Četvrtak, 13. lipnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

(UŽIVO-FOTO-VIDEO) Koronavirus: Tri hrvatska vojnika s Kosova prevezeni u splitski KBC zbog zaraze

Trenutačno je potvrđeno ukupno 2016 osoba zaražena koronavirusom…

-NOVO: Ukupno dosad 2016 osoba zaraženih koronavirusom.Dosad su preminule pedeset i četiri osobe…

18,45 sati

Stožer civilne zaštite Sisačko-moslavačke županije u subotu je uputio obavijest građanima županije o obaveznom nošenju zaštitnih maski, a potom i pojašnjenje kako se ne radi o obavezi, nego o preporuci.

Kako je rečeno u pojašnjenju, virus se prenosi kapljičnim putem pa nošenjem maski svaki stanovnik zaštićuje sebe, ali i druge. Nošenje maski posebno je preporučeno prilikom ulaska u zatvorene prostorije prilikom obavljanja poslova, kao što su zgrade županije, grada, općine, policijske uprave, banke, pošte i dr. Tom je prilikom nužno obaviti dezinfekciju ruku i mobitela.

Inače, u protekla 24 sata na području Sisačko-moslavačke županije je registrirana jedna nova osoba pozitivna na SARS-CoV-2 virus, pa ih je trenutačno 18, a 15 ih je izliječeno. U izolacijskoj jedinici Opće bolnice „Dr. Ivo Pedišić“ Sisak nalazi se četvero pacijenta, čije je opće kliničko stanje dobro, dok su drugi u samoizolaciji.

 

18,00 sati

Trojica hrvatskih vojnika iz sastava 32. hrvatskog kontingenta NATO operacije potpore miru u Republici Kosovo prevezeni su u subotu crnogorskim vojnih helikopterom u splitski KBC, nakon što se na testiranju pokazalo da su pozitivni na koronavirus.

“Pripadnici HV-a nemaju izražene simptome bolesti, osjećaju se dobro, a liječenje će nastaviti u KBC-u Split. Odluka o njihovom povratku u Hrvatsku je donesena kako bi im se, ukoliko zatreba, pružila adekvatna zdravstvena skrb odnosno kako bi se smanjilo opterećenje na medicinsku službu u operaciji KFOR-a”, izvijestili su u priopćenju iz Ministarstva obrane.

Vojska Crne Gore realizirala je helikopterski prijevoz za hrvatske vojnike u duhu dobre vojne suradnje.

“Potpredsjednik vlade i ministar obrane Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj izrazili su iskrenu zahvalnost crnogorskom ministru obrane Predragu Boškoviću i načelniku Glavnog stožera Vojske Crne Gore generalu Dragutinu Dakiću, kao i svim vojnicima Vojske Crne Gore koji su sudjelovali u ovoj operaciji”, stoji u priopćenju.

16,00 sati

U Zračnu luku Franjo Tuđman oko 13 sati dopremljena je dodatna količina zaštitne opreme, oko 68 tona, na izravnom letu iz Šangaja, a radi se o četvrtom letu u zadnjih tjedan dana, priopćeno je iz Vlade RH.

Današnjim letom kargo kompanije SF Airlines dopremljeno je oko 68 tona, i to dezinficijensa, rukavica, naočala, odijela i nazuvaka, a tim je letom dopremljeno i nekoliko vrijednih donacija.

Riječ je o dva mehanička ventilatora koje je Hrvatskoj donirala kompanija CIMM Group, zaštitne maske koje je donirala Trip.com Group Limited, najveća turistička online platforma na svijetu koja je zaslužna za dolazak brojnih kineskih turista u Hrvatsku te donacije kineskih gradova prijatelja hrvatskim partnerima: grada Yanchenga Čakovcu, grada Nanchanga Splitu i grada Sanye Dubrovniku, navodi se u priopćenju.

14,15 sati

U Međimurskoj županiji već 11 dana zaredom nema novooboljelih od koronavirusa, a kako je potvrđeno da je pet osoba ozdravilo, sada su još pozitivne samo tri osobe i one su dobrog općeg stanja, naglašeno je u subotu iz Stožera civilne zaštite te županije.

U protekla 24 sata testirane su 34 osobe i svi su nalazi negativni. Ukupno je do sada testirano 360 osoba.

Kako je od ponedjeljka najavljeno popuštanje mjera, tako u  Međimurje svoja vrata otvara Muzej Međimurja Čakovec, no bez izložbi i manifestacija koje se odgađaju do vremena kada će biti dozvoljeno okupljanje većeg broja ljudi.

Osim novog režima rada trgovina i otvaranja određenih uslužnih djelatnosti, regulirat će se i javni gradski i prigradski prijevoz – potvrdio je za Hinu međimurski župan Matija Posavec.

Ujedno je prokomentirao i najnovije podatke što se tiče nezaposlenosti.

Naime, na Zavodu za zapošljavanje u toj županiji prijavljeno je 2.449 osoba što je porast za 72 osobe u odnosu na prošli tjedan te 236 osoba više nego krajem ožujka. Dodao je i kako je predano više od 2.000 zahtjeva za potporama, ali i da činjenica od 12 novootvorenih obrta u županiji ukazuje na žilavost međimurskog gospodarstva, odnosno njegovih obrtnika i poduzetnika.

14,00 sati

U protekla 24 sata u Hrvatskoj je detektirano sedam novih slučajeva zaraze koronavirusom, a preminule su tri osobe, izvijestio je u subotu Nacionalni stožer civilne zaštite.

“U protekla 24 sata u Hrvatskoj imamo dijagnosticiranih 7 bolesnika od Covida-19, što čini ukupan broj od 2016 bolesnika”, kazao je na konferenciji za novinare ministar zdravstva Vili Beroš.

Preminule su tri osobe. U Klinici za infektologiju u Zagrebu preminula je ženska osoba rođena 1922. godine, u KBC-u Split muška osoba rođena 1930. godine, a u Kliničkoj bolnici Dubrava muškarac rođen 1952. godine.

Sve tri osobe bili su kronični bolesnici, a ukupno su od koronavirusa u Hrvatskoj preminule 54 osobe.

Ukupno je obavljeno 30.913 testiranja, jučer 700 novih testiranja, a pozitivnih je bilo 6,52 posto.

Na respiratoru je 21 bolesnik, hospitaliziranih je 316 osoba, 9 manje u odnosu na jučer. Od jučer je iz bolničkih ustanova otpušteno 13 bolesnika, 39 osoba koje su se liječile u kući su ozdravile, pa je ukupan broj oporavljenih 1034.

“Trenutačni uspjeh nije slučajan, on je rezultat našeg zajedničkog promišljanja i discipline. Mišljenja smo da ne treba mijenjati recept koji daje dobre rezultate, stoga i dalje budimo promišljeni, poštujmo potrebu održavanja fizičkog razmaka, higijene i dezinfekcije prostora”, poručio je Beroš.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak kaže da će trgovine raditi od 7 do 21 sata, u dvije smjene, a da se izbjegne križanje ljudi na poslu, bit će pauza od 14 do 15 sati. To će povećati mobilnost ljudi, pa je uveden jedan neradni dan u tjednu kako bi se smanjila mobilnost, pojasnio je. https://bit.ly/2S7OHYv

13, 45 sati

Ravnatelj Kliničkoga bolničkog centra Rijeka Davor Štimac u izjavi za novinstvo u subotu je naveo da je namjera ovog KBC-a da u normalizaciji djelovanja ambulante za poliklinike i dijagnostičke preglede budu otvorene od 8 do 20 sati.

Pacijenti naručeni na preglede ranije dobit će informacije o novim terminima, a neke ćemo ubacivati i u popodnevne termine, rekao je Štimac.

Još očekujemo precizne upute za normalizaciju djelovanja, a pripremamo se da što spremniji dočekamo taj postupak, naveo je. Oslobađaju se odjeli u KBC-u koji su u prethodnom razdoblju bili namijenjeni isključivo za Covid-19 pacijente i vraćaju se svojoj izvornoj namjeni, a to su zgrada Klinike za otorinolaringologiju i dio zgrade Klinike za psihijatriju, rekao je Štimac.

Izvijestio je da je već nekoliko dana u KBC-u pet pacijenata oboljelih od koronavirusa, među kojima dvoje u respiracijskom centru. Jedan od njih, muškarac, bio je skinut s respiratora, ali ga se moralo vratiti. Već tjedan dana u KBC Rijeka nije primljen novi oboljeli od koronavirusa, istaknuo je ravnatelj.

13,40 sati

Stožer civilne zaštite Sisačko-moslavačke županije izvijestio je u subotu građane da je nakon popuštanja antiepidemijskih mjera obvezno nošenje zaštitnih maski.

“U razdoblju relaksacije mjera obavezno je nošenje zaštitnih maski kod svih žitelja naše županije. Niti jedna osoba ne može i ne smije zbog obavljanja bilo kojeg posla ući u zgradu županije, grada, općine, policijske uprave, banke, pošte i dr. bez nošenja zaštitne maske i bez prethodne dezinfekcije ruku i mobitela”, stoji u obavijesti.

Inače, u protekla 24 sata na području Sisačko-moslavačke županije je registrirana jedna nova osoba pozitivna na SARS-CoV-2 virus, pa ih je trenutačno 18. U izolacijskoj jedinici Opće bolnice „Dr. Ivo Pedišić“ Sisak nalazi se četvero pacijenta, a ostali su na kućnom liječenju.

13,30 sati

U Zagrebu je zabilježen jedan novi slučaj zaraze koronavirusom i četiri slučaja kršenja mjere samoizolacije, izvijestio je u subotu zagrebački Stožer civilne zaštite najavivši da će autobusne linije javnog gradskog prijevoza započeti s radom u ponedjeljak.

“Tijekom jučerašnjeg dana, u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar testirano je 206 uzoraka, od čega je pozitivnih 16 testova, no samo je jedan novooboljeli, dok je 15 retestiranih”, kazala je zamjenica ravnatelja tog zavoda Sandra Šikić.

U posljednja 24 sata, zabilježena su i četiri slučaja kršenja mjere samoizolacije, a jedan je ugostiteljski objekt na području Maksimira prekršio mjeru ograničenja rada, izvijestio je načelnik Policisjke uprave Zagrebačke Marko Rašić.

T.H./G.S.

 

Najnovije

Kuzma Kovačić za Kompas: Da se Hrvatima priječi pravo na ostvarivanje HNK-a je izvan pameti i političko nasilje

Foto:RTVHB   „Umjetnost može prije političkih odluka posvjedočiti istinu. Za osmero nevine djece ubijene u Vitezu tuga je stostruka i umjetnost bi morala doprinijeti da se...

Još Europa ni’ propala

Piše: Josip Milić   Robert Schuman i Konrad Adenauer potpisali su 1950. godine u Parizu Sporazum o kontroli proizvodnje ugljena i čelika, najvažnijih sirovina za proizvodnju...

Orbán postigao dogovor s NATO-om, Mađarska se neće miješati u rat u Ukrajini

Foto:Pixabay   Predsjednik mađarske vlade Viktor Orbán dobio je na sastanku s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom jamstva da se Mađarska ne mora miješati u rat...

Bartulica se pridružio klubu zastupnika ECR-a

Foto:Screenshot/NovaTV   Stjepo Bartulica, novoizabrani zastupnik Europskog parlamenta iz Domovinskog pokreta, pridružio se zastupničkom klubu Europskih konzervativaca i reformista (ECR), zajedno s još trojicom zastupnika, objavio...

Hitrec: Nema narod Uniju u srcu, računa u kunama

Piše: Hrvoje Hitrec, Hrvatsko kulturno vijeće   Hrvatska snažna i važna, bio je jedan od slogana kampanje za europske izbore. Glede urnebesnoga početka prošloga tjedna, moglo...