Nedjelja, 21. travnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Uskoro 20 milijuna eura za opožarena poljoprivredna gospodarstva

ZAGREB, 20. srpnja 2017. (Hina) – Iz Ministarstva poljoprivrede u četvrtak su izvijestili da će kroz desetak dana biti raspisan natječaj iz Programa ruralnog razvoja namijenjen za požarom uništena poljoprivredna gospodarstva vrijedan oko 20 milijuna eura.

Ministarstvo, kako navode u priopćenju, zbog šteta uzrokovanih požarima donosi Pravilnik koji definira uvjete prihvatljivosti za korištenje Mjere 5, Podmjere 5.2 – obnova poljoprivrednog zemljišta i proizvodnog potencijala narušenog elementarnim nepogodama, nepovoljnim klimatskim prilikama i katastrofalnim događajima iz Programa ruralnog razvoja.

Pravilnik je u završnoj fazi pripreme i u Ministarstvu očekuju da će u ponedjeljak, 24. srpnja, biti objavljen u Narodnim novinama.

Natječaj za korištenje ove mjere bit će raspisan kroz desetak dana, a prijave na natječaj bit će omogućene od 1. listopada jer je zbog strogih pravila korištenja EU sredstava potrebno zadovoljenje osnovnih preduvjeta korištenja ove mjere (proglašenje elementarne nepogode, izlazak na teren povjerenstava za procjenu šteta…), ističu iz Ministarstva.

Napominju kako se za razliku od prijašnjih natječaja u ovom značajno olakšavaju uvjeti prihvatljivosti te sustav prijave tako da se očekuje puno veći broj prihvatljivih prijava.

Predviđeni iznos natječaja je 150.000.000 kuna uz mogućnost povećanja, a pokriva se do 100 posto prihvatljivih izdataka.

Iz Ministarstva napominju kako se razmatra mogućnost isplate predujma kako bi se još više olakšalo unesrećenim korisnicima da čim prije obnove svoj proizvodni potencijal.

Ministarstvo će tijekom ljetnih mjeseci obaviti niz konzultacijskih i edukacijskih radionica kako s potencijalnim korisnicima tako i sa županijama, gradovima i općinama, županijskim razvojnim agencijama te LAG-ovima kako bi cijeli sustav odradio sve aktivnosti sinkronizirano te s čim manjim zahtjevima za krajnje korisnike.

U izradi je i uputa u kojoj će biti navedeni svi zahtjevi i uvjeti kao i primjeri dobre prakse.

“Ova mjera je najbrža i najizdašnija pomoć koju u ovom trenutku možemo staviti na raspolaganje našim poljoprivrednim proizvođačima. Krećemo s alokacijom od 20 milijuna eura, no prema potrebi možemo ta sredstva i povećati”, kazao je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Dodao je kako su dali mogućnost svima koji imaju poljoprivrednu proizvodnju da sudjeluju na natječaju te da su pojednostavili proceduru i aktivirat će sve službe da bi korisnici imali što manje opterećenja oko prijave na natječaj.

Najnovije

Ivan Pokupec – Moja analiza izbornih rezultata

Ivan Pokupec/Portal za kulturu komuniciranja Epoha   Napisao sam da HDZ prolazi zbog neozbiljne i kokošarske oporbe. A koliko je neozbiljna i kokošarska se vidi u...

Mislav Kolakušić odlazi, ali Hasanbegović ipak neće u Sabor

Foto:Facebook   Predsjednik stranke Pravo i pravda Mislav Kolakušić je danas izjavio da oni neće podržati pregovore svog koalicijskog partnera Domovinskog pokreta ni sa SDP-om ni...

Prof. dr. Granić: Mesić je uveo pogrešnu praksu oko sastavljanja vlade

Foto:Maxportal   Nikad tako politički agresivni nismo ušli u parlamentarne izbore, a nikada u dramatičnijem i neizvjesnim položaju kao društvo nismo se našli nakon tih izbora....

Plenković ima priliku postati novi Tuđman

Piše: glavni urednik Vlado Kolak   Kada je u izbornu srijedu popodne javljeno da je izlaznost na izborima skoro 30 posto veća nego prije četiri godine,...

Ivana Petrović: Nitko nema pravo udariti na ustavni poredak Hrvatske

Analitičarka Nove TV i urednica redakcije vanjske politike Ivana Petrović komentirala je situaciju u kojoj se našao predsjednik Zoran Milanović nakon odluke Ustavnog suda...