USTANAK ZAPOSLENIKA zbog zataškavanja pedofilije na BBC-ju: Kompanija još odbija reći o kojem voditelju se radi

Zvijezde BBC-ja pobunile su se danas zbog načina na koji su njihovi šefovi postupali s tvrdnjama da je njihov kolega platio 35.000 funti ranjivom tinejdžeru ovisnom o kokainu za seksualno eksplicitne fotografije, odnosno – činjenicom da su sve, po običaju, pokušali zataškati. “Ustanici” optužuju šefove da su ‘presporo’ reagirali na tvrdnje da je zvijezda državne kompanije platila tinejdžeru 35 tisuća funti za eksplicitne fotografije, a zatim telefonirala mladiću kad je razotkrivena pitajući ga ‘što si učinio?’

Državna korporacija je konačno suspendirala neimenovanu televizijsku zvijezdu gotovo dva mjeseca nakon što je obitelj navodne žrtve prvi put podnijela pritužbu.

Jedna zvijezda BBC-ja rekla je danas za MailOnline kako postoje rasprave o ‘ustanku’ među osobljem i ispred i iza kamere i iza nje u televizijskoj kući. Insajder je rekao da je mnogima dosta biti u središtu ‘farse’ u kojoj je jedan od njihovih kolega odsutan, ali nitko od šefova ne može reći o kome se radi.

Dogodilo se to nakon što je televizijska zvijezda navodno telefonirala mladiću nakon što je prošlog tjedna razotkrivena. Navodno je rekao ‘što si to učinio?’ u pozivu, a također je zamolio svoju navodnu žrtvu da nazove svoju majku kako bi je nagovorio da ‘zaustavi istragu’ jer je počeo paničariti.

Bilo je malo nevjerice da je ‘dobro poznata’ zvijezda ostala u eteru s obzirom da su tvrdnje prvi put iznesene BBC-ju u svibnju. Otkako je priča izbila u javnost u četvrtak navečer, jedan insajder rekao je za The Sun : ‘BBC je počeo primati pozive javnosti o ponašanju osobe koja je u središtu istrage.’

Dok se BBC danas sastaje s policijom, poznata imena, uključujući Garyja Linekera, Jeremyja Vinea i Rylana Clarka, osjećala su se prisiljenima javno isključiti sebe nakon što su korisnici društvenih medija pogrešno nagađali da su oni u pitanju. Drugi su bili prisiljeni tweetati izjave u kojima inzistiraju da su na odmoru – a ne suspendirani – jer su kritičari pozvali BBC da imenuje čovjeka u središtu skandala.

Jedan BBC-jev voditelj rekao je The Timesu: ‘Na prvi pogled, ovo izgleda užasno – i za pojedinca i za instituciju.’ Drugi je rekao: ‘Što god bila istina, nitko od nas ne vjeruje menadžerima da će dobro istražiti. Kolege kažu da su se menadžeri presporo nosili s tim unatoč tome što se možda radi o kaznenoj stvari.

Neimenovana zvijezda je optužena za predaju više desetaka tisuća funti tijekom tri godine tada maloljetnoj muškoj osobi, što je pomoglo u financiranju ‘spiralne’ ovisnosti o crack-kokainu mladića.

Majka te osobe tvrdila je da se odlučila obratiti BBC-ju nakon što je otkrila navodne isplate i ‘molila’ šefove da natjeraju zvijezdu da ‘prestane slati gotovinu’. Ispričala je i kako je vidjela fotografiju muškarca skinutog u bokserice za videopoziv ‘kako se naginje naprijed, spremajući se da moje dijete nastupi za njega’.

Optužbe bi, ako se dokažu, mogle predstavljati više kaznenih djela. Rečeno je da su isplate počele kada je tinejdžer imao 17 godina. To je više od dobi za seksualni pristanak.

No distribucija, posjedovanje ili prikazivanje pornografije koja uključuje bilo koga mlađeg od 18 godina kazneno je djelo prema Zakonu o zaštiti djece iz 1978., čak i ako je video stvoren uz pristanak mlade osobe ili je mlada osoba zamoljena poslati seksualno eksplicitne slike ili videa.

Predviđena je maksimalna kazna od deset godina. Nazir Afzal, bivši glavni tužitelj koji je vodio slučaj protiv bandi mladoženja iz Rochdalea, rekao je da se optužbe također mogu smatrati prekršajem prema Zakonu o seksualnim prijestupima iz 2003.

Vodstvo BBC-ja je pod povećalom javnosti zbog zataškavanja pedofilije još od velikog skandala s popularnim voditeljem dječjih emisija Jimmy Savileom za kojeg se desetljećima znalo da je pedofil, ali državna kompanija nije poduzimala ništa u vezi optužbi. Policajac koji je razotkrio Jimmyja Savilea kao serijskog pedofila, Mark Williams-Thomas, danas je rekao da BBC ne bi trebao samo imenovati voditelja u središtu novih optužbi – već da su ga trebali suspendirati prije nekoliko tjedana.