Četvrtak, 20. lipnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

VIDEO-UŽIVO – Andrej Plenković i ministri: Izvanredna konferencija za medije o gospodarskim mjerama zbog epidemije koronavirusa…

Premijer Andrej Plenković i ministri održavaju izvanrednu konferenciju za medije o gospodarskim mjerama zbog epidemije koronavirusa, koju prenosi dnevnik.hr…

Funkcioniranje država na kakvo smo navikli se mijenja. U samo tri mjeseca pandemija je zahvatila cijeli svijet. Broj zaraženih munjevito raste, danas će premašiti 400 000. I broj mrtvih neprestano raste”, rekao je premijer.

Kazao je kako je u karanteni više od milijarde ljudi te su mnogi ostali bez posla.

“Kriza će biti gora nego ona 2008. Moramo se pripremiti za tešku bitku za gospodarstvo i očuvanje radnih mjesta. Kako bi sačuvali radna mjesta i gospodarstvo Vlada je donijela prvi set od 63 mjera”, rekao je.

Vlada donira svoje plaće za ožujak

Istaknuo je kako Vlada cijeni napore svih onih koji doprinose tome da društvo funkcionira.

“Kriza će potrajati i više od nekoliko mjeseci i odrazit će se na naše mehanizme. Svjedoci smo tzv. simetričnog šoka koji nije zabilježen u svjetskoj povijesti. Uz sve to nas je pogodio i snažan potres”, rekao je Plenković.

Rekao je kako je prva mjera da nema doprinosa, poreza na dobit te je ta mjera kalibrirana na tri mjeseca s mogućnošću produljenja.

“Osiguravat ćemo mjere za osiguranje gospodarstva. Rezat ćemo sve troškove moje možemo te koristiti sva sredstva EU koja su nam trenutno na raspolaganju, a to je 240 milijuna eura”, rekao je premijer te dodao kako su otvoreni računi za donacije zbog potresa i epidemije koronavirusa.

Premijer je najavio kako će on i ministri svoju plaću donirati za pomoć oštećenima u potresu za Zagreb.

Kako do pomoći za poduzetnike

Ministar financija Zdravko Marić rekao je kako poduzetnici od danas mogu podnositi zahtjeve Poreznoj upravi za odgodom poreznih davanja, a sve informacije dostupne su na web stranicama Porezne te putem usluge e-porezna.

“Kriteriji su vrlo jednostavni. Ako ste uredni porezni platiša i ako imate pad prihoda od 20 posto dobit ćete obavijest da je vaš zahtjev prihvaćen da ste u mogućnosti odgode javnih poreznih davanja”, rekao je Marić.

Dodao je da će Porezna uprava i sama ići u navedene mjere kod onih koji udovoljavaju uvjetima.

“Upogonili smo sve resurse da povrat poreza na dohodak ide ranije. Ciljamo da to ove godine budu u lipnju. Rješenja koja će se tada izdavati odmah idu u implementaciju. Prigovori se mogu ulagati, ali oni neće odlagati rješenje”, rekao je.

Zamolio je sve poduzetnike da prvi kanal  za podnošenje zahtjeva bude “E-porezna” u sklopu E-građana, a da zvanje telefonom bude zadnja opcija.

Marić se prije konferencije sastao s predstavnicima poslovnih banaka te se nada da će uskoro uspostaviti moratorij na plaćanje kreditnih obveza.

Ministar financija zahvalio se HBOR-u te poručio kako izvrsno funkcioniraju obzirom na sve okolnosti i činjenicu da su neki njihovi zaposlenici pozitivni na koronavirus.

Na pitanje je li na stolu i otpis potraživanja, ministar nije

Aladrović: “7400 prijava za minimalac”

Ministar rada Josip Aladrović objasnio je mjere iz svog sektora.

“Imamo oko 7400 prijava poslodavaca koje se odnose na 40 000 radnih mjesta. Iznos potpore iznosi 3250 kuna po zaposleniku, a zahtjevi se uglavnom odnose na ugostiteljstvo i zdravtsveni turizam”, rekao je.

Rekao je kako poslodavci prva sredstva mogu očekivati krajem tjedna te da su i vikendi radni.

Pretpostavljamo da će za provedbu mjera biti potrebno 5 milijardi kuna i taj novac je osiguran.

Ministar gospodarstva Darko Horvat rekao je kako su mjere osmišljane za očuvanje likvidnosti malim, mikro i srednjim poduzećima te očuvanje radnih mjesta.

Horvat: “Spremni smo za rezanje plaća u javnom sektoru”

Podsjetimo, ministar  Horvat jučer je u Dnevniku Nove TV poručio kako je Vlada spremna za rezanje plaća u javnom sektoru te poručio da u Hrvatskoj neće biti nestašice.

Najavio je i kako Vlada ima spreman drugi set mjera za pomoć gospodarstvu.

“Dodatna likvidnost osigurat će se kroz HAMAG Bicro, HBOR, HZZ… Sada je najbitnije poslodavcima dati mogućnost reakcije. Svi oni koju koji mogu zadržati radnike, osigurana im je minimalna plaća. Za one koji to ne mogu HZZ osigurava naknadu za nezaposlene”, rekao je, donosi dnevnik.hr

G.S.

Najnovije

Prof. dr. Josip Vrandečić: Naš konzervativizam jači je i otporniji nego na zapadu

Foto:Slobodna Dalmacija   Razgovor s povjesničarom prof. dr. Josipom Vrandečićem “Premda se pitanje krize kršćanskoga identiteta u suvremenoj Europi, dio koje je i hrvatski narod, često...

Hitrec: Prvu smo namjerno izgubili da zavaramo protivnike

Piše: Hrvoje Hitrec, Hrvatsko kulturno vijeće   Napokon se vrijeme malo stabiliziralo, sve dok nas ne destabiliziraju toplinski valovi. U vrtu jedna hitrecdobra vijest i jedna...

Biblijska poruka 20.6.2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Očenaš – molitva nad molitvama

Foto:Radiopostaja Mir Međugorje   Mt 6, 7-15 Reče Isus svojim učenicima: »Kad molite, ne blebećite kao pogani. Misle da će s mnoštva riječi biti uslišani. Ne nalikujte...

Konzervativci prestigli liberale, sad su treća snaga u Europskom parlamentu

Foto:Pixabay   Zastupnički klub Europskih konzervativaca i reformista (ECR) narastao je na 83 zastupnika, prestigao liberalni klub i postao treći po snazi u Europskom parlamentu. Zastupnički klub...

Penava: Znam tko je izvor iz Domovinskog pokreta koji širi laži o meni

Predsjednik Domovinskog pokreta i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava komentirao je u HRT-ovoj emisiji ‘1 na 1’ političke aktualnosti i situaciju u Domovinskom pokretu.   – Stranka...