“Vatrogasna odluka Plenovića”: Moramo smiriti tenzije i “odustajemo od poreza na nekretnine”!

Plenković nije htio precizirati koliko će trajati odgoda, ali je naglasio kako s tim potezom želi lokalnim samoupravama dati još vremena da se pripreme...

porez na nekretnine
Foto/HRT

Po svemu što je Plenković rekao o odgodi poreza na nekretnine proizlazi da se premijer ne želi previše izlagati gnjevu hrvatskog naroda pa je poput nekih svojih prethodnika onako neliderski  samo uveo odgodu kao “vatrogasnu mjeru”.

Andrej Plenković u razgovoru za HRT rekao je kako u ovom trenutku u vladajućoj koaliciji prevladava stav da se donošenje odluke o uvođenju poreza na nekretnine – odgodi.

Plenković nije htio precizirati koliko će trajati odgoda, ali je naglasio kako s tim potezom želi lokalnim samoupravama dati još vremena da se pripreme.

“Osluškujemo bilo naroda, mada treba napomenuti da je ovaj porez, u okviru Zakona o lokalnim porezima, prošao raspravu u Saboru kao dio paketa porezne reforme još prošle godine. No, zaključak razgovora s ministrom financija i drugima u Vladi jest da je potrebna dodatna pedagogija ne samo građana, već i lokalne samouprave jer je cilj ovog poreza da bude prihod samoupravnih jedinica. Radi se o svojevrsnom pojednostavljenju komunalne naknade i spomeničke rente. Prevladava stajalište, nakon dodatne analize, da se predloži odgoda poreza za dogledno vrijeme – dijele ga i naši partneri. Treba pomoći samoupravi i smiriti tenzije. Ovakvi porezi postoje i u drugim zemljama, Hrvatska je u komparativnoj analizi najniža, ali s obzirom na kulturu vezanosti za nekretnine i raspravu koja nije pojašnjena – odgoda će biti najbolje rješenje. Moramo smiriti tenzije i zaustaviti fabriciranje informacija”, rekao je Plenković.

Premijer je progovorio i o spornom pravilniku koji je donijelo Ministarstvo poljoprivrede, a kojim su znatno poskupljele uvozne takse na proizvode iz država nečlanica EU, što je razjarilo hrvatske susjede.

“Procjena o naknadi koja se plaća za inspekcijski nalog je bila previsoka. Ministar Tolušić je dobio nalog da u najbržem roku pronađe rješenje koje će spriječiti taj problem, u skladu s međunarodnim ugovorima, kao i bilo kakvu raspravu o trgovinskom ratu. Želimo da se naša poljoprivredna proizvodnja potiče svim mjerama, no ima i drugih načina kojima je Vlada može zaštititi. Još ovog tjedna očekujem da se pronađe rješenje”, rekao je.

Po svemu što je Plenković rekao o odgodi poreza na nekretnine proizlazi da se premijer ne želi previše izlagati gnjevu hrvatskog naroda pa je poput nekih svojih prethodnika onako neliderski  samo uveo odgodu kao “vatrogasnu mjeru”.

G.S.