VIDEO: Horvatinčić oslobođen optužbe! Sin stradalih: Nepovratno nam je upropastio život…

Za podsjetnik je da je nakon prvo suđenja u studenome 2015. godine isto Sudsko vijeće Horvatinčića proglasilom krivim i nepravomoćno ga osudilo na uvjetnu kaznu zatvora od 20 mjeseci u rok kušnje od tri godine...

Foto Nikolina Vuković Stipaničev/Arhiv / HANZA MEDIA

12:00 – Točno u podne izrečena je oslobađajuća presuda Tomislavu Horvatinčiću, a zagrebački poduzetnik oslobođen je krivnje za izazivanje nesreće na moru u kojoj je smrtno stradalo dvoje ljudi!

Danas, točno u podne, Vijeće Općinskog suda u Šibeniku pod predsjedavanjem sutkinje Maje Šupe, nakon završenog ponovljenog sudskog postupka obznanit će presudu zagrebačkom poduzetniku (70) Tomislavu Horvatinčiću, optuženom za izazivanje pomorske nesreće 16. kolovoza 2011. godine u primoštenskom akvatoriju, u kojoj su na jedrilici Santa Piacenza poginuli talijanski supružnici iz Padove Francesco Salpietro i Marinela Patella Salpietro.

Za optuženog Horvatinićića tužiteljica je zatražila zatvorsku kaznu zbog počinjenog kaznenog djela izazivanja pomorske nesreće neizravnom namjerom.

– Sudsko vijeće nije utvrdilo da je optuženi počinio kazneno djelo iz članka 272 kaznenog zakona kako mu je bilo stavljeno na teret. S obzirom na to da se nije sa sigurnošću utvrdila neizmjerna namjera, sud je donio oslobađajuću presudu. Imajući u vidu iskaz Horvatinčića i svjedoka te vještačenja kako pomorskih tako i medicinskih vještaka, nije na siguran i nedvojben način utvrđeno da je Horvatinčić napravio ono što mu se stavlja na teret i oslobođen je optužbe.

Optužba nije dokazala da je djelo počinjeno niti iz neizravne namjere, kako je tvrdilo tužiteljstvo, niti je djelo počinjeno iz nehaja – kazala je u obrazloženju presude predsjednica sudskog vijeća Općinskog suda u Šibeniku Maja Šupe, prenosi Šibenik.in. Sudsko vijeće prihvatilo je institut u dvojbi za optuženika in favorem, rekla je Šupe. O žalbi odlučuje Županijski sud kao viši sud.

Prva presuda ukinuta

Šupe je bila i predsjednica sudskog vijeća koje je Horvatinčića u studenom 2015. godine proglasilo krivim i osudilo ga na 20 mjeseci zatvora, uvjetno na tri godine. U toj presudi, na koju su se žalile i optužba i obrana, bilo je istaknuto da je Horvatinčić lakomisleno upravljao gliserom brzinom od 26,3 čvorova i presjekao put jedrilici na koju je naletio, slomio je, gliserom prešao preko nje pa je talijanski par bačen u more gdje su oboje zbog ozljeda i umrli. Zbog bitne povrede odredaba zakonskog postupka, drugostupanjski je sud ukinuo tu presudu i vratio predmet u Šibenik uz prijedlog da se na ponovljenom suđenju produbi i provjeri Horvatinčićeva sposobnost rasuđivanja u trenutku sudara, što je kao tema i obilježilo ponovljeni kazneni postupak.

Sin stradalih Federico Salpietro HRT-u je poslao pismo u kojem između ostalog tvrdi da Horvatinčić, unatoč svojim izjavama da je njemu i njegovoj sestri spreman ponuditi financijsku naknadu, nikad nije konkretno ponudio nikakav novčani iznos, zbog čega ga je nazvao lažljivcem u kojeg se ne može pouzdati. Kaže i da postoji službeni dokument koji dokazuje da je Horvatinčić od njih tražio gotovo 240 tisuća eura. “Što se suđenja tiče, ta Horvatinčićeva nepouzdanost koju je pokazao i dok je govorio o dokazivim činjenicama trebala bi svima biti dovoljna da zaključe da je pogrešku napravio on, da je on ubio naše roditelje, a nama nepovratno upropastio život i da to ne želi priznati pa samo laže u pokušaju da spasi sebe. Nadam se da će pravda biti zadovoljena i da će taj smiješni izgovor o “sinkopi” napokon biti prihvaćen kao ono što zapravo jest: nikada dokazana činjenica iz usta nepouzdanog čovjeka. Horvatinčić se mora ponijeti ljudski i prihvatiti odgovornost za strašnu pogrešku koju je skrivio”, kaže se među ostalim u pismu Federica Salpietra. (Vecernji.hr)

 

Comments are closed.