijuna kuna, a Šostaru je za protuuslugu vlasnik tvrtke navodno predao “točno neutvrđeni novčani iznos te mu plaćao troškove putovanja, hotelskog smještaja i ribolova, a članovima njegove obitelji troškove putovanja u sveukupnom iznosu od najmanje 176.869 kuna”, izvijestio je Uskok na svojoj internetskoj stranici.

Kako bi prikazali da je iznos od najmanje 38,9 milijuna kuna stečen zakonito Ljubić je s još pet osumnjičenih dogovorio ispostavljanje fiktivnih računa, nakon čega su ostali okrivljenici u više navrata osobno podizali ili nalagali podizanje gotovine na ime navodnih pozajmica, putnih i materijalnih troškova ili su vršili daljnja neosnovana međusobna plaćanja i potom podizali gotovinu, sumnjaju u Uskoku.

Pomagači su pritom uzimali proviziju i većinu novca davali Ljubiću koji je, po tvrdnjama tužiteljstva, na taj način došao do čak gotovo 30 milijuna kuna.

Osim izvlačenja novca putem fiktivnih računa s drugim tvrtkama Ljubić i Žonja navodno su od početka 2014. do 30. travnja 2015. u namjeri da svojoj tvrtki umanje porezne obveze, u poslovnim knjigama “vršili netočna i nepotpuna knjiženja na temelju nevjerodostojnih knjigovodstvenih isprava”, čime su nezakonito smanjili obvezu plaćanja PDV-a i poreza na dobit za 2,1 milijun kuna.Autor-Hina

I.V.

Comments are closed.