USTAVNI STRUČNJAK raskrinkao tvrdnje Mustačeve odvjetnice: “Pravomoćno su osuđeni u Njemačkoj i tamo su gdje im je i mjesto”

Stručnjak za ustavno pravo Mato Palić upozorio je na neutemeljenost tvrdnji da bi moglo doći do obnove postupka izručenja Zdravka Mustača Njemačkoj, nakon što je Mustačeva odvjetnica ustvrdila kako je u tom slučaju povrijeđeno pravo Europske unije.

“Ne postoji obnova izručenja. Europska komisija nije iznad hrvatskih i njemačkih sudova. Udbaški ubojice su pravomoćno osuđeni u Njemačkoj”, napisao je na Facebooku Palić, profesor ustavnog prava na sveučilištu u Osijeku i član saborskog odbora za ustav, poslovnik i politički sustav iz redova znanstvenih i stručnih djelatnika.

Palić naglašava da je netočna tvrdnja odvjetnice o obnovi izručenja.

Odvjetnica Zdravka Mustača Lidija Horvat izjavila je za RTL kako je pokrenut postupak povrede prava Europske unije zbog Mustačeva svojedobnog izručenja Njemačkoj.
“Dobili smo obavijest da je povodom naše predstavke Europskoj komisiji, pokrenut postupak povrede prava Europske unije. Ono što smo ukazivali, smatramo da okvirna odluka da nije, odnosno da način na kakav je implementirana u hrvatsko zakonodavstvo nije bila sukladno pravu Europske unije. Zakon o pravosudnoj suradnji nije dobro primijenjen kada su odlučili sudovi izručiti Mustača Njemačkoj”, rekla je Lidija Horvat.

Hrvatska je 2014. izručila bivšeg šefa jugoslavenske tajne službe Zdravka Mustača Njemačkoj zbog organiziranja ubojstva hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića. Zajedno sa svojim suradnikom Josipom Perkovićem u Münchenu je osuđen na doživotni zatvor, a u međuvremenu je vraćen u Hrvatsku i u Glini služi 40-godišnju zatvorsku kaznu.

“Mi trebamo čekati okončanje tog postupka pred komisijom. On može za Hrvatsku imati svakakve perkusije, može dovesti do novčanih kazni, do potrebe usklađenja hrvatskog zakona, svakojakih sankcija. Mustač bi ako bi takav ishod bio mogao tražiti obnovu postupka izručenja, ovisno u kojem će smjeru komisija s time ići”, dodala je odvjetnica.

Mustač i Perković izručeni su na temelju europskog uhidbenog naloga

Međutim, ostalo je nejasno na kakav postupak točno misli, jer su Mustač i Perković izručeni na temelju europskog uhidbenog naloga i upravo je Europska komisija ustrajala na njihovu izručenju Njemačkoj. Tadašnja vlada Zorana Milanovića odbijala je izručenje, što je bacilo sjenu na pristupanje Hrvatske Europskoj uniji, jer se stvorio dojam da time Hrvatska, neposredno uoči pristupa EU, krši propise Unije i uzajamne dogovore.

Bivši šef jugoslavenske obavještajne službe Zdravko Mustač i njegov suradnik Josip Perković napokon su izručeni Njemačkoj početkom 2014., nakon odluke Vrhovnog suda da je zahtjev njemačkog pravosuđa opravdan i da Hrvatska ima obvezu predati ih Njemačkoj.
Sud u Münchenu osudio je 2016. Mustača i Perkovića na doživotni zatvor zbog ubojstva Đurekovića.

Palić naglašava kako su Mustač i Perković pravosudno osuđeni u Njemačkoj te kako Europska komisija nije iznad hrvatskih i njemačkih sudova.

“Odluka o izručenju je prošla kontrolu i Vrhovnog i Ustavnog suda Republike Hrvatske i udbaški ubojice su upravo tamo gdje i trebaju biti – u zatvoru”, zaključio je Palić.