Uskokova istraga protiv Darka Horvata, Borisa Miloševića i ostalih postala je pravomoćna…

Uskokova istraga postala je pravomoćna nakon što je sud odbio žalbe na rješenje o pokretanju istrage koje je podnijelo troje optuženih – državni tajnik Ministarstva regionalnog razvoja Velimir Žunac, ravnateljica uprave za potpomognuta područja Katica Mišković te bivši ministar Tomislav Tolušić, kazao je Hini glasnogovornik suda Krešimir Devčić, prenosi HRT…

Horvat i Milošević nisu se žalili na istragu, kao ni bivša Horvatova pomoćnica Ana Mandac.

SNV-ov Potpredsjednik Vlade za društvene djelatnosti i ljudska prava Milošević čeka poziv za ispitivanje u Uskoku

Miloševićev odvjetnik Anto Nobilo Hini je u utorak izjavio da njegov branjenik još nije dobio poziv na ispitivanje u Uskoku. Iako ne želi nagađati kada bi Milošević mogao biti ispitan na tužiteljstvu Nobilo kaže da prema dosadašnjoj praksi okrivljenici u pravilu dolaze na red nakon svjedoka.

Nobilo je ranije isticao da se Milošević ne smatra krivim te da nije ušao u kaznenopravnu zonu jer se “zalagao se za svoje birače koji su ga izabrali”.

Horvata, koji je jedini u ovom slučaju bio 10 dana u istražnom zatvoru, Uskok sumnjiči da je 2018. kao ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta, zajedno s pomoćnicom Mandac, na poticanje četvero suosumnjičenih nezakonito dodijelio 2,6 milijuna kuna bespovratnih sredstava gospodarskim subjektima za koje je bio i osobno zainteresiran.

Pogodnosti “po babi i stričevima”

Prema pisanju medija, Horvat je uhićen nakon što je njegova bivša pomoćnica Mandac, ranije osumnjičena u drugom slučaju, na Uskoku posvjedočila da su se sporni poticaji dodjeljivani “po babi i stričevima”. Kazala je navodno i da su ih stručne službe upozorile da je dodjela novca mimo kriterija protivna zakonu. Horvat, međutim, tvrdi da je samo potpisivao dokumente koje mu je donosila Mandac.

Iz tog je slučaja proizašla i istraga protiv ministra Josipa Aladrovića kojega Uskok tereti za pogodovanje prilikom dva zapošljavanja 2018. i 2019. dok je bio ravnatelj Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO).

Iako mu je Vlada morala skinuti imunitet kako bi se protiv njega vodio kazneni postupak Aladrović je, poput Miloševića, ostao na dužnosti što je prvi slučaj da su pod istragom dvojica Vladinih članova na visokim funkcijama.

D.K.