Vasiljković: “Rata u Kninu nije bilo do ’95., kako sam onda ratni zločinac?”

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Dragan Vasiljković, optužen za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika i civila od polovice 1991 do početka 1993., rekao je da nije nikoga mučio, nego da je “predlagao poboljšanja”…

Dragan Vasiljković. poznatiji kao kapetan Dragan optužen za ratne zločine tijekom Domovinskog rata,  pred Županijskim sudom u Splitu iznio je svoju  vrlo kratku obranu…

– Opovrgavam kompletnu optužnicu, nikad i “nikakve veze nemam sa zatvorom na kninskoj tvrđavi niti sam koga mučio”kazao je. A kako “nije bio rat, tako nema niti ratnih zarobljenika ni ratnog zločina”, nastavlja Vasiljković. Uostalom, nikad ja nisam zapovijedao zatvorom, tako mogu biti zapovjednik i splitskog zatvora. Jedino sam predlagao neka poboljšanja, poput postavljanja mokrog čvora – kazao je Vasiljković.

Vasiljković je optužen po zapovjednoj odgovornosti, ali i kao direktni počinitelj zlostavljanja i ozljeđivanja prilikom ispitivanja zarobljenika na kninskoj tvrđavi i u Bruškoj kod Benkovca. Na popisu ratnih zlodjela koja mu se stavljaju na teret su i smrti civila među kojima i jednog njemačkog novinara te granatiranje crkve i škole u Gornjem Viduševcu kraj Gline.

– Alojzija Stepinca su držali u kućnom pritvoru, a ja sam već 12 godina u zatvoru – rekao je.

– Ne želim odgovarati na pitanja već ću samo iznijeti svoju obranu, ovo je opresivno fašistički progon – žestoko je započeo Dragan Vasiljković na što ga je predsjednik sudskog vijeća Damir Romac upozorio da ne smije vrijeđati.

– Kada bi isključili fašizaciju Hrvatske iz ovog procesa tu ne bi ostalo ništa. Nikada nisam imao veze sa zatvorom na tvrđavi, te njihove priče ničim se ne mogu potvrditi. Kako mogu biti ratni zarobljenici prije rata, na tvrđavi “tada nije bilo rata”. Tamo je rat došao tek 1995. godine. Ja sam čak dao sam prijedlog da se izmjesti zatvor te da se napravi tzv. mokri čvor. Kome je palo na pamet da me predstavi kao čuvara zatvora od toliko policajaca – osvrnuo se Dragan Vasiljković na prvu točku optužnice prema kojoj je bio glavni i odgovorni u zatvoru na kninskoj tvrđavi tijekom lipnja i srpnja 1991. godine u Kninu.

Žali se na “oduzimanje 12 godina života”.

– Što se tiče druge točke, mislim da je degutantno komentirati takve budalaštine. Na osnovu toga ja sam 12 godina u zatvoru, a od toga 11 godina bez optužnice. Meni je” oduzeto 12 godina života”. Nivo dokaza koji ste iznijeli, pa to ne bi mala djeca tako napravila. Što se tiče treće točke, ja sam napustio Glinu 27. sedmog u 14 sati, a ovdje govorimo o 30-tom. Veće su šanse da sam zapovijedao Anti Gotovini nego JNA, oni su mene mrzili. Ne samo da nisam počinio ratni zločin nego zapitajte se zašto sam postao to što jesam, mislim da je to komično što pišu novine – rekao je.

Njegovi branitelji su u završnim riječima detaljnije pokušali opovrgnuti optužnicu za koju tužiteljstvo smatra da je potpuno dokazana. Presuda u ovom (deset godina je trajao postupak izručenja kapetana Dragana iz Australije) očekuje se u utorak, piše 24.hr

 

Comments are closed.